Von der Leyen szerint Ukrajna 2030- előtt EU-tag lesz

POLITIK
FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2025.02.02.

Nagymama isteni húslevese: így lesz a legfinomabb

A húsleves örök klasszikus, nem hiányozhat a vasárnapi asztalról. De vajon melyik része kerüljön a marhának a levesbe, hogy az tényleg a legfinomabb legyen? Mutatjuk!

Szerző Ripost

A csodás hétvégi ebéd egyik alappillére első fogásként a húsleves. Minden időnk nagy kedvence a nagyszülők házi receptje alapján kerül be a családi legendáriumokba. Ahány ház persze, annyiféle húsleves, de abban talán mindenki egyetért, hogy ez az ételköltemény marhafarokkal az igazi. A marhának ezen részén nem száraz, de kellőképpen szálas a hús. Nagyon sok benne az ízület és a porc, így a hosszú órákon főzött levesbe rengeteg egészséges kollagén kerül. Ha tényleg legfinomabb változatát szeretnéd ennek a levesnek, akkor bizony nem bánod meg, ha ezt a húsleves receptet készíted el. 

Húsleves marhafarokból
Húsleves marhafarokkal Fotó: Mindmegette.hu / mindmegette.hu

Húsleves marhafarokból

Hozzávalók:

  • 1 db marhafarok darabokra vágva ( kb 1-1,5 kg )
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 0,5 db karalábé
  • 1/2 zellergumó
  • darabka kelkáposzta 
  • 1 db pici paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zellerlevél
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • só, bors
  • 5 dkg cérnametélt

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a darabold fel a marhafarkat, bár azt a műveletet általában elvégzi a hentes. Érdemes a vásárlásnál erre megkérni! A darabokat tedd bele egy nagy fazékba, öntsd fel hideg vízzel és tedd fel főni. Amint elkezd forrni, szedd le róla  a habját, fűszerezd, és lassú tűzön, legalább fél órán keresztül hagyd főni. 
  2. Ekkor tedd hozzá  a megtisztított és nagyobb hasábokra vágott zöldséget. A zellert és a petrezselyemzöldet,  pedig cérnával átkötve, csokorban tedd bele a levesbe. Gyenge tűzön, épp hogy csak gyöngyözzön a leves színe a fazékban, főzd készre. Ezakár 4-5 órát is igényelhet.
  3. Amint minden megpuhult, hagyd leülepedni a levest, szedd tálra a zöldségeket és a húst. Szűrd át a levest.
  4. Cérnametélttel, grízgaluskával tálalhatod. Szórhatsz rá frissen felvágott petrezselyemzöldet, de van aki hegyes erős zöldpaprikát karikáz rá. 

Jó étvágyat!

A forró húsleves valóságos gyógyír télvíz idején!  Tényleg érdemes akár minden hétvégén megfőzni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek