tóth gabi
Ebben a nagy melegben hihetetlenül jól tud esni egy kis behűtött sárgadinnye. De ezzel a fűszerrel nem csak addig hűt, míg a szádban van, hanem jóval azután is, hogy megetted!
A tartós hőség nemcsak fizikailag, mentálisan is kikészíti az embert. Ilyenkor szeretünk mindent elkövetni, hogy lehűtsük magunkat: fagyi, jeges italok, behűtött sárgadinnye… Létezik azonban egy ősi indián módszer, ami pont az ellenkezőjére épít, vagyis hogy a hőségben ne hűtsd, hanem fűtsd a szervezeted! És ezt megteheted úgy is, hogy csilipelyhet és sót szórsz a sárgadinnyére. Elsőre meghökkentőnek tűnhet az ötlet, hiszen nyilván a nagy forróságban az embernek esze ágában se lenne extra erős, izzasztó csilit enni, de a trükk lényege pont az, hogy becsapd a szervezeted, nem véletlen, hogy a trópusi országokban rendszeresen fogyasztanak erős és forró ételeket. A csiliben lévő kapszaicin hatására ugyanis a hőérzékelő receptorok a szádban vészjelzést küldenek az agynak, úgy érzékelik, mintha megégetted volna a nyelved. Az agy pedig erre gőzerővel hűteni kezdi a testet: beindul az izzadás, a párolgástól lehűl a bőröd, és ahogy telik az idő, a szervezeted természetes hűtőmechanizmusa miatt kevésbé érzed kínzónak a kánikulát. Arról nem is beszélve, hogy az édes sárgadinnye és a csilipehely meg a só különleges ízelegyet alkot. Mutatjuk, hogyan készítsd el!
Hozzávalók:
Elkészítés: