Krausz Gábor
A vegyszermentes, saját termésnek nincs párja. Ám a kukacos cseresznye sok bosszúságot okoz a hobbikertészeknek, és sokan nem is merik megenni az ilyen termést.
A cseresznye csodálatosan finom, és nagyon egészséges gyümölcs, a fája pedig mutatós, és szép nagyra nő, nem véletlen, hogy sokak kertjében megtalálható. Ám ha valaki nem szeret permetezni, elkerülhetetlen a kukacos cseresznye, amitől sokan annyira undorodnak, hogy vagy kidobják, vagy hagyják, hogy lepotyogjon a földre a termés. Utóbbi nemcsak a pazarlás miatt nem jó ötlet, de azért sem, mert a kukacok lemásznak a földbe, áttelelnek, és kezdődik az egész elölről jövőre. De hogyan lehet felhasználni az ilyen termést, mi legyen a kukacos cseresznye sorsa?
A legtöbb háziasszony áztatással szabadul meg a kukacoktól: vagy egy éjszakára hagyják a vízben a cseresznyét, vagy pár órára úgy, hogy jégkockákat tesznek bele. Így a kukacok jó része feljön a felszínre, hiszen megfulladnak, de nagyon sok benne marad a cseresznyében, ráadásul így nem szabadulunk meg a kukacok ürülékétől sem.
A legbiztosabb módszer, ha minden egyes szemet kettévágunk, és kimossuk belőle a kukacokat. Így süteménybe, lekvárnak, befőttnek, és friss fogyasztásra is alkalmas lesz a gyümölcs. Azonban szánjunk a munkára sok időt, mert órákig is tarthat, míg pár kiló cseresznyét feldolgozunk így.
A kukacok a cseresznyelégy lárváiból kelnek ki, melynek a rajzása áprilisban, májusban van, ekkor petéznek a sárguló gyümölcsbe a legyek. Ilyenkor lehet a leghatékonyabban védekezni ellenük: ki kell tenni egy sárga, ragacsos lapot a fa ágai közé, a színe vonzza a legyeket, és beleragadnak, elpusztulnak. Azonban ha túl sok van a lapon, akkor muszáj permetezni felszívódó rovarölő szerrel, máskülönben a következő szezonban is kukacos lesz a cseresznye.