RETRO RÁDIÓ

Soha többet nem puhul meg a télire eltett cékla ezzel a trükkel

Létrehozva2025. 08. 25. 17:02

Egészséges, különleges ízű zöldség, ami mindig olcsó, és a kertben is könnyen termeszthető. A cékla télire általában savanyúságként kerül eltevésre, de gyakori gond, hogy pár hónap alatt elveszíti a roppanósságát.

Sültekhez a legjobb, tele van vitaminokkal, támogatja az immunrendszert, amire télen nagy szükség van. Ha ez nem lenne elég érv, miért a legjobb savanyúság a cékla télire, akkor még egy fontos szempont, hogy az íze is pazar! Ahhoz, hogy ne puhuljon meg, nem kell túlbonyolítani a receptet, és nincs semmilyen titkos összetevő sem: egyszerűen jól kell válogatni a céklák között.

Cékla télire: friss marad, ha jól választod ki a zöldségeket.
Egyszerűen eltehető a cékla télire / Fotó: New Africa / Shutterstock

Csakis a legfrissebbet!

A cékla savanyúság nem készülhet bármilyen céklából, hiába tűnik logikusnak, hogy minden darab az üvegbe kerüljön. Olyat válassz, ami friss, egy kicsit sem fonnyadt, és az sem mindegy, hogy mennyire érett: a túlérett darabok ugyanis meg fognak puhulni az üvegben. Ha ezeket betartod, amikor készül a cékla télire, akkor nem fog meglepetés érni: még tél derekán is olyan roppanós lesz, mintha most került volna az üvegbe. Mutatunk egy tuti receptet, hogy az ízre se legyen panasz!

Savanyú cékla télire

Hozzávalók

  • 2 kg cékla
  • 2 liter víz
  • 3 dl 10 százalékos ecet
  • 2 ek só
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk köménymag
  • 1 késhegynyi nátrium-benzoát (üvegenként)

Elkészítés: 

  • Mosogasd el, majd csírátlanítsd a befőttesüvegeket: mikróban három percig, teljes fokozaton, vagy 160 fokos sütőben 20 percig melegítsd őket, így minden mikroorganizmus biztosan elpusztul.
  • Hámozd meg a céklákat, jó alaposan mosd meg őket, majd vágd karikákra vagy kockákra. Egy fazékban annyi vízzel öntsd fel, amennyi éppen ellepi, és 20-30 perc át főzd félpuhára. Öntsd le róluk a levet, és tedd félre őket.
  • Készítsd el a felöntőlét: a két liter vizet keverd el az ecettel, a cukorral, a sóval és a fűszerekkel, és forrald addig, míg a cukor fel nem oldódik.
  • Tedd üvegekbe a céklákat, öntsd rájuk a forró savanyúságlét, majd mindegyikbe tegyél egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot.
  • Zárd le az üvegeket, állítsd őket fejre tíz percre, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Kész is a cékla télire; ha a kamrában tárolod hűvös, sötét helyen, sokáig el fog állni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.