kulcsár edina
Fejedelmi lakoma a hétvégére az egészben sült csirke, ami akkor az igazi, ha nem szárad ki. Mutatjuk, mitől lesz olyan, amilyennek lennie kell!
Akár vendégek jönnek, akár csak a családnak szeretnél egy finom ebédet készíteni, az egészben sült csirke jó választás, hiszen mindenki szereti, és rengetegféle köret, mártás és saláta illik hozzá. Elkészíteni azonban nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik, hiszen a csirkehús alapvetően nem túl zsíros, így könnyen kiszáradhat sütés közben. Mutatunk három tippet, amikkel tökéletes lesz a sült csirke!
1. Fürdesd meg sütés előtt
A jó sült hús titka az előkészület, a pác segít, hogy megpuhuljanak, fellazuljanak a rostok, és az ízvilág is gazdagabb lesz. A csirkét előző nap tedd sós fürdőbe, vagyis egy liter vízben oldj fel 30 gramm sót, és tedd bele a csirkét úgy, hogy ellepje. Hagyd is benne legalább öt órán keresztül. A só hatására lezárulnak a pórusok, több nedvesség marad a húsban sütés közben.
2. Használj hőmérőt
Van, aki szerint nevetséges a hűs maghőmérsékletét mérni sütés közben, pedig a séfek is ezt szokták tenni, és nem véletlen, hiszen ránézésre nem mindig lehet megállapítani, hogy megsült-e már a hús. Ezért a legtöbben túlsütik a csirkét, és emiatt száraz lesz. A maghőmérőt szúrd a csirke legvastagabb részébe, és figyeld sütés közben a kijelzőt; ha 75 Celsius fokos a csirkehús, akkor már tökéletesre sült, ki is lehet venni.
3. Ne vedd le a bőrt
Sokan nem szeretik a sült csirke bőrét, de ha enélkül sütöd, ki fog száradni, hiszen a bőr is segít a rostok között tartani a nedvességet. Ha nem szeretitek a bőrét, sütés után szabadítsd meg tőle a csirkét.