Létrehozva: 2024.07.22.

Így eszik az indiánok a sárgadinnyét: próbáld ki, hihetetlen lesz a hatás

Ebben a nagy melegben hihetetlenül jól tud esni egy kis behűtött sárgadinnye. De ezzel a fűszerrel nem csak addig hűt, míg a szádban van, hanem jóval azután is, hogy megetted!

A tartós hőség nemcsak fizikailag, mentálisan is kikészíti az embert. Ilyenkor szeretünk mindent elkövetni, hogy lehűtsük magunkat: fagyi, jeges italok, behűtött sárgadinnye… Létezik azonban egy ősi indián módszer, ami pont az ellenkezőjére épít, vagyis hogy a hőségben ne hűtsd, hanem fűtsd a szervezeted! És ezt megteheted úgy is, hogy csilipelyhet és sót szórsz a sárgadinnyére. Elsőre meghökkentőnek tűnhet az ötlet, hiszen nyilván a nagy forróságban az embernek esze ágában se lenne extra erős, izzasztó csilit enni, de a trükk lényege pont az, hogy becsapd a szervezeted, nem véletlen, hogy a trópusi országokban rendszeresen fogyasztanak erős és forró ételeket. A csiliben lévő kapszaicin hatására ugyanis a hőérzékelő receptorok a szádban vészjelzést küldenek az agynak, úgy érzékelik, mintha megégetted volna a nyelved. Az agy pedig erre gőzerővel hűteni kezdi a testet: beindul az izzadás, a párolgástól lehűl a bőröd, és ahogy telik az idő, a szervezeted természetes hűtőmechanizmusa miatt kevésbé érzed kínzónak a kánikulát. Arról nem is beszélve, hogy az édes sárgadinnye és a csilipehely meg a só különleges ízelegyet alkot. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Meghökkentő a módszer, de valóban hatásos! Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 1 db közepes sárgadinnye
  • 1 teáskanál nagy szemű só
  • 1 evőkanál csilipehely
  • 1 fél citrom

Elkészítés:

  • Vágd cikkelyekre a sárgadinnyét, tedd a hűtőbe egy órára.
  • A hideg dinnyeszeleteket egyenletesen szórd meg a sóval és a csilipehellyel, majd csorgasd rá a fél citrom kifacsart levét. Még hidegen érdemes elfogyasztani; gyorsan, és hosszú időre lehűt a kánikulában!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek