Mi legyen a húsvéti maradékkal? Íme három remek recept
Megesik, hogy az ünnepek után bőven marad a sok finomságból, de ekkor már nem szívesen eszi meg őket az ember, hiszen ezekre is rá lehet unni. Hoztunk három receptet, melyekkel teljesen új ételt varázsolhatsz a maradékból.
Nehéz jól belőni a mennyiségeket a húsvéti lakomára, hogy vajon mennyi sonka, kalács és tojás fog elfogyni, így szinte minden háztartásban akad maradék. Akármilyen finomak is ezek, az ünnepek utáni napokon már nem szívesen jár rá az ember, ezért érdemes átalakítani a maradékot, vagyis felhasználni őket alapanyagként új fogásokhoz. Mutatunk három isteni receptet!
Leves a maradék sonkából
Hozzávalók:
10 dkg sonka
8 dkg vaj
5 dkg liszt
0,5 liter tej
0,5 liter alaplé
2 csokor petrezselyem
1,5 dl fehérbor
1 dl tejszín
Elkészítés:
Olvaszd fel a vajat, pirítsd meg rajta a lisztet, majd öntsd fel a tejjel, az alaplével és a borral. Forrald fel, majd ízesítsd a tejszínnel és a fűszerekkel. Add hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és a felkockázott főtt sonkát. Pár percig rotyogtasd együtt, majd vedd le a tűzről a levest, és már tálalhatod is!
Máglyarakás maradék kalácsból
Hozzávalók:
25 dkg kalács
10 db alma
fél citrom leve
3 ek vaj
fahéj
4 db tojás
4 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
12 ek darált dió
8 ek baracklekvár
1 ek porcukor
Elkészítés:
A meghámozott almákat reszeld meg, add hozzá a citromlevet, szórd meg fahéjjal, majd a vajon párold meg.
Válaszd szét a tojásokat, a sárgájukat keverd a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, majd öntsd hozzá a tejet. Vágd vékony szeletekre a kalácsot, és áztasd bele a tejes-tojásos keverékbe.
Vajazz ki egy magas falú tepsit, majd béleld ki a tojásos tejben áztatott kalácsszeletek felével. Szórd meg a dió felével, pakold rá a párolt almát, majd mehet rá a dió másik fele. Takard be az egészet a kalácsok másik felével, majd a tetejét kend meg a baracklekvárral. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 40 perc alatt.
Közben a tojásfehérjékhez adj egy evőkanál baracklekvárt és egy evőkanál porcukrot, majd verd kemény habbá őket. Vedd ki a megsült máglyarakást a sütőből, oszlasd el a tetején egyenletesen a habot, majd további 10 percig süsd.
A keményre főzött tojásokat reszeld le nagy lyukú reszelőn, majd add hozzá az apróra vágott hagymát. Sózd, borsozd.
Keverd habosra a puha vajat a tejföllel és a mustárral, és add hozzá a reszelt tojáshoz. Mehet bele a petrezselyemzöld is. Addig keverd, míg krémes állaga nem lesz. Ha kész, tedd 1-2 órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.