
Potyog az alma a fáról? Mutatjuk, mire használhatod
Eljött az almaszüret ideje, máris elkezdtek hullani az érett gyümölcsök a fákról. Az almát nemcsak kompótnak tudod eltenni télire, készíthetsz belőle isteni finom sült teát, ami a a hideg napokon igazi lélekmelegítő lesz.
Ha szereted a gyümölcsteákat, akkor a sült teát egyenesen imádni fogod, hiszen az íze még télen is olyan zamatos, mint a frissen szedett gyümölcsé. A sült tea nem más, mint egy gyümölcskoncentrátum, amit forró vízzel kell hígítani, hogy isteni finom teát kapj végeredményül. A nevét pedig onnan kapta, hogy egyszerűen csak meg kell sütni a gyümölcsöket, és úgy eltenni őket télire. A sütés hatására karamellizálódik a gyümölcsökben lévő cukor, és a különleges ízt ad a teának. Ha rengeteg almád van, és nem tudod, mit kezdj vele, akkor érdemes kipróbálni ezt a receptet.

Sült tea recept
Hozzávalók:
- 2 kg alma
- 7,5 dkg méz vagy 1 kg cukor
- fél citrom leve
- őrölt fahéj, szegfűszeg
Elkészítés:
- Mosd meg az almákat, vágd ki a magházakat, a rossz részeket; a héjat hagyd rajtuk, ettől csak finomabb lesz a tea! Darabold kockákra a megpucolt gyümölcsöket, majd terítsd el őket egy mély tepsiben.
- 160 fokos sütőben süsd egy órán keresztül, közben időnként keverd meg. Ha letelt az idő, vedd ki a tepsit, szórd meg a cukorral vagy mézzel, a fahéjjal, szegfűszeggel, és csorgasd rá a citrom levét. Tekerd feljebb a hőfokot a sütőn: 180 fokon süsd még félórát a gyümölcsöt, ettől karamellizálódik.
- Még forrón pürésítsd botmixerrel a gyümölcsöt, majd töltsd sterilizált üvegekbe, és zárd le jó szorosan a tetővel. Száraz dunsztban hagyd kihűlni; télen pedig csak elő kell venni, ha egy finom teára vágysz.






