RETRO RÁDIÓ

Így tedd el télire a diót, ha nincs helyed kiszárítani

Létrehozva2024. 10. 26. 13:45

Ha kaptál diót, vagy a saját fád termését gyűjtöd be ezekben a napokban, akkor komoly gondot okozhat, hogyan tedd el, hogy minél hosszabb ideig elálljon. Szerencsére van megoldás akkor is, ha nem tudod hol kiszárítani a héjas diót.

A héjas diót tárolása külön tudomány, hiszen nem elég a begyűjtött termést betenni a kamrába, vagy feldobni a padlásra: előtte két–három hétig kell ponyván szárítani úgy, hogy minél több napsütés érje a kiterített diót, de közben ne ázzon meg; majd csak ezt követően lehet szellőző zsákban a kamrába tenni. De mit tegyen, akinek nincs megfelelő helye a szárításhoz? Városban lehetetlen megoldani, kertes házban még csak-csak ki lehetne teríteni az udvarra, de éjszaka jó részét megdézsmálhatják a patkányok, egerek, ráadásul fedett tornáca, terasza nem mindenkinek van, ha jön az eső, megáznak a száradó szárított diók. Szerencsére nem csak héjastul, kiszárítva lehet tárolni a diót; mutatunk néhány megoldást!

Walnut,Kernels,In,Sack,And,Whole,Walnuts,On,Rustic,Old
Hova tegye a diót, akinek nincs hely kiszárítani? Eláruljuk, hogy tedd el tálire!  Fotó: Xan /  Shutterstock

Egyszerűen fagyaszd le

Pucold meg a frissen szedett diót, a dióbelet pedig tedd egy tálcára. Dugd a tálcát 24 órára a fagyasztóba, majd a dióbeleket tedd légmentesen záródó zacskókba – így egyszerre keveset is ki tudsz majd venni belőle sütés előtt, és nem veszi át a hűtőben tárolt ételek ízét, illatát.

Pirítsd meg

Isteni finom pirított téli csemegét is készíthetsz a dióbélből. Tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 100 fokon szárítsd őket egy órán át, majd vedd fel a hőfokot 180 fokra, hogy szépen megpiruljanak. Ezt követően tedd őket légmentesen zárható befőttes üvegekbe, így biztosan eláll a kamrapolcon, de akár a konyhában is. Télen jó lesz rájárni, elrágcsálni egy-két szemet, ha pedig süteményt akarsz sütni, a pirított íztől csak még finomabb lesz. 

Főzd be!

Sok háziasszony légmentesen lezárt befőttes üvegbe teszi a pucolt dióbelet, és 30 perces, 90 fokos programon megjáratja a befőzőautomatában. Így a dióbél íze nem változik, a vákuum miatt megromlani nem fog, és a fagyasztóval ellentétben, itt biztosan nem veszi át a többi étel illatát.

Mézzel is elteheted: így a legfinomabb a dió

Ez a legdrágább módszer, de az egyik legfinomabb: tedd befőttes üvegekbe a dióbeleket, és öntsd fel annyi mézzel, hogy teljesen ellepje. Várd meg, hogy eltávozzanak a levegőbuborékok a diók közül, majd alaposan zárd le az üvegeket. Minél tovább van a dió a mézben, annál finomabb lesz. Magában is isteni finom, de felhasználhatod süteményekbe is, a méz pedig teába, kávéba isteni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.