3 isteni finom, laktató saláta a karácsonyi asztalra, amit előre elkészíthetsz
Minden évben a megszokott burgonya-, kukorica- vagy franciasaláta kerül a karácsonyi asztalra? Vállalj be idén valami más finomságot is, újíts! Mutatunk három igazán izgalmas ízvilágú receptet.
Karácsonykor a sültek mellé minden családban kerülnek isteni köretek az asztalra. Saláta is készül ilyenkor, sokszor a klasszikusok hadával. Vannak, akik esküsznek a megszokott franciára, vagy majonézes krumpli salátára. Szilveszterkor pedig szinte kötelező a virslisaláta. Idén válassz egy különlegesebb ízvilágot, erre hoztunk neked inspirációt. Készítsd el a salátát az ünnep előtti napok egyikén, így egyszerűbb karácsonykor a többi ételre figyelni.Mutatunk néhány receptet.
Saláta ötletek:
1. Céklasaláta fetával
Hozzávalók:
3 db cékla
25 dkg feta sajt
friss petrezselyem
2 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
1 ek citromlé
1 mokkáskanál cukor
Így készítsd el:
Mosd meg a céklát, töröld szárazra, majd alufóliába csomagolva, előmelegített sütőben 180 C fokon, egy óra alatt süsd meg. Ha kihűlt, húzd le a héját és vágd fel kisebb kockákra.
Vágd fel a fetát is kockákra, aprítsd fel a petrezselymet és keverd hozzá a céklához.
Készíts öntetet: keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromlevet, és a cukrot. Majd locsold meg vele a céklasalátát. Jó étvágyat!
2. Mustáros újkrumplisaláta
Hozzávalók:
50 dkg újburgonya
1 ek dijoni mustár
0,5 db citrom leve
0,5 db citrom reszelt héja
4 ek extraszűz olívaolaj
2 szál újhagyma
1 kis csokor petrezselyem
só,bors
Így készítsd el:
Alaposan mosd meg a krumplit (nem kell meghámozni), majd egy lábasban öntsd fel vízzel és tedd fel főni.
Főzd 10-12 percig, amíg a belseje éppen átfő, de nem tovább, mert akkor szétesik. Ezt ellenőrizd úgy, hogy egy fogpiszkálót beleszúrsz , és ha nincs már a közepén a krumplinak ellenállása, akkor zárd el a gázt.
Közben aprítsd fel a petrezselymet és vékonyra karikázd a megmosott újhagymát.
Készítsd el a mártást: keverd össze a citrom levét a mustárt, add hozzá a sót , borsot, majd állandó keverés mellett az olajat.
Szűrd le a krumplit, hagyd egy kicsit kigőzölni a szűrőben, majd egy tálba rakva, még melegen öntsd le az öntettel, óvatosan keverd meg.
Várd meg, míg teljesen kihűl és csak utána add hozzá a petrezselymet és az újhagymát.
Jó étvágyat!
3. Coleslaw saláta
Hozzávalók:
1 fej káposzta
2 db sárgarépa
0,5 fej vöröshagyma
só,bors
2 dl tejföl
2 dl majonéz
2 ek mustár
1 ek méz
1 db citrom kifacsart leve
Így készítsd el:
A salátához tisztítsd meg a káposztát, sárgarépát, vöröshagymát. Reszeld le, vagy vágd fel vékony csíkokra. Tedd a zöldségeket egy tálba és sózd meg, borsózd, majd keverd össze.
Másik tálba keverd össze a tejfölt, a majonézt, a mustárt. Sózd meg, borsózd, azután keverd hozzá a mézet és a citromlevet.
Az öntetet keverd össze a zöldségekkel, és tedd be a hűtőbe néhány órára a kész salátát.