RETRO RÁDIÓ

Így eszik az olaszok a fügés sajttortát: zseniális ez a recept

Létrehozva2025. 08. 03. 13:30

Ha valami igazán finomat szeretnél készíteni ebből a mediterrán gyümölcsből, hallgass az olaszokra! Ez a fügés sajttorta amilyen egyszerűen elkészíthető, annyira különleges, és biztosan mindenki kedvence lesz!

Nem kérdés, hogy a fügét mindannyian imádjuk, és az is tény, hogy az íze igazán sajttal együtt mutatkozik meg. Ez az olasz fügés sajttorta ezt a különleges ízvilágot hozza el: az édes tészta, a kecskesajt karakteres íze, és persze a karamellizálódott, megpirult füge a tetején együtt igazi ízorgiát eredményez. Egzotikusnak hangzik, de valójában nem az, bárki elkészítheti a konyhájában fél óra alatt hazánkban is. Az biztos, hogy mindenki repetát fog kérni belőle, hiszen az olaszok tudják, hogyan kell az ízekkel játszani. Mutatjuk a receptet!

Nemcsak az íze, a fügés sajttorta látványa is ínycsiklandozó.
Igazi különlegesség a fügés sajttorta, de nem bonyolult elkészíteni Fotó: Elena Zajchikova / Shutterstock

Fügés sajttorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 db friss füge
  • 2 ek fügelekvár
  • 60 gramm kecskesajt
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl hideg víz
  • 2 el balzsamecet
  • 1 citrom héja
  • 1 ek barnacukor
  • 1 db tojás
  • 1 ek szeletelt mandula

Elkészítés: 

  • Készíts gyors mozdulatokkal tésztát a lisztből, a vajból, a porcukorból, egy tojásból, majd csomagold frissen tartó fóliába, és fél órát pihentesd a hűtőben.
  • Míg pihen a tészta, vágd cikkekre a fügét, keverd össze a balzsamecettel, a mézzel és a citrom reszelt héjával. Óvatosan dolgozz, ne törjön össze a gyümölcs. 
  • Vedd ki a tésztát a hűtőből, és két sütőpapír között nyújtsd kb. 3 mm vastagságú körré. Vedd le a felső sütőpapírt, kend a tészta közepére a fügelekvárt, de hagyj a tészta peremén szabadon egy három centis sávot, hogy vissza lehessen hajtani. 
  • Pakold a tésztára a fügecikkeket, morzsold rá a kecskesajtot, majd hajtogasd fel a tészta széleit. A sütőpapírral együtt tedd a tepsire a tésztát, majd kend le a széleit egy felvert tojással. Szórd meg a barna cukorral és a manduladarabokkal, majd jöhet a fügés sajttorta sütése! Előmelegített, 200 fokos sütőben süsd húsz percig. Sütés után pihentesd a sajttortát tíz percig, majd tálalhatod is.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.