Létrehozva: 2022.12.03.

Így lesz olcsó a szaloncukor: készítsd el otthon

Amit a boltban akcióban lehet venni, annak általában rossz a minősége, a jobb fajták pedig méregdrágák. Ezért sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy idén a szaloncukor házilag készüljön. Szerencsére minden változatra van tuti recept, mutatjuk!

Idén mindennek felment az ára, és ez sajnos elmondható erről a karácsonyi-adventi csemegéről is. Lemondani róla azonban nem kell, a szaloncukor házilag is elkészíthető – és sokkal finomabb is, mint amit a boltban lehet kapni! Mutatunk néhány alapváltozatra könnyű és gyors recepteket, hogy idén igazán különleges legyen ez az édesség. Ugyanis a szaloncukor házilag nem csupán bonyolult konyhai műveletekkel készíthető el, és cukrásznak sem kell hozzá lenned!

A szaloncukor házilag is könnyedén elkészíthető.
A szaloncukor házilag elkészítve sokszor még finomabb is, mint a bolti! Fotó: Pixabay.com


Karamellás

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • ¼ tk só
  • 1 dl zsíros tej
Caramel,Candies,Isolated,On,White,Background.
Önmagában is finom, de csokimázzal lesz az igazi! Fotó: nelea33 / Shutterstock

Elkészítés: 

  • A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot tedd fel egy lábasban, és közepes lángon, időnként megkeverve főzd 40-50 percig. Sűrű, karamellszínű masszát fogsz kapni. 
  • Keverd bele a vajat, majd öntsd egy olajjal kikent formába (kb. 16x8 cm-es edénybe). Simítsd el a tetejét, várd meg, míg megdermed
  • Ha megszilárdult, vedd ki a formából, és vágd szaloncukor méretű kockákra (kb. 2x4 cm). Máris becsomagolhatod díszpapírba, de készíthetsz csokimázat is, amibe belemártod, majd hagyod megszáradni a karamellás szaloncukrokat.

 

Kókuszos

Hozzávalók:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor
  • 2,8 dkg kókuszzsír
  • 2,4 dl kókusztej
Sokan nem tudnak ellenállni neki! Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Tedd a hozzávalókat egy keverőtálba, a kókuszzsírt melegítsd fel, és alaposan keverd össze a masszát. Formázz belőle szaloncukrokat, tedd őket tálcára, majd az egészet tedd a hűtőbe 3-4 óra hosszára.
  • Ha megdermedtek a szaloncukrok, készíts csokoládémázat, és mártsd bele őket. Ha a csoki kihűlt rajtuk, már lehet is őket csomagolni.

 

Málnás

Hozzávalók

  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek víz
  • 1 ek málnaszörp
A gyümölcsízű szaloncukor titka a jó szörp. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés: 

  • Tedd egy kisebb lábasba a porcukrot és a vizet, és kis lángon addig főzd, míg a cukor fel nem olvad. Egynemű, sűrű masszát kell kapj; ekkor mehet bele a málnaszörp. Főzd őket együtt 4-5 percig, majd öntsd a masszát egy nagyobb tálba, és folyamatosan kevergetve hűtsd ki.
  • Amikor már kézmelegre hűlt a massza, formázz belőle kézzel szaloncukrokat, és sorakoztasd őket egy tálcára. 
  • Ha teljesen megdermedtek, mehetnek is a csokimázba. Ezzel a recepttel bármilyen gyümölcsízű szaloncukrot készíthetsz, mindössze a megfelelő ízű szörpöt kell a masszához keverned.


Zselés

Hozzávalók:

  • 8 db gyümölcs (ízlés szerint)
  • cukor
  • 1 csomag zselatinpor
Pillanatok alatt elkészül a zselés szaloncukor alapja. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Facsard ki a gyümölcsöt, a levet keverd össze a cukorral. Melegítsd fel, szórd bele a zselatinport, majd sűrűsödésig keverd.
  • Öntsd a masszát egy magas falú edénybe 1,5-2 cm vastagságban, majd hagyd megdermedni. 
  • Kockázd fel, ha már szeletelhető, majd egyesével mártsd őket csokimázba.

 

Egyszerű csokimáz recept:

A legegyszerűbb az, ha tortabevonót gőz felett felolvasztasz, és abba mártod a szaloncukrokat, de kakaóporból is isteni, fényes mázat készíthetsz; ennek a receptjét hoztuk el.

Hozzávalók:

  • 10 dk porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek tej
Woman,Making,Delicious,Chocolate,Cream,At,Wooden,Table,,Top,View
Minden azon múlik, hogyan sikerül a csokimáz. Fotó: New Africa / Shutterstock

Elkészítés: 

  • Vágd kisebb darabokra a vajat, tedd egy lábasba, öntsd rá a tejet, majd lassú tűzön olvaszd össze a cukorral és a kakaóval. Ha elolvadt az összes vaj, folyamatos keverés mellett melegítsd addig, míg a cukor már nem szemcsés. 
  • Mártsd bele a szaloncukrokat; gyorsan kell dolgozz, mert ez a máz hamar szilárdul, ezért érdemes melegen tartani. A mártogatás után tedd rácsra vagy szűrőbe a szaloncukrokat, míg a csoki megszilárdul.


 

Így csomagold:

Használhatsz selyempapírt, zsírpapírt, kimaradt karácsonyi csomagolópapírt is; de emellett szükséged lesz még szalagokra is. Arra figyelj, hogy bármibe is csomagolod, legyen elég hosszú a csomagolóanyag, hogy el tudd csavarni a két végét, és a saját készítésű szaloncukrod elnyerje a klasszikus formát.


 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek