Létrehozva: 2024.10.20. 18:30

15 dolog, amire mindenképpen figyelj tűzifavásárláskor

Akárcsak a zöldséget és gyümölcsöt, tűzifát is vásárolhatunk „szedd magad” akció keretein belül! Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy gazdaságosan szerezzük be a téli tüzelőt, miközben egy kicsit közelebb kerülhetünk a természethez is.

1. Csak saját felhasználásra

Nemcsak kereskedőktől és erdészetektől lehet tűzifát vásárolni, hanem saját magunk is gyűjthetünk az erdőkből. Ehhez azonban legtöbbször szükség van a területileg illetékes kerületvezető erdész által kiadott gyűjtési engedélyére. Fontos, hogy kizárólag saját felhasználásra gyűjthetünk, eladásra nem.

 

2. Első helyen a biztonság

Szükségünk lesz néhány alapvető eszközre: éles fejszére és ha engedélyezett, láncfűrészre. Viseljünk védőfelszerelést, mint például kesztyűt, védőszemüveget és erős cipőt. Emellett ne felejtsük el a fát szállító eszközt, például talicskát vagy utánfutót, és a megfelelő kötöző anyagot, hogy a tűzifa biztonságosan szállítható legyen - írja a Fanny magazin.

ősz, napsütés, falevél, erdő, időjárás
Fotó: Unsplash

3. Figyeljünk a fa típusára 

Járjunk utána, hogy az adott erdőterületen milyen típusú fát gyűjthetünk. Van, ahol 5-7 centiméteres átmérőnél vékonyabb fát lehet gyűjteni, míg máshol csak gallyakat szabad. Ha lehetőségünk van rá, érdemes keményfát – tölgy, bükk vagy cser – gyűjteni, mert ezek lassabban égnek és több hőt adnak, mint a puhafák.

 

4. Daraboljuk méretre 

Az összegyűjtött tűzifát az előírt méretre kell vágni. Ha nincs erre vonatkozó előírás, lehetőleg 30-40 centiméteres darabokra szeleteljük, hogy könnyebb legyen a szállítás. Ezután az összegyűjtött tüzelőanyagot mérhető kupacba kell rakni, amit az erdész lemér és ez alapján kell kifizetni a kedvezményes árat.

 

5. Szedjük fel a földről 

Ne vágjuk ki az élő fákat, csak azokat gyűjtsük be, amelyeket az erdőgazdálkodás kijelölt. Legtöbbször csak a földön fekvő és a fakitermelés után visszamaradt faanyagot lehet összegyűjteni. Érdemes előre megbecsülni, mennyi tüzelőre lesz szükség a szezon során, és csak annyit elvinni, amennyire valóban szükség van.

 

6. Szellőzzön a hely

A friss fa nedvességtartalma túl magas, ezért legalább 6 hónapig szárítani kell, hogy megfelelően égjen. Miután hazaszállítottuk, fontos, hogy fedett, jól szellőző helyen tároljuk, hogy megakadályozzuk a penészedést.

 

7. Vigyázzunk a csalókkal!

Ha valaki úgy dönt, hogy az interneten vásárolja meg a kályhához szükséges tüzelőt, fontos, hogy körültekintően járjon el. Évről évre nő a tűzifával kapcsolatos csalások száma. Íme néhány tipp, hogyan kerülhetjük el a csalókat!

 

8. Olvassuk el a véleményeket

Mindig megbízható forrásból vásároljunk tűzifát. Olyan kereskedőtől rendeljünk, aki rendelkezik megfelelő engedélyekkel, és van referenciája. Kérdezzük meg ismerőseinket vagy keressünk online véleményeket, hogy kik a legmegbízhatóbb eladók a környékünkön.

 

9. Nem kell kapkodni!

Sok csaló azzal próbál nyomást gyakorolni, hogy sürgeti a vásárlást, mondván, hogy „utolsó darabokat” kínál, vagy hogy „gyorsan elkapkodják” a fát. Szánjunk időt a körültekintésre, ne hagyjuk, hogy a sietség miatt elhamarkodott döntést hozzunk.

 

10. Jobb a kemény tűzifának

A keményfák, mint a tölgy, bükk vagy akác, sokkal hatékonyabbak tüzelésre, mint a puhafák, például a fenyő. Figyeljünk, mert a csalók gyakran puhafát próbálnak eladni keményfa áron, ami hosszabb távon több tüzelőanyag felhasználásához vezet.

Dokumentum neve__9 tüzelő tűzifa
Fotó: Török János / Délmagyarország

11. Elég száraz a fűtéshez?

Gyakori, hogy a csalók frissen vágott, nedves fát kínálnak, ami sokkal kevésbé ég hatékonyan. Mielőtt átvesszük, ellenőrizzük a nedvességtartalmát; a jól szárított fa nedvességtartalma 20% alatti. Ha nincs nedvességmérőnk, nézzük meg, hogy a fa repedezett-e, és könnyű-e; ezek a jelek arra utalnak, hogy jól száradt.

 

12. Online helyett személyesen

Ha lehetséges, nézzük meg a fát az átvétel előtt, így biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő minőséget kapjuk. Ellenőrizzük, hogy ne legyen túl nedves, korhadt vagy penészes, és hogy megfelelő körülmények között tárolják.

 

13. Trükköznek a mennyiséggel

Kérdezzük meg, hogyan történik a szállítás. Érdemes rakott köbmétert rendelni, hogy pontosabban ellenőrizhessük a mennyiséget. Ha ömlesztve szállítják, próbáljuk meg rakásba rendezni, és így vizsgáljuk meg a térfogatot.

 

14. A számla lesz a bizonyíték

Mindig kérjünk számlát vagy átvételi elismervényt. Ez nemcsak azért fontos, hogy írásos bizonyítékunk legyen a vásárlásról, de egyben azt is jelzi, hogy az eladó megbízható és szabályosan működik. Ha később probléma adódik, ez lehet az alapja az esetleges jogorvoslatnak.

 

15. Ne utaljunk előre ismeretlennek

Soha ne fizessünk előre nagyobb összeget tűzifára. Sok csaló kéri előre a teljes összeget, majd vagy nem szállítja le a fát, vagy sokkal kevesebbet visz, mint amiben megállapodtunk.

 

16. Feljelentést bárki tehet

Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben, vagy átverés áldozatává váltunk, vegyük fel a kapcsolatot a helyi fogyasztóvédelmi hatósággal. Fontos, hogy jelentést tegyünk az esetleges csalásról, hogy másokat is megvédhessünk a hasonló helyzetektől.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek