kulcsár edina
Hihetetlenül sok finomságot felhalmozunk karácsonykor, de nem mindegy, mit eszünk reggelire. Ilyenkor is valami ünnepit és különlegeset szeretnénk.
A karácsony a szereteten túl az egymásra figyelésről is szól és ebbe a közös evés, a vidám lakomák és a hasunk kényeztetése egyaránt beleillik. Ezt pedig már reggel el kell kezdeni, mivel ez a nap legfőbb étkezése. Valami olyat tegyél az asztalra, ami karácsonyi étel, és amit máskor biztosan nincs időd elkészíteni. Néhány érdekes receptet ajánlunk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Szedd le a narancs héját majd a megtisztított narancsot tedd gyümölcscentrifugába. Használhatsz turmixgépet is csak akkor le kell szűrni a narancspépet. A tejszínt verd fel kemény habbá. A narancslevet és a vaníllia krémport keverd össze, majd lassan add hozzá a tejszínhabhoz. Az elkészült krémet tedd poharakba és helyezd a hűtőbe.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A banánt tedd egy kisebb edénybe és törd össze villával. Verd fel habosra a tojást és keverd hozzá a fahéjjal együtt. Érdemes 4-5 csepp olajat is beletenni és újra összekeverni. A serpenyőbe önt egy pici olajat és hevítsd fel. A banános masszából egy evőkanálnyit tegyél a serpenyőbe és lapíts szét. Legalább négy egyforma darabot tegyél bele és süsd át mindkét oldalát. Finom akácmézzel, vagy darált dióval érdemes tálalni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vajat elektromos habverővel keverd habosra a cukorral, majd add hozzá a tojást. Fokozatosan dolgozd hozzá a sóval, a sütőporral és a kókusszal vegyített lisztet. Addig keverd, amíg szépen összeáll a massza. Formázz a tésztából diónyi gombócokat, majd kicsit lapítsd le őket. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól legalább 3 centire. Tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon körülbelül 12 perc alatt süsd arany barnára. Ha kihűlt, mártogasd bele olvasztott csokiba.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Olajozz ki két sütőtálat. Tegyél mindkét sütőtálba negyed-negyed csésze fetát és paradicsomkockát, és keverd össze. Szórd meg friss oreganóval. Üss mindkét sütőtálba két-két tojást, majd szórd meg sóval és frissen őrölt fekete borssal. Süsd 15-17 percig, amíg a tojások fehérje megköt. Ha még folyós, hagyd egy kicsit tovább a sütőben, de vigyázz, hogy a sárgáját ne süsd túl.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Verd fel a tojást habosra és öntsd bele a tejet, majd lassan szórd bele a két kanál lisztet. Tedd bele a szódabikarbónát, sót, apróra darabolt zeller zöldet és kavard össze. Öntsd bele kivajazott tepsibe, szórd rá a sajtot és tedd 180 fokos sütőbe. 10 perc alatt elkészül. Kockázd fel és tedd pirítósra.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tedd a turmixgépbe a banánt, a darált diót vagy mogyorót. Add hozzá a mézet, a kakaóport, majd a tejet és néhány percen át turmixold össze amíg krémes lesz. Öntsd pohárba. A tetejére tegyél aszalt szilvát és rövid ideig a hűtőszekrényben tárold.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Előző este áztasd bele a chia magot a mandulatejbe. Ha elfelejtetted reggel is elkészítheted, de legalább két órát áztatni kell, hogy kocsonyássá váljon az állaga. A chia mag nagyon hasznos élelmiszer, mert nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és omega-3 zsírsavakat. A kiázott italt önts bele a turmixgépbe a többi alkotórésszel együtt és krémes állagúra készítsd. Öntsd pohárba és a tetejére szórjál karamellizált diót.