tóth gabi
A szalonna népszerűsége töretlen hazánkban, és bár tény, hogy kevesebbet fogyasztunk belőle, mint nagyanyáink, még mindig alapélelmiszer a konyhában. De nem mindegy, melyik fajtát mihez használod fel.
Bár a diéták döntő többsége nem ajánlja a fogyasztását, a szalonna továbbra is gyakran megfordul a magyar háztartásokban. Fogyaszthatod friss kenyérrel, zöldségekkel, készíthetsz vele isteni főtt ételeket, hozzáadhatod száraz húsok sütéséhez, és ne feledkezzünk meg a szabad tűzön, nyárson sütött szalonnáról sem! De mi a különbség a bacon, a kenyérszalonna és a kolozsvári szalonna között? Ennek jártunk utána!
1. Csemege szalonna
A szalonnasütésekről biztosan ismered a füstölt vagy sós csemegeszalonnát, ami húst nem, csak zsírt tartalmaz. A sertés bőrös hátsó részéből készül, füstöléssel vagy sózással tartósítják, és a kamrában sokáig eláll. A régiek még hagymával, kenyérrel fogyasztották, de isteni finom ízt ad, ha a pörköltek, paprikás krumpli alá kiolvasztod a zsírját; és ne feledkezzünk meg a cigánypecsenyéről sem, ami füstölt szalonna nélkül elképzelhetetlen!
2. Bacon
Bőr nélkül, vékony szeletekben szokták árulni, de lényegében a kolozsvári szalonna és a császárszalonna közeli rokona, bár ezt füstölés helyett speciális gőzöléssel főzik meg. Gyorsan romlik, általában a felbontástól számított 24 órán belül meg kell enni. Tojásrántotta, tükörtojás mellé isteni finom a sült baconszelet, de kerülhet szendvicsbe, hamburgerbe is, és húsok sütéséhez is felhasználhatod: göngyölhetsz bele csirke- vagy pulykamellet, de rakott ételekben is kiváló.
3. Abált és csécsi szalonna
Tokaszalonnaként is ismerheted, a hentesben érdemes kisebb adagot venni belőle, mert gyorsan romlik. Abálással szokták tartósítani, vagyis sós, fokhagymás vízben, lassú tűzön főzik – van, aki a nyers tokaszalonnát maga készíti így el. A csécsi szalonnának pirospaprikát szórnak a tetejére és az oldalára, a sima abált szalonnát anélkül fogyasztjuk. Mindkettőnek a lelke a sok-sok fokhagyma; ha magad főzöd az abált szalonnát, a főzőléből vedd ki a főtt fokhagymát, kend be vele alaposan a szalonna oldalát, és csak ezt követően szórd meg paprikával. Finom vacsora lehet savanyúsággal vagy zöldségekkel, friss házi kenyérrel, de gyorsan romlik, így hamar meg kell enni.
4. Erdélyi szalonna
A sertés hasa alján lévő zsírból készül, és akárcsak az abált szalonnát, ezt is sós, fokhagymás lében főzik, csakhogy ezt követően meg is füstölik, és tartósítják. Nyersen, sütve egyaránt isteni finom.
5. Császárszalonna
Magában fogyasztva is isteni, de teheted rakott ételekbe alapanyagként, és a paprikás krumplit se rontja el, ha kerül bele. Oldalasból készül, amit először sós vízben megfőznek, majd megfüstölik, de kapható olyan változat is, amit nem füstölnek. Nem áll el sokáig, így érdemes kisebb adagot venni belőle.
6. Kolozsvári szalonna
Oldalasból készül, akárcsak a császárszalonna, de nem főzik, hanem sózzák, pácolják majd füstölik, ezért sokáig eláll, ha megfelelően tárolod. A bablevesek sztárja, de töltött káposztában, székelykáposztában is isteni, de természetesen reggelire, friss kenyérrel is fogyaszthatod.