Amit a boltban akcióban lehet venni, annak általában rossz a minősége, a jobb fajták pedig méregdrágák. Ezért sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy idén a szaloncukor házilag készüljön. Szerencsére minden változatra van tuti recept, mutatjuk!
Idén mindennek felment az ára, és ez sajnos elmondható erről a karácsonyi-adventi csemegéről is. Lemondani róla azonban nem kell, a szaloncukor házilag is elkészíthető – és sokkal finomabb is, mint amit a boltban lehet kapni! Mutatunk néhány alapváltozatra könnyű és gyors recepteket, hogy idén igazán különleges legyen ez az édesség. Ugyanis a szaloncukor házilag nem csupán bonyolult konyhai műveletekkel készíthető el, és cukrásznak sem kell hozzá lenned!
A szaloncukor házilag elkészítve sokszor még finomabb is, mint a bolti! Fotó: Pixabay.com
Karamellás
Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg kristálycukor
1 csom. vaníliás cukor
¼ tk só
1 dl zsíros tej
Önmagában is finom, de csokimázzal lesz az igazi! Fotó: nelea33 / Shutterstock
Elkészítés:
A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot tedd fel egy lábasban, és közepes lángon, időnként megkeverve főzd 40-50 percig. Sűrű, karamellszínű masszát fogsz kapni.
Keverd bele a vajat, majd öntsd egy olajjal kikent formába (kb. 16x8 cm-es edénybe). Simítsd el a tetejét, várd meg, míg megdermed
Ha megszilárdult, vedd ki a formából, és vágd szaloncukor méretű kockákra (kb. 2x4 cm). Máris becsomagolhatod díszpapírba, de készíthetsz csokimázat is, amibe belemártod, majd hagyod megszáradni a karamellás szaloncukrokat.
Kókuszos
Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg cukor
2,8 dkg kókuszzsír
2,4 dl kókusztej
Sokan nem tudnak ellenállni neki! Fotó: Pixabay.com
Elkészítés:
Tedd a hozzávalókat egy keverőtálba, a kókuszzsírt melegítsd fel, és alaposan keverd össze a masszát. Formázz belőle szaloncukrokat, tedd őket tálcára, majd az egészet tedd a hűtőbe 3-4 óra hosszára.
Ha megdermedtek a szaloncukrok, készíts csokoládémázat, és mártsd bele őket. Ha a csoki kihűlt rajtuk, már lehet is őket csomagolni.
Málnás
Hozzávalók
20 dkg porcukor
1 ek víz
1 ek málnaszörp
A gyümölcsízű szaloncukor titka a jó szörp. Fotó: Pixabay.com
Elkészítés:
Tedd egy kisebb lábasba a porcukrot és a vizet, és kis lángon addig főzd, míg a cukor fel nem olvad. Egynemű, sűrű masszát kell kapj; ekkor mehet bele a málnaszörp. Főzd őket együtt 4-5 percig, majd öntsd a masszát egy nagyobb tálba, és folyamatosan kevergetve hűtsd ki.
Ha teljesen megdermedtek, mehetnek is a csokimázba. Ezzel a recepttel bármilyen gyümölcsízű szaloncukrot készíthetsz, mindössze a megfelelő ízű szörpöt kell a masszához keverned.
Zselés
Hozzávalók:
8 db gyümölcs (ízlés szerint)
cukor
1 csomag zselatinpor
Pillanatok alatt elkészül a zselés szaloncukor alapja. Fotó: Pixabay.com
Elkészítés:
Facsard ki a gyümölcsöt, a levet keverd össze a cukorral. Melegítsd fel, szórd bele a zselatinport, majd sűrűsödésig keverd.
Öntsd a masszát egy magas falú edénybe 1,5-2 cm vastagságban, majd hagyd megdermedni.
Kockázd fel, ha már szeletelhető, majd egyesével mártsd őket csokimázba.
Egyszerű csokimáz recept:
A legegyszerűbb az, ha tortabevonót gőz felett felolvasztasz, és abba mártod a szaloncukrokat, de kakaóporból is isteni, fényes mázat készíthetsz; ennek a receptjét hoztuk el.
Hozzávalók:
10 dk porcukor
3 ek kakaópor
8 dkg vaj vagy margarin
1 ek tej
Minden azon múlik, hogyan sikerül a csokimáz. Fotó: New Africa / Shutterstock
Elkészítés:
Vágd kisebb darabokra a vajat, tedd egy lábasba, öntsd rá a tejet, majd lassú tűzön olvaszd össze a cukorral és a kakaóval. Ha elolvadt az összes vaj, folyamatos keverés mellett melegítsd addig, míg a cukor már nem szemcsés.
Mártsd bele a szaloncukrokat; gyorsan kell dolgozz, mert ez a máz hamar szilárdul, ezért érdemes melegen tartani. A mártogatás után tedd rácsra vagy szűrőbe a szaloncukrokat, míg a csoki megszilárdul.
Így csomagold:
Használhatsz selyempapírt, zsírpapírt, kimaradt karácsonyi csomagolópapírt is; de emellett szükséged lesz még szalagokra is. Arra figyelj, hogy bármibe is csomagolod, legyen elég hosszú a csomagolóanyag, hogy el tudd csavarni a két végét, és a saját készítésű szaloncukrod elnyerje a klasszikus formát.