Létrehozva: 2024.10.26. 13:45

Így tedd el télire a diót, ha nincs helyed kiszárítani

Ha kaptál diót, vagy a saját fád termését gyűjtöd be ezekben a napokban, akkor komoly gondot okozhat, hogyan tedd el, hogy minél hosszabb ideig elálljon. Szerencsére van megoldás akkor is, ha nem tudod hol kiszárítani a héjas diót.

A héjas diót tárolása külön tudomány, hiszen nem elég a begyűjtött termést betenni a kamrába, vagy feldobni a padlásra: előtte két–három hétig kell ponyván szárítani úgy, hogy minél több napsütés érje a kiterített diót, de közben ne ázzon meg; majd csak ezt követően lehet szellőző zsákban a kamrába tenni. De mit tegyen, akinek nincs megfelelő helye a szárításhoz? Városban lehetetlen megoldani, kertes házban még csak-csak ki lehetne teríteni az udvarra, de éjszaka jó részét megdézsmálhatják a patkányok, egerek, ráadásul fedett tornáca, terasza nem mindenkinek van, ha jön az eső, megáznak a száradó szárított diók. Szerencsére nem csak héjastul, kiszárítva lehet tárolni a diót; mutatunk néhány megoldást!

Walnut,Kernels,In,Sack,And,Whole,Walnuts,On,Rustic,Old
Hova tegye a diót, akinek nincs hely kiszárítani? Eláruljuk, hogy tedd el tálire!  Fotó: Xan /  Shutterstock

Egyszerűen fagyaszd le

Pucold meg a frissen szedett diót, a dióbelet pedig tedd egy tálcára. Dugd a tálcát 24 órára a fagyasztóba, majd a dióbeleket tedd légmentesen záródó zacskókba – így egyszerre keveset is ki tudsz majd venni belőle sütés előtt, és nem veszi át a hűtőben tárolt ételek ízét, illatát.

Pirítsd meg

Isteni finom pirított téli csemegét is készíthetsz a dióbélből. Tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 100 fokon szárítsd őket egy órán át, majd vedd fel a hőfokot 180 fokra, hogy szépen megpiruljanak. Ezt követően tedd őket légmentesen zárható befőttes üvegekbe, így biztosan eláll a kamrapolcon, de akár a konyhában is. Télen jó lesz rájárni, elrágcsálni egy-két szemet, ha pedig süteményt akarsz sütni, a pirított íztől csak még finomabb lesz. 

Főzd be!

Sok háziasszony légmentesen lezárt befőttes üvegbe teszi a pucolt dióbelet, és 30 perces, 90 fokos programon megjáratja a befőzőautomatában. Így a dióbél íze nem változik, a vákuum miatt megromlani nem fog, és a fagyasztóval ellentétben, itt biztosan nem veszi át a többi étel illatát.

Mézzel is elteheted: így a legfinomabb a dió

Ez a legdrágább módszer, de az egyik legfinomabb: tedd befőttes üvegekbe a dióbeleket, és öntsd fel annyi mézzel, hogy teljesen ellepje. Várd meg, hogy eltávozzanak a levegőbuborékok a diók közül, majd alaposan zárd le az üvegeket. Minél tovább van a dió a mézben, annál finomabb lesz. Magában is isteni finom, de felhasználhatod süteményekbe is, a méz pedig teába, kávéba isteni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek