
Soha többet nem puhul meg a télire eltett cékla ezzel a trükkel
Egészséges, különleges ízű zöldség, ami mindig olcsó, és a kertben is könnyen termeszthető. A cékla télire általában savanyúságként kerül eltevésre, de gyakori gond, hogy pár hónap alatt elveszíti a roppanósságát.
Sültekhez a legjobb, tele van vitaminokkal, támogatja az immunrendszert, amire télen nagy szükség van. Ha ez nem lenne elég érv, miért a legjobb savanyúság a cékla télire, akkor még egy fontos szempont, hogy az íze is pazar! Ahhoz, hogy ne puhuljon meg, nem kell túlbonyolítani a receptet, és nincs semmilyen titkos összetevő sem: egyszerűen jól kell válogatni a céklák között.

Csakis a legfrissebbet!
A cékla savanyúság nem készülhet bármilyen céklából, hiába tűnik logikusnak, hogy minden darab az üvegbe kerüljön. Olyat válassz, ami friss, egy kicsit sem fonnyadt, és az sem mindegy, hogy mennyire érett: a túlérett darabok ugyanis meg fognak puhulni az üvegben. Ha ezeket betartod, amikor készül a cékla télire, akkor nem fog meglepetés érni: még tél derekán is olyan roppanós lesz, mintha most került volna az üvegbe. Mutatunk egy tuti receptet, hogy az ízre se legyen panasz!
Savanyú cékla télire
Hozzávalók
- 2 kg cékla
- 2 liter víz
- 3 dl 10 százalékos ecet
- 2 ek só
- 10 dkg cukor
- 1 tk köménymag
- 1 késhegynyi nátrium-benzoát (üvegenként)
Elkészítés:
- Mosogasd el, majd csírátlanítsd a befőttesüvegeket: mikróban három percig, teljes fokozaton, vagy 160 fokos sütőben 20 percig melegítsd őket, így minden mikroorganizmus biztosan elpusztul.
- Hámozd meg a céklákat, jó alaposan mosd meg őket, majd vágd karikákra vagy kockákra. Egy fazékban annyi vízzel öntsd fel, amennyi éppen ellepi, és 20-30 perc át főzd félpuhára. Öntsd le róluk a levet, és tedd félre őket.
- Készítsd el a felöntőlét: a két liter vizet keverd el az ecettel, a cukorral, a sóval és a fűszerekkel, és forrald addig, míg a cukor fel nem oldódik.
- Tedd üvegekbe a céklákat, öntsd rájuk a forró savanyúságlét, majd mindegyikbe tegyél egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot.
- Zárd le az üvegeket, állítsd őket fejre tíz percre, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Kész is a cékla télire; ha a kamrában tárolod hűvös, sötét helyen, sokáig el fog állni.






