
3 isteni finom, laktató saláta a karácsonyi asztalra, amit előre elkészíthetsz
Minden évben a megszokott burgonya-, kukorica- vagy franciasaláta kerül a karácsonyi asztalra? Vállalj be idén valami más finomságot is, újíts! Mutatunk három igazán izgalmas ízvilágú receptet.
Karácsonykor a sültek mellé minden családban kerülnek isteni köretek az asztalra. Saláta is készül ilyenkor, sokszor a klasszikusok hadával. Vannak, akik esküsznek a megszokott franciára, vagy majonézes krumpli salátára. Szilveszterkor pedig szinte kötelező a virslisaláta. Idén válassz egy különlegesebb ízvilágot, erre hoztunk neked inspirációt. Készítsd el a salátát az ünnep előtti napok egyikén, így egyszerűbb karácsonykor a többi ételre figyelni. Mutatunk néhány receptet.

Saláta ötletek:
1. Céklasaláta fetával

Hozzávalók:
- 3 db cékla
- 25 dkg feta sajt
- friss petrezselyem
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek citromlé
- 1 mokkáskanál cukor
Így készítsd el:
- Mosd meg a céklát, töröld szárazra, majd alufóliába csomagolva, előmelegített sütőben 180 C fokon, egy óra alatt süsd meg. Ha kihűlt, húzd le a héját és vágd fel kisebb kockákra.
- Vágd fel a fetát is kockákra, aprítsd fel a petrezselymet és keverd hozzá a céklához.
- Készíts öntetet: keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromlevet, és a cukrot. Majd locsold meg vele a céklasalátát.
Jó étvágyat!
2. Mustáros újkrumplisaláta

Hozzávalók:
- 50 dkg újburgonya
- 1 ek dijoni mustár
- 0,5 db citrom leve
- 0,5 db citrom reszelt héja
- 4 ek extraszűz olívaolaj
- 2 szál újhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- só,bors
Így készítsd el:
- Alaposan mosd meg a krumplit (nem kell meghámozni), majd egy lábasban öntsd fel vízzel és tedd fel főni.
- Főzd 10-12 percig, amíg a belseje éppen átfő, de nem tovább, mert akkor szétesik. Ezt ellenőrizd úgy, hogy egy fogpiszkálót beleszúrsz , és ha nincs már a közepén a krumplinak ellenállása, akkor zárd el a gázt.
- Közben aprítsd fel a petrezselymet és vékonyra karikázd a megmosott újhagymát.
- Készítsd el a mártást: keverd össze a citrom levét a mustárt, add hozzá a sót , borsot, majd állandó keverés mellett az olajat.
- Szűrd le a krumplit, hagyd egy kicsit kigőzölni a szűrőben, majd egy tálba rakva, még melegen öntsd le az öntettel, óvatosan keverd meg.
- Várd meg, míg teljesen kihűl és csak utána add hozzá a petrezselymet és az újhagymát.
Jó étvágyat!
3. Coleslaw saláta

Hozzávalók:
- 1 fej káposzta
- 2 db sárgarépa
- 0,5 fej vöröshagyma
- só,bors
- 2 dl tejföl
- 2 dl majonéz
- 2 ek mustár
- 1 ek méz
- 1 db citrom kifacsart leve
Így készítsd el:
- A salátához tisztítsd meg a káposztát, sárgarépát, vöröshagymát. Reszeld le, vagy vágd fel vékony csíkokra. Tedd a zöldségeket egy tálba és sózd meg, borsózd, majd keverd össze.
- Másik tálba keverd össze a tejfölt, a majonézt, a mustárt. Sózd meg, borsózd, azután keverd hozzá a mézet és a citromlevet.
- Az öntetet keverd össze a zöldségekkel, és tedd be a hűtőbe néhány órára a kész salátát.
Jó étvágyat!







