RETRO RÁDIÓ

Totál elrontod, ha most főzöd be a barackot – mutatjuk, mikor kell!

Létrehozva2025. 06. 13. 16:40

Már érik ez a finom magyar gyümölcs, de még lehet, hogy korai több kilót megvenned belőle. A sárgabaracklekvár készítésénél ugyanis döntő fontosságú a jó időzítés...

Kezdődhet a sárgabarack befőzése, hiszen már érik ez a csodálatos, finom gyümölcs. Befőttnek most ideális az állapota, hiszen még nem érett be teljesen, és jó kemény, de ha sárgabaracklekvárt készítesz belőle most, azzal nagy hibát követsz el.

Nem szabad kapkodni a sárgabaracklekvár elkészítésével.
A jó sárgabaracklekvár az időzítésen is múlik! Fotó: Wildeside /  Shutterstock

Minél érettebb, annál jobb

A lekvárfőzéshez nemcsak az a fontos, hogy hibátlan gyümölcsöt válassz, de az is, hogy tökéletesen érett, édes legyen a sárgabarack. Ha túl korán szeded le, és főzöd be, akkor fanyar, kesernyés lesz a sárgabaracklekvár, és hiába cukrozod, nem lesz az igazi. Ilyenkor sokkal kevesebb az illatanyag a gyümölcsben. Inkább várj egy kicsit, és csak akkor szedd le a gyümölcsöt, amikor már erős az illata, és a héját benyomva puhának érzed. Akkor viszont minél előbb főzd meg a lekvárt, mutatunk egy szuper receptet!

Sárgabaracklekvár recept

Hozzávalók

Elkészítés:

  • Válogasd ki a barackok közül a legépebbeket; sérültet ne keverj a lekvárhoz, azok a darabok jók lesznek sütibe. Mosd meg, magozd ki a gyümölcsöket, ha akarod, hámozd meg, de héjastul is elkészíthető a lekvár, így gyorsabban fog sűrűsödni a benne lévő pektin miatt.
  • Darabold fel a barackokat minél kisebbre, majd tedd egy nagy fazékba, hintsd rá a cukrot, és hagyd állni egy éjszakát. Ha nagyon meleg van a konyhádban, akkor a hűtőben pihentesd, nehogy erjedésnek induljon!
  • Másnap add hozzá a gyümölcshöz a citromsavat, tedd a tűzre az egészet, és közepes lángon kezdd el melegíteni; közben folyamatosan kevergesd, hogy le ne égjen. Forrástól számítva fél órán át főzd, majd ha már jó sűrű, öntsd sterilizált üvegekbe.
  • A lezárt üvegeket száraz dunsztban hagyd kihűlni, majd mehet is a kamrába a finom sárgabaracklekvár.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.