Létrehozva: 2024.09.11.

Vigyázni kell most a fűtéssel- tűzifa csalókra figyelmeztet a hatóság!

Már javában tart a téli tüzelő beszerzésének időszaka, amit a csalók is kihasználnak. Honnan lehet tudni, hogy megbízható egy tűzifa árus és melyik biztosan nem az? Erre kell odafigyelni!

Szerző MZ/X

Tűzifa több helyről is beszerezhető télre: erdőgazdaságokból, tüzépről, mozgóárusoktól, viszonteladóktól. Viszont sok köztük a csaló, ezért kellő odafigyeléssel kell vásárolni. Mielőtt nyílna a pénztárcánk, ezekre a kérdésekre jó, ha választ kapunk!

Dokumentum neve__9 tüzelő tűzifa
Honnan lehet tudni, hogy megbízható egy tűzifa árus? Fotó: Török János / Délmagyarország

Innen semmiképp ne rendeljünk tűzifát

A székesfehérvári állami erdőgazdaság, a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek csalók olcsó tűzifát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőre telefonos próbavásárlás során buktatta le a szélhámost. Arra hívják fel a figyelmet, hogy senki ne rendeljen tűzifát a 06-30/681-1933-as telefonszámon, valamint ne utaljon a 12100011-17935454 számlaszámra!

Ezzel próbálkoztak a csalók

A fenti telefonszámon való egyeztetés során a csalók jelezték, hogy száraz tűzifát tudnak kiszállítani a jövő hét folyamán, és a fa származási helyeként a székesfehérvári erdészetet jelölték meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel csak a teljes vételár előre utalásával biztosították volna a következő heti szállítást, így egyúttal meg is adták a számlaszámot, amire a pénzt várták. Ezt hallva a Nébih ellenőre felfedte magát, a hívott fél pedig azonnal bontotta a vonalat.

Hogyan lehet elkerülni a tűzifa csalókat?

A csalásokhoz és jogszerűtlen hirdetésekhez használt adatokat, valamint telefonszámokat a Nébih kereshető formában közzéteszi, így ebben a listában érdemes először ellenőrizni a tűzifahirdetésekben megadott telefonszámokat. Fontos tudni, hogy a szállítási költségek nagyon magasak, így azokat a hirdetéseket, amelyekben nem egy konkrétan lehatárolt területre, hanem az egész országra vagy teljes országrészekre kínálnak tűzifát eladásra, fenntartással kell kezelni. Ez ugyanis annak a jele, hogy a kiszállított tűzifával nagy valószínűséggel átverik a megrendelőt, hiszen a tűzifa- eladások egyik jelentős árnövelő tényezője a szállítási távolság, amelynek a költsége meg kell, hogy térüljön. Emellett a messziről jött fuvarost sokkal nehezebb utolérni, mint a helyi illetőségűt, akinek telephelye is van.

Vásárlás előtt ezt a 12 dolgot ellenőrizzük

  1. Olyan vállalkozásról van-e szó, amelyik a Nébih-nél regisztrálta a tevékenységét.
  2. Van-e telephelye, nyitvatartási ideje a kereskedőnek, vagy csak tűzifa közvetítéssel foglalkozik (előbbi a jobb).
  3. A hirdetésben szerepel-e a cég EUTR azonosítója. Ha nem, érdemes más eladót keresni.
  4. Ellenőrizzük a Nébih honlapján az EUTR azonosítót.
  5. Nézzük meg, hogy a kereskedő telefonszáma a Nébih fekete listáján rajta van-e.
  6. Adnak-e szállítójegyet.
  7. Lerakodás előtt nézessük át a kiszállított fát!
  8. Kell-e előre elutalni az egész vételárat.
  9. A regisztrált székhelytől távol vagy az ország egész területére szállítanak-e
  10. Díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utalhatjuk-e az előleget.
  11. Van-e lehetőség köbméterben mérve, térfogatra vásárolni a tüzelőt, így ugyanis könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  12. A tömegre árult tűzifát hitelesített mérlegen mérik-e le és adnak-e mérlegjegyet, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentumot.

Aki telefonon rendel tűzifát, fizetés előtt ezekre kérjen választ

  • Amennyiben egy hirdetőt felhívva választ kapunk a következő kérdésekre (hajlandó rá válaszolni a hirdető), nagy valószínűséggel nem lövünk nagyon mellé:
  • Bejelentkezett Ön a Nébih hatósági nyilvántartásába tűzifa-kereskedőként vagy erdőgazdálkodóként?
  • A hirdetésben szereplő EUTR technikai azonosító szám valódisága ellenőrizhető a Nébih honlapján?
  • Ha reklamációm lenne a tűzifával kapcsolatban, abban az esetben kit kereshetek, milyen címen és telefonszámon?
  • Ön rendelkezik telephellyel, ahol megnézhetem előzetesen a tűzifát?
  • A tűzifa-szállítmány mellé hoznak szállítójegyet?
  • Kérem, amikor elindulnak hozzám a fával, telefonon hívjanak fel, és adják meg a teherautó rendszámát, mert csak az azzal érkező szállítmányt fogadom!

Amennyiben ezekre a kérdésekre nem hajlandó vagy nem tud válaszolni a hirdető, esetleg nemleges választ ad, akkor attól a személytől kockázatos a vásárlás-figyelmeztet a Nébih.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek