RETRO RÁDIÓ

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

Létrehozva2024. 03. 25. 12:30

A jó rizs pergős, puha, nem tapad össze. Bármilyen egyszerűnek is tűnik elkészíteni, kezdőknek és gyakorlottaknak egyaránt beletörhet a bicskája. Mutatjuk, mik a leggyakoribb hibák!

A rizs rendkívül sokoldalú, gyorsan elkészíthető köret, amit szinte mindenki szeret. Sokszor azonban az ember inkább valami mást főz a húshoz, mert fél a kudarctól. Ez nem véletlen van így, hiszen tökéletes rizst főzni egyáltalán nem egyszerű. A legtöbbször ezt a kilenc hibát követik el az emberek.

Woman,Cooking,Rice,On,Stove,In,Kitchen
A fedőt csak a levégén szabad levenni! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

1. Rossz lábost választasz

Bizony, nem mindegy, hogy melyik lábost veszed elő a konyhaszekrényből, hiszen a vékony falú edényekben pillanatok alatt leég a rizs. Érdemes jó vastag falút választani, mert ezekben jobb a hőeloszlás.

2. A fedőnek is passzolnia kell

Alapból ha egy lábost a saját fedőjével használsz, ez nem lehet probléma, de előfordulhat, hogy olyan kerül rá, ami nem illeszkedik tökéletesen. Ilyenkor távozik az edényből a gőz, így nem fog tökéletesen megpuhulni a rizs.

3. Nem szabad emelgetni a fedelet

A rizs akkor lesz tökéletes, ha „zárt rendszerben” készül, vagyis tilos a főzési idő során akár egyszer is megemelni a fedőt. Egyrészt ezzel csökken a hőmérséklete a főzővíznek, így egyenetlenül fő meg a rizs, másrészt pedig elillannak a gőzök az edényből.

4. Nem mosod meg a rizst

Sokan kihagyják ezt a műveletet, pedig nagyon fontos, hiszen az öblítés során eltávolítod a poros keményítőt a rizsszemekről, és ennek köszönhetően kevésbé lesz nyúlós, ragacsos.

5. Sok vagy kevés a víz

Egy bögre rizshez két bögre vízzel érdemes számolni, így lesz tökéletes a végeredmény; ha ettől eltérsz, vagy nem fő meg rendesen, vagy szétázik a rizs. 

6. Egyből tálalod

Miután tíz percet főzted a kis lángon, fedő alatt a rizst, és levetted a tűzhelyről, érdemes még tíz percet hagyni fedő alatt állni, hiszen ez alatt egyenletesen eloszlik a nedvesség, és a forró gőzben tovább puhulnak a rizsszemek.

7. Minden fajta rizst ugyanúgy főzöl

Rengetegféle rizst lehet kapni, és szinte mindegyiknek más főzési idő, más mennyiségű víz kell; érdemes utánanézni, hogy milyen fajtával dolgozol, és annak megfelelően bánni vele. 

8. Túl erős lángon főzöd

Ha túl nagy a hő, a víz még a fedő alatt főzött rizs alól is gyorsan elpárolog, a rizs pedig égni kezd a lábas alján. Miután felforrt a víz, vedd a lehető legalacsonyabbra a lángot, úgy készítsd el a rizst.

9. Nem sózod meg

Rossz taktika, ha nem teszel sót főzés előtt a rizshez, így ugyanis ízetlen lesz, és ezen nem sokat segít az utólagos sózás. Legalább egy csipettel tegyél a főzővízbe, hogy segítsen kiemelni a rizs ízét.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.