tóth gabi
Megunhatatlanok a karácsonyi édességek, főleg egy ezek közül, amit akár otthon is elkészíthetsz. Akinél máris elfogyott a karácsonyra vett szaloncukor, annak van egy jó hírünk: a házi verzió nem csak egyszerű, de legalább olyan finom, mint a bolti – ha nem finomabb!
Elképesztő, milyen fejlődésen, változáson mentek át a szaloncukrok az elmúlt évtizedekben. Persze sokan még mindig a jó öreg zselésre esküsznek és a kereskedelmi kimutatások szerint is még mindig ebből fogy a legtöbb, pedig a kókuszostól át a különféle alkoholos, sőt akár Erős pistás ízekig már rendkívül széles a paletta. Azonban, mint a legtöbb finomságnál itt is a házi a legjobb, legalábbis abból a szempontból biztosan, hogy azt olyanra és úgy készítheted el, ahogy azt szereted, ahogy azt eltervezted magadnak. Ráadásul lényegesen kevesebbe is fog kerülni így a szaloncukor, mintha a boltban vennéd meg. Tehát ha az ünnepek alatt máris elfogyott, amit vettél, ne szaladj a boltba, adj esélyt a magad által készített szaloncukrnak!
Hozzávalók: 350 g csokoládé pasztilla (ét vagy tejcsoki, ízlés szerint), 25 g szobahőmérsékletű vaj, 200 g forralt habtejszín, 0,5 kg marcipán massza
Elkészítés: tedd egy tálba a csokoládé pasztillákat és olvaszd fel. Ezt teheted mikrohullámú sütőben(600-700 watton – 1kg adaghoz 1 percig melegítsd), vagy vízgőz fölé helyezve. A megolvadt folyékony csokoládét addig kevergesd, amíg 27°C fokosra nem hűl vissza. Gyúrd össze a marcipán masszát, annyira hogy formázható legyen, majd alakíts ki henger formákat, amiket vágj fel keresztbe. Ha ezzel megvagy merítsd a kapott marcipán darabokat a folyékony csokoládéba. A kész darabokat tedd egy celofánra, vagy zsírpapírra. Ha gondolod megszórhatod darált dióval, mandulával.