
Ettől a hozzávalótól lesz isteni a fügelekvár
Ezt az édes, finom gyümölcsöt senkinek nem kell bemutatni. A belőle készült fügelekvár nemcsak sütikben finom, de a sajtok ízét is kiemeli. Mutatjuk, melyik az az összetevő, amit nem mindenki tesz bele, pedig izgalmasan kiemeli az ízeket.
Ma már hazánkban is több vidéken megterem a füge, amit érdemes rendszeresen nyersen is fogyasztani, hiszen nagyon egészséges. De akinek van fügebokra, az tudja, hogy olyan sokat terem, hogy lehetetlen mindet frissen elfogyasztani; ilyenkor készül a jóféle házi fügelekvár, ami nemcsak a reggeli pirítóssal finom, de sütikbe és sajtokhoz is tökéletes. Ha csak simán cukorral főzöd, akkor is mennyei, de érdemes tenni bele egy kevés vaníliát is, ettől sokkal izgalmasabb, különlegesebb lesz az íze.

Vaníliás fügelekvár
Hozzávalók
- 1 kg érett füge
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 citrom leve
Elkészítés:
- Mosd meg a fügéket, vád le a szárukat és a csúcsaikat. Negyedeld el őket, és dobáld bele egy lábosba. Meghámozni nem kell, a héjától csak finomabb lesz, ráadásul abban van a legtöbb pektin, amitől jobban sűrűsödik a fügelekvár. Nem érdemes túl sok cukorral számolni, mert a füge nagyon édes, és ahogy fő, sűrűsödik a lekvár, úgy lesz egyre édesebb.
- Szórd meg a darabolt fügéket a cukorral, a vaníliás cukorral, és jöhet a lekvárfőzés! Közepes lángon kezdd el melegíteni a lábost, közben folyamatosan kevergesd a gyümölcsöket, mert könnyen odaégnek. Kb. húsz perc alatt a fügék héja is megpuhul, ekkor csorgasd rájuk a citromlét, majd vedd le a fazekat a tűzhelyről, és botmixerrel törd össze a gyümölcsöket.
- A gyümölcspépet tedd vissza a tűzhelyre, és kis lángon kezdd el főzni. Ha egyet rottyant, figyeld az állagát, a magas pektintartalom miatt a fügelekvár meglepően gyorsan sűrűsödik. Amint elérte a megfelelő sűrűséget, szedd a forró lekvárt csírátlanított befőttesüvegekbe.
- A lezárt üvegeket állítsd a fejük tetejére tíz percre, majd bugyoláld be őket pokrócok közé, és hagyd ott kihűlni – ez kb. 24 óra.






