RETRO RÁDIÓ

Nagymama isteni húslevese: így lesz a legfinomabb

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 02. 02. 11:00

A húsleves örök klasszikus, nem hiányozhat a vasárnapi asztalról. De vajon melyik része kerüljön a marhának a levesbe, hogy az tényleg a legfinomabb legyen? Mutatjuk!

A csodás hétvégi ebéd egyik alappillére első fogásként a húsleves. Minden időnk nagy kedvence a nagyszülők házi receptje alapján kerül be a családi legendáriumokba. Ahány ház persze, annyiféle húsleves, de abban talán mindenki egyetért, hogy ez az ételköltemény marhafarokkal az igazi. A marhának ezen részén nem száraz, de kellőképpen szálas a hús. Nagyon sok benne az ízület és a porc, így a hosszú órákon főzött levesbe rengeteg egészséges kollagén kerül. Ha tényleg legfinomabb változatát szeretnéd ennek a levesnek, akkor bizony nem bánod meg, ha ezt a húsleves receptet készíted el. 

Húsleves marhafarokból
Húsleves marhafarokkal Fotó: Mindmegette.hu / mindmegette.hu

Húsleves marhafarokból

Hozzávalók:

  • 1 db marhafarok darabokra vágva ( kb 1-1,5 kg )
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 0,5 db karalábé
  • 1/2 zellergumó
  • darabka kelkáposzta 
  • 1 db pici paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zellerlevél
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • só, bors
  • 5 dkg cérnametélt

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a darabold fel a marhafarkat, bár azt a műveletet általában elvégzi a hentes. Érdemes a vásárlásnál erre megkérni! A darabokat tedd bele egy nagy fazékba, öntsd fel hideg vízzel és tedd fel főni. Amint elkezd forrni, szedd le róla  a habját, fűszerezd, és lassú tűzön, legalább fél órán keresztül hagyd főni. 
  2. Ekkor tedd hozzá  a megtisztított és nagyobb hasábokra vágott zöldséget. A zellert és a petrezselyemzöldet,  pedig cérnával átkötve, csokorban tedd bele a levesbe. Gyenge tűzön, épp hogy csak gyöngyözzön a leves színe a fazékban, főzd készre. Ezakár 4-5 órát is igényelhet.
  3. Amint minden megpuhult, hagyd leülepedni a levest, szedd tálra a zöldségeket és a húst. Szűrd át a levest.
  4. Cérnametélttel, grízgaluskával tálalhatod. Szórhatsz rá frissen felvágott petrezselyemzöldet, de van aki hegyes erős zöldpaprikát karikáz rá. 

Jó étvágyat!

A forró húsleves valóságos gyógyír télvíz idején!  Tényleg érdemes akár minden hétvégén megfőzni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.