RETRO RÁDIÓ

3 isteni finom, laktató saláta a karácsonyi asztalra, amit előre elkészíthetsz

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 12. 15. 12:00

Minden évben a megszokott burgonya-, kukorica- vagy franciasaláta kerül a karácsonyi asztalra? Vállalj be idén valami más finomságot is, újíts! Mutatunk három igazán izgalmas ízvilágú receptet.

Karácsonykor a sültek mellé minden családban kerülnek isteni köretek az asztalra. Saláta is készül ilyenkor, sokszor a klasszikusok hadával. Vannak, akik esküsznek a megszokott franciára, vagy majonézes krumpli salátára. Szilveszterkor pedig szinte kötelező a virslisaláta. Idén válassz egy különlegesebb ízvilágot, erre hoztunk neked inspirációt. Készítsd el a salátát az ünnep előtti napok egyikén, így egyszerűbb karácsonykor a többi ételre figyelni. Mutatunk néhány receptet.

Saláta Coleslaw,Salad,Close,Up,On,A,Bowl.,Cabbage,,Carrot,Salad.
Fotó: Esin Deniz / Shutterstock/ Saláta karácsonyra

Saláta ötletek:

 

1. Céklasaláta fetával

Saláta
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 3 db cékla
  • 25 dkg feta sajt
  • friss petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek citromlé
  • 1 mokkáskanál cukor

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a céklát, töröld szárazra, majd alufóliába csomagolva, előmelegített sütőben 180 C fokon, egy óra alatt süsd meg. Ha kihűlt, húzd le a héját és vágd fel kisebb kockákra.
  2. Vágd fel a fetát is kockákra, aprítsd fel a petrezselymet és keverd hozzá a céklához.
  3. Készíts öntetet: keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromlevet, és a cukrot. Majd locsold meg vele a céklasalátát.
    Jó étvágyat!

2. Mustáros újkrumplisaláta

Saláta
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegett.hu

Hozzávalók:

  • 50 dkg újburgonya
  • 1 ek dijoni mustár
  • 0,5 db citrom leve
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 4 ek extraszűz olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só,bors

Így készítsd el:

  1. Alaposan mosd meg a krumplit (nem kell meghámozni), majd egy lábasban öntsd fel vízzel és tedd fel főni. 
  2. Főzd 10-12 percig, amíg a belseje éppen átfő, de nem tovább, mert akkor szétesik. Ezt ellenőrizd úgy, hogy egy fogpiszkálót beleszúrsz , és ha nincs már a közepén a krumplinak ellenállása, akkor zárd el a gázt. 
  3. Közben aprítsd fel a petrezselymet és vékonyra karikázd a megmosott újhagymát.
  4. Készítsd el a mártást: keverd össze a citrom levét a mustárt, add hozzá a sót , borsot, majd állandó keverés mellett az olajat. 
  5. Szűrd le a krumplit, hagyd egy kicsit kigőzölni a szűrőben, majd egy tálba rakva, még melegen öntsd le az öntettel, óvatosan keverd meg. 
  6. Várd meg, míg teljesen kihűl és csak utána add hozzá a petrezselymet és az újhagymát. 

Jó étvágyat!

3. Coleslaw saláta

Saláta Coleslaw,Salad,Close,Up,On,A,Bowl.,Cabbage,,Carrot,Salad.
Fotó: Esin Deniz / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • só,bors
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 2 ek mustár
  • 1 ek méz
  • 1 db citrom kifacsart leve

Így készítsd el:

  1. A salátához tisztítsd meg a káposztát, sárgarépát, vöröshagymát. Reszeld le, vagy vágd fel vékony csíkokra. Tedd a zöldségeket egy tálba és sózd meg, borsózd, majd keverd össze. 
  2. Másik tálba keverd össze a tejfölt, a majonézt, a mustárt. Sózd meg, borsózd, azután keverd hozzá a mézet és a citromlevet.
  3. Az öntetet keverd össze a zöldségekkel, és tedd be a hűtőbe néhány órára a kész salátát. 

Jó étvágyat!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.