kulcsár edina
Rántottát mindenki többé-kevésbé rendszeresen készít, de ez nem jelenti azt, hogy jól! Mutatjuk, hogy az eredeti recept szerint hogyan kellene megsütni ezt az egyszerű, tápláló reggelit.
Sokan azt hiszik, a rántottát nem lehet elrontani, pedig hiába egyszerű és hétköznapi étel, az elkészítésének igenis megvannak a maga fortélyai! Ha ezeket a szabályokat betartod, isteni finom lesz ez a tojásos reggeli, ég és a föld a különbség.
1. Csak tojás, és más semmi!
Sokan tejet, vizet, netán natúr joghurtot adnak a rántottához, pedig ettől megváltozik az állaga, kiszárad, nem lesz krémes. Csakis jóféle, lehetőleg házi vagy tanyasi tojást használj, és legfeljebb egy teáskanál tejföllel dúsítsd.
2. Nem elég csak összekutyulni
Reggel mindenki siet, így érthető, ha a tojások felverése kimerül pár kavarásban a villával, pedig a tökéletes rántottához ennek is meg kell adni a módját: lehetőleg habverővel verd jó habosra, hogy teljesen elkeveredjen a fehérje a sárgájával.
3. Ne dolgozz előre
Logikusnak tűnhet, hogy előbb felverd a tojást, majd utána tedd oda a serpenyőt a zsiradékkal vagy baconnel, de érdemes inkább a legvégén felverni a tojást. Ugyanis ha állni hagyod, kiszállnak a felvert tojásból a légbuborékok, és kevésbé lesz laza a rántotta.
4. Fűszereket csak a végén adj hozzá
Sót, borsot mindenki tesz a rántottába, van, aki egy csipet pirospaprikával ízesíti, de mindegyikre igaz, hogy csak akkor érdemes a tojásokhoz adni, ha már tökéletesen felverted őket; ha együtt kevered a fűszerekkel, vizesedni kezd a tojás.
5. Válassz megfelelő méretű serpenyőt
Szép látvány, ahogy a tojás elterül a serpenyőben, ám ha kis adagot sütsz nagy felületen, ki fog száradni a rántottád. Inkább válassz kisebb serpenyőt, és kevergesd többször a rántottát!
6. Közepes lángon süsd
Ahhoz, hogy szaftos maradjon a rántotta, nem szabad magas hőmérsékleten sütni, inkább közepes, vagy annál eggyel alacsonyabb fokozaton készítsd, így lesz tökéletes.
7. Nem mindegy, merre kavarod
Villával tilos a rántottát keverni, mert a tapadásmentes serpenyőt felsértheti, ráadásul nem is tudsz vele olyan szépen dolgozni, mint szilikon spatulával vagy lapos fakanállal vagy műanyag kanállal. Ha a rántotta alja már megszilárdult, mindig a serpenyő széle felőle keverd, hiszen ott hamarabb megsül a tojás.