
Így lesz olcsó a szaloncukor: készítsd el otthon
Amit a boltban akcióban lehet venni, annak általában rossz a minősége, a jobb fajták pedig méregdrágák. Ezért sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy idén a szaloncukor házilag készüljön. Szerencsére minden változatra van tuti recept, mutatjuk!
Idén mindennek felment az ára, és ez sajnos elmondható erről a karácsonyi-adventi csemegéről is. Lemondani róla azonban nem kell, a szaloncukor házilag is elkészíthető – és sokkal finomabb is, mint amit a boltban lehet kapni! Mutatunk néhány alapváltozatra könnyű és gyors recepteket, hogy idén igazán különleges legyen ez az édesség. Ugyanis a szaloncukor házilag nem csupán bonyolult konyhai műveletekkel készíthető el, és cukrásznak sem kell hozzá lenned!

Karamellás
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg kristálycukor
- 1 csom. vaníliás cukor
- ¼ tk só
- 1 dl zsíros tej

Elkészítés:
- A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot tedd fel egy lábasban, és közepes lángon, időnként megkeverve főzd 40-50 percig. Sűrű, karamellszínű masszát fogsz kapni.
- Keverd bele a vajat, majd öntsd egy olajjal kikent formába (kb. 16x8 cm-es edénybe). Simítsd el a tetejét, várd meg, míg megdermed
- Ha megszilárdult, vedd ki a formából, és vágd szaloncukor méretű kockákra (kb. 2x4 cm). Máris becsomagolhatod díszpapírba, de készíthetsz csokimázat is, amibe belemártod, majd hagyod megszáradni a karamellás szaloncukrokat.
Kókuszos
Hozzávalók:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg cukor
- 2,8 dkg kókuszzsír
- 2,4 dl kókusztej

Elkészítés:
- Tedd a hozzávalókat egy keverőtálba, a kókuszzsírt melegítsd fel, és alaposan keverd össze a masszát. Formázz belőle szaloncukrokat, tedd őket tálcára, majd az egészet tedd a hűtőbe 3-4 óra hosszára.
- Ha megdermedtek a szaloncukrok, készíts csokoládémázat, és mártsd bele őket. Ha a csoki kihűlt rajtuk, már lehet is őket csomagolni.
Málnás
Hozzávalók
- 20 dkg porcukor
- 1 ek víz
- 1 ek málnaszörp

Elkészítés:
- Tedd egy kisebb lábasba a porcukrot és a vizet, és kis lángon addig főzd, míg a cukor fel nem olvad. Egynemű, sűrű masszát kell kapj; ekkor mehet bele a málnaszörp. Főzd őket együtt 4-5 percig, majd öntsd a masszát egy nagyobb tálba, és folyamatosan kevergetve hűtsd ki.
- Amikor már kézmelegre hűlt a massza, formázz belőle kézzel szaloncukrokat, és sorakoztasd őket egy tálcára.
- Ha teljesen megdermedtek, mehetnek is a csokimázba. Ezzel a recepttel bármilyen gyümölcsízű szaloncukrot készíthetsz, mindössze a megfelelő ízű szörpöt kell a masszához keverned.
Zselés
Hozzávalók:
- 8 db gyümölcs (ízlés szerint)
- cukor
- 1 csomag zselatinpor

Elkészítés:
- Facsard ki a gyümölcsöt, a levet keverd össze a cukorral. Melegítsd fel, szórd bele a zselatinport, majd sűrűsödésig keverd.
- Öntsd a masszát egy magas falú edénybe 1,5-2 cm vastagságban, majd hagyd megdermedni.
- Kockázd fel, ha már szeletelhető, majd egyesével mártsd őket csokimázba.
Egyszerű csokimáz recept:
A legegyszerűbb az, ha tortabevonót gőz felett felolvasztasz, és abba mártod a szaloncukrokat, de kakaóporból is isteni, fényes mázat készíthetsz; ennek a receptjét hoztuk el.
Hozzávalók:
- 10 dk porcukor
- 3 ek kakaópor
- 8 dkg vaj vagy margarin
- 1 ek tej

Elkészítés:
- Vágd kisebb darabokra a vajat, tedd egy lábasba, öntsd rá a tejet, majd lassú tűzön olvaszd össze a cukorral és a kakaóval. Ha elolvadt az összes vaj, folyamatos keverés mellett melegítsd addig, míg a cukor már nem szemcsés.
- Mártsd bele a szaloncukrokat; gyorsan kell dolgozz, mert ez a máz hamar szilárdul, ezért érdemes melegen tartani. A mártogatás után tedd rácsra vagy szűrőbe a szaloncukrokat, míg a csoki megszilárdul.
Így csomagold:
Használhatsz selyempapírt, zsírpapírt, kimaradt karácsonyi csomagolópapírt is; de emellett szükséged lesz még szalagokra is. Arra figyelj, hogy bármibe is csomagolod, legyen elég hosszú a csomagolóanyag, hogy el tudd csavarni a két végét, és a saját készítésű szaloncukrod elnyerje a klasszikus formát.






