tóth gabi
Ha szeretnéd, hogy az alma húsvétig is ehető legyen, vesd be az idősek módszerét, nem bánod meg. Így tárolták a gyümölcsöket őseink, hihetetlen jó ez a retró tipp!
Az 50-es években az almát vidéken hagyományos módszerrel próbálták betárolni télire. Abban az időben nem voltak modern hűzőházak, minden portánál helyben kellett megoldani a biztonságos tárolást! A gyümölcsök számára a sötét és hűvös helyiség biztosítja sokáig az egészséget, amennyiben megfelelő a szellőzés is. A pincénél például jobb a kamra, mert jobban jár a levegő. Fontos szempont volt, hogy a rágcsálók ne férhessenek hozzá az ízletes gyümölcshöz, ezért egy speciális módszert találtak ki eleink. Természetesen napjainkban is alkalmazható ez a megoldás. Megfelelő helyiség, megfelelő fajta alma és türelem szükséges hozzá.
Korábban egyesével felkötötték az almákat a száruknál fogva, méghozzá egy természetes anyagból készült madzaggal esetleg kötéllel. Ez a lógatós módszer biztosította a gyümölcsök szellőzését. Így kevesebb volt az esélye annak, hogy penészedés vagy rothadás álljon elő, hiszen a levegő szabadon áramolhatott a gyümölcsök körül. Ami régen működött, működik az most is! Pláne sok termés érdemes száraz, hűvös és sötét helyre tenni az almákat. Legjobb a padlás vagy a kamra. Természetesen nagy segítség már az is , ha az almát jól szellőző zöldséges ládákban tárazod be, de nyugodtan próbáld ki a lógatós módszert is! Nagy előnye, hogy könnyen ellenőrizheted a szemeket, és ha valamelyik romlásnak indul, azt egyszerűen kiemelheted a csoportból. Így az esetleges penészedés vagy rothadás nem lesz hatással a többi egészséges gyümölcsre.
Ezek a retró módszerek, az idősek bölcsessége előtt tisztelegnek. Nagyanyáink, nagyapáink roppant egyszerű és hatékony megoldásokat hagytak ránk! Érdemes ezeket bevetni a mindennapokban.