tóth gabi
A jó rizs pergős, puha, nem tapad össze. Bármilyen egyszerűnek is tűnik elkészíteni, kezdőknek és gyakorlottaknak egyaránt beletörhet a bicskája. Mutatjuk, mik a leggyakoribb hibák!
A rizs rendkívül sokoldalú, gyorsan elkészíthető köret, amit szinte mindenki szeret. Sokszor azonban az ember inkább valami mást főz a húshoz, mert fél a kudarctól. Ez nem véletlen van így, hiszen tökéletes rizst főzni egyáltalán nem egyszerű. A legtöbbször ezt a kilenc hibát követik el az emberek.
1. Rossz lábost választasz
Bizony, nem mindegy, hogy melyik lábost veszed elő a konyhaszekrényből, hiszen a vékony falú edényekben pillanatok alatt leég a rizs. Érdemes jó vastag falút választani, mert ezekben jobb a hőeloszlás.
2. A fedőnek is passzolnia kell
Alapból ha egy lábost a saját fedőjével használsz, ez nem lehet probléma, de előfordulhat, hogy olyan kerül rá, ami nem illeszkedik tökéletesen. Ilyenkor távozik az edényből a gőz, így nem fog tökéletesen megpuhulni a rizs.
3. Nem szabad emelgetni a fedelet
A rizs akkor lesz tökéletes, ha „zárt rendszerben” készül, vagyis tilos a főzési idő során akár egyszer is megemelni a fedőt. Egyrészt ezzel csökken a hőmérséklete a főzővíznek, így egyenetlenül fő meg a rizs, másrészt pedig elillannak a gőzök az edényből.
4. Nem mosod meg a rizst
Sokan kihagyják ezt a műveletet, pedig nagyon fontos, hiszen az öblítés során eltávolítod a poros keményítőt a rizsszemekről, és ennek köszönhetően kevésbé lesz nyúlós, ragacsos.
5. Sok vagy kevés a víz
Egy bögre rizshez két bögre vízzel érdemes számolni, így lesz tökéletes a végeredmény; ha ettől eltérsz, vagy nem fő meg rendesen, vagy szétázik a rizs.
6. Egyből tálalod
Miután tíz percet főzted a kis lángon, fedő alatt a rizst, és levetted a tűzhelyről, érdemes még tíz percet hagyni fedő alatt állni, hiszen ez alatt egyenletesen eloszlik a nedvesség, és a forró gőzben tovább puhulnak a rizsszemek.
7. Minden fajta rizst ugyanúgy főzöl
Rengetegféle rizst lehet kapni, és szinte mindegyiknek más főzési idő, más mennyiségű víz kell; érdemes utánanézni, hogy milyen fajtával dolgozol, és annak megfelelően bánni vele.
8. Túl erős lángon főzöd
Ha túl nagy a hő, a víz még a fedő alatt főzött rizs alól is gyorsan elpárolog, a rizs pedig égni kezd a lábas alján. Miután felforrt a víz, vedd a lehető legalacsonyabbra a lángot, úgy készítsd el a rizst.
9. Nem sózod meg
Rossz taktika, ha nem teszel sót főzés előtt a rizshez, így ugyanis ízetlen lesz, és ezen nem sokat segít az utólagos sózás. Legalább egy csipettel tegyél a főzővízbe, hogy segítsen kiemelni a rizs ízét.