FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.07.

Drága a mascarpone? Nem hiszed el, mivel helyettesítheted

A mascarpone isteni finom, de nem mindenki engedheti meg magának, mert bizony nem egy olcsó alapanyag. Ha valamihez ezt kellene használnod, akkor lehet olcsóbb és egészségesebb alapanyaggal is helyettesíteni. Bár az eredeti ízt és bársony érzetét nem kapod meg teljesen, de azért lehet pótolni. Mutatjuk mivel.

A mascarponét sokan krémsajtnak hiszik, de valójában inkább a tejszínkrém a megfelelő megfogalmazás rá. Rengeteg finomsághoz használhatod, az olasz desszertek mellett tortákba is szuper választás, de még fagyiban és mártásokban is megállja a helyét. Ha viszont nem a te pénztárcádnak való, vagy éppen nincs belőle otthon és a sarki boltban sem találod, akkor jöhetnek a helyettesítő alapanyagok. 

Mascarpone,Cream,Cheese,In,A,Pan,For,Tiramisu.,Black,Background.
A mascarpone az olasz édességek egyik megkerülhetetlen alapanyaga. Mi most mégis összeszedtünk pár helyettesítőt  Fotó: Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Krémsajt

Nagy előnye, hogy a krémsajt zsírtartalma jóval alacsonyabb, 33 %, míg a mascarpone 75 %-os is lehet. Akkor használd, ha sós ételekbe teszed, de ha csak ez van otthon, akkor a desszerteknél kevés tejszínhabbal és vajjal tudod alkalmassá tenni. 

Ricotta

Édes kenhető olasz sajt. A ricotta nedvesebb, vajas és bársonyos ízű, kevesebb a zsírtartalma, mint a mascarponénak. Ha azt szeretnéd helyettesíteni, akkor keverd össze egy kis tejszínhabbal és krémsajttal. Ha jó arányban eltalálod, akkor szinte megtévesztően hasonló lesz az íze, csak éppen kevesebb kalóriát tartalmaz. 

Túró

Jó választás, ha kevesebb kalóriát szeretnél bevinni és a mascarponét ki szeretnéd váltani. Magasabb a fehérjetartalma, gyorsabban eltelít. Állaga viszont nagyon különbözik olasz rokonától, így jobb ha pürésíted. 

Görög joghurt

Előnye, hogy szinte minden élelmiszerboltban megvásárolhatod, így ha nem kapsz mascarponét, akkor ne gondolkozz! Vedd meg! Krémes az íze, persze eltér az eredetitől. De ha gyümölcsételekhez szeretnéd venni, akkor ez az egyik legjobb kiváltó. Arra figyelj csak oda, hogy ne főzd meg, magas hőmérsékleten már nem működik jól. Nem lesz szép látvány!

Tejföl

Kevésbé zsíros és nem olyan krémes, mint a mascarpone, de a sós ételekben működik, édességekben felejtsd el! Szószokban, levesekben, mártásokban lehet jó megoldás.

Creme Franiche

A mascarpone francia változata, persze van közöttük különbség. A francia rokon, nem olyan zsíros és sűrű, és nem is édes annyira. Savanykás íze nem minden sütiben állja meg a helyét. Sajttortához viszont tökéletes. Pizzához, levesekhez, szószokhoz használhatod. Nagy előnye, hogy koleszterin és kalóriatartalma lényegesen alacsonyabb. 

DIY Mascarpone

Készítsd el otthon a saját mascarponéd

Hozzávalók:

  • krémsajt
  • tejszín
  • vaj

Így készítsd el:

A szobahőmérsékletű krémsajtot villával lazítsd fel, add hozzá a tejszínt és konyhai robotgéppel keverd simára. Mehet bele utána a vaj is, és turmixold tovább addig, míg hasonló állagú nem lesz, mint az eredeti. Citromlével ízesítheted! 

Jó étvágyat!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek