
Így eszik az olaszok a fügés sajttortát: zseniális ez a recept
Ha valami igazán finomat szeretnél készíteni ebből a mediterrán gyümölcsből, hallgass az olaszokra! Ez a fügés sajttorta amilyen egyszerűen elkészíthető, annyira különleges, és biztosan mindenki kedvence lesz!
Nem kérdés, hogy a fügét mindannyian imádjuk, és az is tény, hogy az íze igazán sajttal együtt mutatkozik meg. Ez az olasz fügés sajttorta ezt a különleges ízvilágot hozza el: az édes tészta, a kecskesajt karakteres íze, és persze a karamellizálódott, megpirult füge a tetején együtt igazi ízorgiát eredményez. Egzotikusnak hangzik, de valójában nem az, bárki elkészítheti a konyhájában fél óra alatt hazánkban is. Az biztos, hogy mindenki repetát fog kérni belőle, hiszen az olaszok tudják, hogyan kell az ízekkel játszani. Mutatjuk a receptet!

Fügés sajttorta
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 10 db friss füge
- 2 ek fügelekvár
- 60 gramm kecskesajt
- 1 db tojás
- 0,5 dl hideg víz
- 2 el balzsamecet
- 1 citrom héja
- 1 ek barnacukor
- 1 db tojás
- 1 ek szeletelt mandula
Elkészítés:
- Készíts gyors mozdulatokkal tésztát a lisztből, a vajból, a porcukorból, egy tojásból, majd csomagold frissen tartó fóliába, és fél órát pihentesd a hűtőben.
- Míg pihen a tészta, vágd cikkekre a fügét, keverd össze a balzsamecettel, a mézzel és a citrom reszelt héjával. Óvatosan dolgozz, ne törjön össze a gyümölcs.
- Vedd ki a tésztát a hűtőből, és két sütőpapír között nyújtsd kb. 3 mm vastagságú körré. Vedd le a felső sütőpapírt, kend a tészta közepére a fügelekvárt, de hagyj a tészta peremén szabadon egy három centis sávot, hogy vissza lehessen hajtani.
- Pakold a tésztára a fügecikkeket, morzsold rá a kecskesajtot, majd hajtogasd fel a tészta széleit. A sütőpapírral együtt tedd a tepsire a tésztát, majd kend le a széleit egy felvert tojással. Szórd meg a barna cukorral és a manduladarabokkal, majd jöhet a fügés sajttorta sütése! Előmelegített, 200 fokos sütőben süsd húsz percig. Sütés után pihentesd a sajttortát tíz percig, majd tálalhatod is.






