RETRO RÁDIÓ

Ebből az öt ételből egyél sokat és sosem fogsz elbutulni

K. C.
Szerző
K. C.
Létrehozva2024. 11. 19. 07:30

Hasznos tippek ezek az idősödő embereknek.

A demencia kifejezést, azt orvosi nyelvben általában több különböző betegség leírására használják. Ezek minden esetben az agyra hatnak és a memória fokozott romlását eredményezik, egy folyamatos leépüléssel járó kóros agyi tünetcsoportról van szó. A demenciának ma már több mint száz fajtáját különböztetik meg. Leggyakoribb formája az Alzheimer-kor, előfordulása az életkor előrehaladtával rohamosan növekszik, a 65 év feletti lakosság 5-10%-a érintett.

tojás rántotta reggeli
Fotó: Pexels / Pexels

Az (időskori) demencia sajnos rengeteg embert érint - jó hír viszont, hogy sok esetben szinten tartható vagy megelőzhető. Ebben segít a Mindmegette, ahol öt olyan ételt gyűjtöttek össze, ami segít az elbutulás megelőzésében. 

Hal

Remek választás lehet például a szardínia, a lazac vagy a tonhal, ezek a D-vitaminon kívül rengeteg omega-3-at és B-vitamint is tartalmaznak, amik szintén hasznosak az agy fitten tartásához is. De persze más tengeri halak is szóba jöhetnek.

Tojás

A tojás tele van A-, B-, E- és D-vitaminnal, ráadásul megunhatatlan. Változatos reggeli fogások készülhetnek belőle, ham & eggs, rántotta, omlett, vagy kemény tojás formájában, de ebédhez vagy vacsorához is kivalló feltétként, például a tükörtojás valamilyen főzelék mellé. Ha szereted a tojást, mindenképpen érdemes rendszeresítened az étrendedben.

Máj

A máj kivalló D-vitamin-forrás, emellett sok A-vitamin is van benne és vasban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben is gazdag. Érdemes időnként beépíteni az étrendbe. Egy kis máj feldobhatja a levest, de főételnek is kiálló, például resztelt máj formájában, de májpástétomként uzsonnának is remek.

Zöldségek

Ideális esetben hetente legalább hat adag leveles, zöld zöldséget, és hat adag másmilyen zöldséget érdemes fogyasztani. A leveles zöldségek közül remek választás a sóska, de ide tartoznak a salátafélék, a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó és a brokkoli is. A répa, retek, karalábé vagy zeller a levesbe is jól jön, de némelyik magában, nyersen is elrágcsálható, olykor nasi helyett.

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő étkezés mellett a demencia elkerüléséhez lényeges a rizikófaktorok minimalizálása is. A kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, a nem megfelelően szinten tartott cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, a kevés vagy rosszminőségű alvás, és a szegényes szociális kapcsolatok.


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.