RETRO RÁDIÓ

Lehet, hogy a világ egyik legveszélyesebb ételét eszed, csak nem tudsz róla

Létrehozva2025. 01. 24. 12:00

A japán fuguról köztudott, hogy idegmérget tartalmaz, de egy hazai népszerű finomság sem éppen életbiztosítás. Nemrégiben egy magyar alapanyagot is a legveszélyesebb ételek közé soroltak.

A hüvelyesek, kiváltképp a babfélék egészséges fehérje- és rostforrások. Azonban tudtad, hogy a vörös vesebab akár mérgező is lehet. Ez az egyszerű, hétköznapi alapanyag, kifejezetten veszélyessé válhat, hogy ha nem a megfelelően készítjük el. Ugyanis, ha rosszul forraljuk a babot, vagy egyáltalán nem forraljuk fel vízben, akkor abból nem szabadulnak fel a bennük megtalálható fitohemagglutinin, amely egy alapvető hiba. Az így készült étel elfogyasztása után ugyanis rosszullét következhet be, melynek során, szédülés, hányinger, és hasi fájdalmak is felléphetnek. Nem véletlenül került a legveszélyesebb ételek közé a vörös vesebab. 

legveszélyesebb étel
A legveszélyesebb étel:  már egy magyar finomság is megtalálható a listán  Fotó: Pexels

A vörösbabot is beválasztották a 6 legveszélyesebb étel közé

A vörös vesebab számos fogás részét képezi hazánkban és sok más országban, azonban érdemes vele vigyázni, hiszen voltak már a veszélyességéből származó balesetek. Korábban egy olyan esetről számolt be a Bors, miszerint egy nő beáztatta a babot, majd egy slow cookerben főzte meg az abból készült fogást. Azonban a slow-cooker, egy olyan gép, amelynek a lényege, hogy alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készül a benne lévő étel, így a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok benne maradnak az alapanyagokban, ez okozta a bajt

A babfélék esetében ugyanis nem elég az áztatás, a hüvelyeseket legalább 10 percig magas hőmérsékleten kell főzni, hogy elpusztítsuk a bennük lévő méreganyagokat. A nő csak arra lett figyelmes, hogy miután fogyasztott az ételből, a munkahelyén némi szédülést, és hasi fájdalmakat érzett, ezért a főnöke hazaküldte őt. Ekkor még nem tudta, hogy mi okozhatta a problémát. Azonban később, az este folyamán, ismét evett a korábban elkészített menüből, melynek elfogyasztása után ismét rosszullétre panaszkodott. Végül a hölgy párja fedezte fel, hogy valószínűsíthetően a bab volt a hibás, ami ételmérgezéshez vezetett. Nem véletlenül került a drive.hu által összeállított legveszélyesebb ételek listájára a vörösbab. 

A tünetek: a szédülés, hasfájás, hányás Fotó:  Pexels (illusztráció)

A babmérgezés tünetei 

Ha nem megfelelően készítjük el a babos ételeket, azaz nem forraljuk legalább tíz percig az alapanyagot, akkor az étel elfogyasztása után egy-két órával hányingert, hányást, akár hasi fájdalmat és szédülést is tapasztalhatunk. Ezek a tünetek általában idővel elmúlnak, de azért nem árt felkeresni egy orvost a bekövetkezésük után. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.