Krausz Gábor
A tökéletes, pergő rizs elkészítése egyszerűnek tűnik ugyan, de sajnos nagyot lehet közben hibázni. Most azonban mutatunk néhány praktikát, hogy tényleg fantasztikus legyen a végeredmény. De vajon mennyi sót kell beletenni?
Hazánkban is nagyon népszerű a rizs, az ázsiai konyhban viszont legfontosabb köret. Rengeteg előnye van: például olcsó, gyorsan elkészül és jól variálható. A legtöbb ázsiai fogás elképzelhetetlen nélküle. Ilyen a szusi, a pirított és a zöldséges rizs is. A magyar konyhában a rizibizi és a rizses hús a legkedveltebb, de például a kirántott zöldségekhez sem tudnánk jobb köretet említeni. A főtt rizst akkor készíted el tökéletesen, ha pergős, belül picit kemény, kívül viszont puha, de azért van tartása és nem mállik szét. Végső soron nem ördöngösség: a tökéletes rizsfőzés titkát most megismerheted!
A rizsfőzés legnagyobb mesterei ázsiai szakácsok, ők tényleg kitapasztalták már, hogyan lesz a főtt rizs tökéletes. A Mindmegette Maestrója, Heni Nguyen mutat egy ősi praktikát, és elárulja azt is, hogy a tökéletes főtt rizshez se sóra, se olajra nincs szükség.
Többen lepirítják a rizst egy kevés olajon, felöntik forró vízzel, majd megsózzák. Megkeverik és lefedve 20-25 perc alatt puhára párolják. Heni ezzel szemben nem pirít, de többször is átmossa a rizst, amíg tiszta nem lesz a vize. Mint mondja, az átmosás közben kiázik a rizsből a "kosz", ami valójában a keményítő. Majd beteszi az átmosott rizst a rizsfőzőbe, annyi vizet önt bele, hogy épp egy ujjnyi vastagon ellepje. Majd bekapcsolja a gépet, és nem tesz bele sót!
Jó étvágyat!
forrás:mindmegette.hu