Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.04.
Módosítva: 2024.02.04.

Ez a nagyi igazi titka: így lesz tökéletes a farsangi fánkod!

Nem telhet el úgy a farsang, hogy legalább egyszer ne süssünk fánkot. Az elkészítése nem nagy ördöngösség, csupán néhány apró trükköt kell betartani!

1. Könnyen megfázik

A kelt tészták érzékenyek a hidegre, így fontos, hogy a kelesztés és sütés során biztosítsuk a konyha egyenletes melegét, és ne érje huzat vagy hideg levegő. Ügyeljünk arra, hogy a hozzávalók is szobahőmérsékletűek legyenek, tehát érdemes ezeket időben kivenni a hűtőből.

Mardi,Gras,King,Cake,Doughnuts,Or,Donuts,,Masquerade,Festival,Carnival
Nem telhet el úgy a farsang, hogy ne süssünk fánkot Fotó: Julia Metkalova / Shutterstock.com

2. Szitáljuk át alaposan!

A tészta akkor lesz könnyű és rugalmas, ha a lisztet alaposan átszitáljuk, így elég levegő kerül a liszt szemcséi közé. Ne sajnáljuk az időt a dagasztásra sem. Egészen addig kell dolgozni, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.

3. Pár csepp is elég bele

Ne felejtsünk kevés rumot keverni a tésztába. Amellett, hogy finom aromát kölcsönöz a fánknak, az alkohol segít megelőzni, hogy a tészta sütés közben túl sok zsiradékot szívjon magába.

4. Csak laza mozdulatokkal

Miután begyúrtuk a tésztát, hagyjuk legalább egy órán át meleg helyen kelni. Takarjuk le egy konyharuhával, hogy a teteje ne száradjon ki. Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Óvatosan dolgozzunk a sodrófával, ne nyomjuk rá erősen a tésztára, mert így kiszorítjuk belőle a levegőt.

5. Felejtsük el a poharat

Sokan ott rontják el, hogy pohárral szaggatják ki a megkelt tésztát. Fontos, hogy mindig fánkszaggatót használjuk, mivel ez szépen, egyenletesen vágja el a tésztát, míg a pohár csak lenyomja a szélét, így sütés után nem lesz szép szalagos a formája.

6. Hagyjunk erre elég időt

Miután kiszaggattuk a fánkokat, takarjuk le, majd kelesszük újra 20-30 percig. Ne hagyjuk ki ezt a lépést, hagyjunk elég időt a kelesztésre, különben a fánkok laposak lesznek.

7. Legyen magas fala

Úgy számoljunk, hogy a fánkok sütés közben akár duplájára is nőhetnek, ezért olyan magasfalú edényt vagy serpenyőt válasszunk a sütéshez, amiben kényelmesen elférnek majd.

8. Ügyeljünk a hőmérsékletre

Fontos, hogy az olaj megfelelően forró legyen. Ha nem várjuk meg, hogy felmelegedjen, akkor a tészta megszívja magát zsiradékkal, de az sem jó, ha túl forró, mert akkor könnyen megég a külseje, miközben a belseje nyers marad. Csippentsünk kevés maradék tésztát az olajba; ha lebeg a tetején, és serceg az olaj körülötte, akkor megfelelő az olaj hőmérséklete.

9. Fedő alatt süssük 

Mielőtt beletennénk az olajba a fánkokat, rázzuk le róluk a felesleges lisztet, hogy a sütés során ne égjen rá. Ezután kissé nyomjuk be a tészták közepét, majd tegyük a forró olajba úgy, hogy az kerüljön felülre, ami a deszkát érintette. Fedjük le a lábast, és amikor aranyszínűre sültek, fordítsuk meg, majd folytassuk a sütést fedő nélkül.

10. Sokszor keveset

Egyszerre csak kevés fánkot süssünk, mert könnyen lehűthetik az olajat. Amint aranysárgára sültek, szűrőkanállal emeljük ki az edényből, majd konyhai papírtörlőre téve csepegtessük le róluk a zsiradékot. A forró fánkokat ne halmozzuk egymásra, mert összeesnek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek