Tombol a paradicsom szezonja, ilyenkor kell előre gondolni a téli időszakra. A kert ontja a csodás termést, és ilyenkor olcsóbban hozzájutsz a piacon is. Most érdemes télire eltenni! Ilyenkor a legédesebb, legfinomabb a paradicsom. Készíts belőle utánozhatatlan paradicsomszószt, amit majd később szendvicsre, pizzára vagy mártogatósnak használhatsz. Tésztákhoz is szuper választás. Mutatjuk a tepsiben sült paradicsom receptjét.
Hozzávalók:
paradicsom piros- sárga (megmosva, felvágva)
olívaolaj
só
vöröshagyma és fokhagyma
bazsalikom
rozmaring
kakukkfű
opcionális:
borsikafű
oregano
Így készítsd el:
Kend ki a tepsit olívaolajjal, majd a megmosott feldarabolt paradicsomokat tedd bele.
Sózd be igény szerint. Ízlés szerint adhatsz hozzá hagymát és fokhagymát is. Fűszerezd bazsalikommal, kakukkfűvel, rozmaringgal. Tetejére önts olívaolajat.
Előmelegített sütőben 150 C fokon süsd, nagyjából 1 órán keresztül. Majd keverd át a paradicsomokat, és 180 C fokon még kb. még 1 órán át süsd.
Amikor jól megsültek a paradicsomok, kész is a szósznak való! Vedd ki a sütőből a tepsit és turmixold össze a fűszeres sült paradicsomot.
Öntsd a szószt egy edénybe, és néhány pár percen keresztül forrald át. Tegyél bele sót, esetleg még egy kis borsikafüvet, vagy amit még a saját ízlésed szerint szükségesnek gondolsz. Az így kapott illatos szószt töltsd csírátlanított forró üvegekbe. Az üvegeket zárd le szorosan a fedéllel. Állítsd fejre őket 10-15 percre, majd mehetnek is a száraz dunsztba.