FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.12.15. 12:00

3 isteni finom, laktató saláta a karácsonyi asztalra, amit előre elkészíthetsz

Minden évben a megszokott burgonya-, kukorica- vagy franciasaláta kerül a karácsonyi asztalra? Vállalj be idén valami más finomságot is, újíts! Mutatunk három igazán izgalmas ízvilágú receptet.

Karácsonykor a sültek mellé minden családban kerülnek isteni köretek az asztalra. Saláta is készül ilyenkor, sokszor a klasszikusok hadával. Vannak, akik esküsznek a megszokott franciára, vagy majonézes krumpli salátára. Szilveszterkor pedig szinte kötelező a virslisaláta. Idén válassz egy különlegesebb ízvilágot, erre hoztunk neked inspirációt. Készítsd el a salátát az ünnep előtti napok egyikén, így egyszerűbb karácsonykor a többi ételre figyelni. Mutatunk néhány receptet.

Saláta Coleslaw,Salad,Close,Up,On,A,Bowl.,Cabbage,,Carrot,Salad.
Fotó: Esin Deniz / Shutterstock/ Saláta karácsonyra

Saláta ötletek:

 

1. Céklasaláta fetával

Saláta
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 3 db cékla
  • 25 dkg feta sajt
  • friss petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek citromlé
  • 1 mokkáskanál cukor

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a céklát, töröld szárazra, majd alufóliába csomagolva, előmelegített sütőben 180 C fokon, egy óra alatt süsd meg. Ha kihűlt, húzd le a héját és vágd fel kisebb kockákra.
  2. Vágd fel a fetát is kockákra, aprítsd fel a petrezselymet és keverd hozzá a céklához.
  3. Készíts öntetet: keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromlevet, és a cukrot. Majd locsold meg vele a céklasalátát.
    Jó étvágyat!

2. Mustáros újkrumplisaláta

Saláta
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegett.hu

Hozzávalók:

  • 50 dkg újburgonya
  • 1 ek dijoni mustár
  • 0,5 db citrom leve
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 4 ek extraszűz olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só,bors

Így készítsd el:

  1. Alaposan mosd meg a krumplit (nem kell meghámozni), majd egy lábasban öntsd fel vízzel és tedd fel főni. 
  2. Főzd 10-12 percig, amíg a belseje éppen átfő, de nem tovább, mert akkor szétesik. Ezt ellenőrizd úgy, hogy egy fogpiszkálót beleszúrsz , és ha nincs már a közepén a krumplinak ellenállása, akkor zárd el a gázt. 
  3. Közben aprítsd fel a petrezselymet és vékonyra karikázd a megmosott újhagymát.
  4. Készítsd el a mártást: keverd össze a citrom levét a mustárt, add hozzá a sót , borsot, majd állandó keverés mellett az olajat. 
  5. Szűrd le a krumplit, hagyd egy kicsit kigőzölni a szűrőben, majd egy tálba rakva, még melegen öntsd le az öntettel, óvatosan keverd meg. 
  6. Várd meg, míg teljesen kihűl és csak utána add hozzá a petrezselymet és az újhagymát. 

Jó étvágyat!

3. Coleslaw saláta

Saláta Coleslaw,Salad,Close,Up,On,A,Bowl.,Cabbage,,Carrot,Salad.
Fotó: Esin Deniz / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • só,bors
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 2 ek mustár
  • 1 ek méz
  • 1 db citrom kifacsart leve

Így készítsd el:

  1. A salátához tisztítsd meg a káposztát, sárgarépát, vöröshagymát. Reszeld le, vagy vágd fel vékony csíkokra. Tedd a zöldségeket egy tálba és sózd meg, borsózd, majd keverd össze. 
  2. Másik tálba keverd össze a tejfölt, a majonézt, a mustárt. Sózd meg, borsózd, azután keverd hozzá a mézet és a citromlevet.
  3. Az öntetet keverd össze a zöldségekkel, és tedd be a hűtőbe néhány órára a kész salátát. 

Jó étvágyat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek