kulcsár edina
Hasznos tippek ezek az idősödő embereknek.
A demencia kifejezést, azt orvosi nyelvben általában több különböző betegség leírására használják. Ezek minden esetben az agyra hatnak és a memória fokozott romlását eredményezik, egy folyamatos leépüléssel járó kóros agyi tünetcsoportról van szó. A demenciának ma már több mint száz fajtáját különböztetik meg. Leggyakoribb formája az Alzheimer-kor, előfordulása az életkor előrehaladtával rohamosan növekszik, a 65 év feletti lakosság 5-10%-a érintett.
Az (időskori) demencia sajnos rengeteg embert érint - jó hír viszont, hogy sok esetben szinten tartható vagy megelőzhető. Ebben segít a Mindmegette, ahol öt olyan ételt gyűjtöttek össze, ami segít az elbutulás megelőzésében.
Remek választás lehet például a szardínia, a lazac vagy a tonhal, ezek a D-vitaminon kívül rengeteg omega-3-at és B-vitamint is tartalmaznak, amik szintén hasznosak az agy fitten tartásához is. De persze más tengeri halak is szóba jöhetnek.
A tojás tele van A-, B-, E- és D-vitaminnal, ráadásul megunhatatlan. Változatos reggeli fogások készülhetnek belőle, ham & eggs, rántotta, omlett, vagy kemény tojás formájában, de ebédhez vagy vacsorához is kivalló feltétként, például a tükörtojás valamilyen főzelék mellé. Ha szereted a tojást, mindenképpen érdemes rendszeresítened az étrendedben.
A máj kivalló D-vitamin-forrás, emellett sok A-vitamin is van benne és vasban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben is gazdag. Érdemes időnként beépíteni az étrendbe. Egy kis máj feldobhatja a levest, de főételnek is kiálló, például resztelt máj formájában, de májpástétomként uzsonnának is remek.
Ideális esetben hetente legalább hat adag leveles, zöld zöldséget, és hat adag másmilyen zöldséget érdemes fogyasztani. A leveles zöldségek közül remek választás a sóska, de ide tartoznak a salátafélék, a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó és a brokkoli is. A répa, retek, karalábé vagy zeller a levesbe is jól jön, de némelyik magában, nyersen is elrágcsálható, olykor nasi helyett.
Fontos kiemelni, hogy a megfelelő étkezés mellett a demencia elkerüléséhez lényeges a rizikófaktorok minimalizálása is. A kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, a nem megfelelően szinten tartott cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, a kevés vagy rosszminőségű alvás, és a szegényes szociális kapcsolatok.