RETRO RÁDIÓ

Így tárold a mézeskalácsot, hogy ne száradjon ki

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2023. 12. 27. 12:00

Készíts illatos és puha mézeskalácsot, de erre az egy trükkre feltétlenül figyelj oda! Mutatjuk, mit kell tenned, hogy ne legyen száraz a karácsonyi süteményed.

Karácsonykor szinte minden házban, otthonban készülnek a mézeskalácsok. Nincs annál jobb, mint amikor az omlós mézeskalács illata belengi a lakást, de sokan azért nem fognak neki a sütésnek, mert gyakran a végeredmény kőkemény lesz. Ezért nagyon fontos, hogy néhány szót váltsunk a süti tárolásáról. 

recept
Fotó: AY Amazefoto / shutterstock

Rögtön, amikor megsütöd, hagyd kihűlni a sütiket, és ha teheted, az ünnepek előtt 2-3 nappal korábban készítsd el mindet. Legyen idejük megpuhulni egy lezárt dobozban. Csak után díszítsd fel mindet.

Ne süsd túl sokáig!

A tésztát egyszerű tökéletesen összeállítani, de nagyon fontos, hogy ne süsd túl! Az omlós mézeskalács számára elég az 5-10 perc. A tészta vastagságától függ. Figyeld a tésztát, és amint a széle elkezd barnulni, vedd is ki! Így lesz omlós és puha.

Így tárold a mézeskalácsot:

Nagyon fontos, hogy légmentesen tárold a mézeskalácsokat, fóliában, vagy zárható edényben. Csak így maradnak puhák! Tedd hűvös helyre őket, nem feltétlenül szükséges a hűtőszekrénybe. Ha keménynek érzed, tegyél egy kisebb almát a dobozba, ettől is puha lesz a sütemény, mert átveszi a gyümölcs nedvességét. 

Omlós mézeskalács recept

recept
Fotó: Olyina V / shutterstock

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 7,5 dkg porcukor
  • 7,5 dkg margarin vagy vaj
  • 0,7 dl méz
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 1 tk szódabikarbóna

Így készítsd el:

  1. Keverd össze a száraz alapanyagokat – a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszert, majd alaposan keverd össze őket.
  2. Add hozzá a kockákra vágott margarint vagy vajat, és morzsold el a száraz hozzávalókat, akkor jó, ha zsemlemorzsa-szerű állaga van. Öntsd bele ezután a mézet, üsd bele a tojást.
  3. Gyúrd össze a tésztát; lágy állagú kell, hogy legyen. Csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe pár órára; a legjobb, ha egész éjszaka ott pihen.
  4. Belisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, majd szaggasd ki belőle a formákat. 
  5. 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 5-10 percig; akkor van kész, ha felpúposodik, és az alja megbarnult. 

Jó étvágyat!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.