RETRO RÁDIÓ

Ne dobd el a cékla levelét, csuda dolgokra használhatod

Létrehozva2025. 05. 21. 12:00

Amikor céklát veszel a piacon vagy a zöldségesnél, talán rutinszerűen letöröd vagy ott hagyod a zöldjét – pedig éppen az egyik legértékesebb részétől szabadulsz meg. A friss céklalevél nemcsak ehető, hanem tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, és meglepően sokoldalúan használhatod fel a konyhában.

A cékla zöld része – szára és levele – kiváló vas-, C-vitamin-, K-vitamin- és antioxidánsforrás. Ízvilága hasonlít a spenótra, de karakteresebb, enyhén földes, mégis friss. A gyökérzöldségek közül az egyik legjobb „zero waste” alapanyag – főleg tavasszal, amikor a friss, zsenge levelek a legízletesebbek.

cékla
A cékla leveléből remek főzeléket és levest lehet készíteni / Fotó: Marina Onokhina / Shutterstock (Illusztráció)

Céklalevélleves – tavaszi, friss, laktató

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 nagy csokor céklalevél (levelek és zsenge szár is mehet)
  • 1 közepes krumpli
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj vagy vaj
  • 1 teáskanál só
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál citromlé vagy almaecet
  • 1 dl tejföl (elhagyható vagy növényi alternatívával helyettesíthető)

Elkészítés:

A hagymát apróra vágva kevés zsiradékon üvegesre pirítod, majd hozzáadod a zúzott fokhagymát. A krumplit kis kockákra vágva hozzáadod, majd felöntöd kb. 1 liter vízzel. Amikor a krumpli félig megfőtt, beleteszed az előzőleg megmosott, feldarabolt céklaleveleket. Sózod, borsozod, és kb. 5–10 percig főzöd, amíg minden megpuhul. Végül citromlével vagy almaecettel ízesíted, és ízlés szerint tejföllel tálalod.

Tipp: Turmixolva krémlevesként is tálalhatod.

 

Céklalevél-főzelék – klasszikus új köntösben

Hozzávalók (2–3 adaghoz):

  • 1 nagy csokor céklalevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt (vagy zabpehelyliszt/gluténmentes liszt)
  • 2 dl tej vagy növényi tej
  • só, bors ízlés szerint
  • pár csepp citromlé vagy ecet
  • tükörtojás vagy főtt tojás a tetejére

Elkészítés:

A céklaleveleket megmosod, felaprítod. A vastag szárakat eltávolíthatod, de zsengén azok is felhasználhatók. Kevés olajon megfuttatod a fokhagymát, majd hozzáadod a leveleket, és pár percig párolod. Meghinted liszttel, elkevered, majd lassan hozzáöntöd a tejet, folyamatosan kevergetve. Sóval, borssal ízesíted, és néhány perc alatt besűríted. Végül pár csepp citromlével frissíted, és tükörtojással tálalod.

 

Mit készíthetsz még belőle?

Fokhagymás céklalevél pirítva – Kevés olívaolajon megfuttatott fokhagymával és egy csipet sóval mennyei köret húsok, grillételek vagy akár tükörtojás mellé.

Tavaszi zöld turmix – Egy marék céklalevél, egy alma, kevés citromlé és egy csipetnyi gyömbér remek vitalizáló reggeli ital.

Pikáns céklalevélpesztó – Dióval vagy napraforgómaggal, fokhagymával és egy kevés citromlével turmixolva tésztára, pirítósra is tökéletes.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.