RETRO RÁDIÓ

Ételmérgezést okozhatnak a konyhakész bolti levesek- erre hívta fel a figyelmet egy haláleset

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 12. 07. 09:30

Olaszországban belehalt egy nő abba, hogy megevett egy szupermarketben vásárolt konyhakész levest. Hogyan lehetséges ez? Mely termékek azok, amikkel vigyázni kell és mivel lehet elkerülni a mérgezést vagy a súlyosabb következményeket egy bolti leves esetében? Íme a válaszok!

Olaszországban meghalt egy 79 éves nő, miután elfogyasztott egy szupermarketben vásárolt kész levest. A helyi hatóságok megvizsgálták az áldozat házát és a nyomokból arra következtettek, hogy ételmérgezés okozta a nő halálát. Hogyan történhetett meg ilyesmi és mi az eset tanulsága a magyar vásárlókra nézve? Mutatjuk!

leves
Van, aki bele is halt abba,  hogy megevett egy bolti levest. Fotó: Tanya Consaul Photography / Shutterstock

Mibe halt bele pontosan az olasz nő?

A beszámolók szerint az olasz hatóságok a nő lakásán talált articsókaleves maradékát megvizsgálva botulizmust okozó Clostridium botulinum toxin nyomaira bukkantak.

Mi az a botulizmus?

A Nébih tájékoztatása szerint a baktérium okozta ételmérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus. Napjainkban - a szigorú élelmiszer-ellenőrzéseknek köszönhetően - csak szórványosan fordul elő. A botulizmus egy olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő, bakteriális eredetű ételmérgezés, amit az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz.

Mik a botulizmus tünetei?

A botulizmus klasszikus tünetei 12–36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra és 10 nap is. A betegség tünetei a betegség bevezető szakaszában: levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfortérzet. A kezdeti panaszokat napok múlva követik a specifikusabb tünetek. Az esetek egy részében a betegséget székrekedés, émelygés, hányás, hasmenés, hasi görcsök kísérik, láz nélkül, emiatt a beteget a baj valódi okának felismerése nélkül kezelik. A toxin rendkívül mérgező, idegbénító, ezért súlyos esetekben petyhüdt bénulás állhat be. A betegség végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával halált okoz.

Hogyan lehet elkerüli egy ilyen toxin okozta mérgezést?

Az eset után az olasz Egészségügyi Minisztérium közleményt adott ki, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen termékeket fogyasztás előtt legalább 5 percig forralni szükséges - olvasható a Rizikométer közösségi oldalán.

Milyen leveseket kell fogyasztás előtt jó alaposan felforralni?

A hűtőpultban árusított levesek nagyon népszerűek, mivel néhány percnyi, mikrohullámú sütőben történő melegítés után már fogyasztásra készek. Ezek a termékek keresztülmennek ugyan egy pasztőrözési folyamaton, ez azonban nem elegendő a Clostridium botulinum elpusztításához. A levesek biztonságossága ráadásul csak folyamatos hűtve tárolás (6°C alatt) esetén garantálható, a hűtőlánc azonban gyakran megszakad, akár a boltban, akár a szállítás vagy az otthoni tárolás során. További kockázatot jelent, hogy a legtöbb ilyen termék nem tartalmaz tartósítószert. Éppen ezért az ilyen leveseket mindig alaposan fel kell forralni!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.