FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.27.

Így tárold a mézeskalácsot, hogy ne száradjon ki

Készíts illatos és puha mézeskalácsot, de erre az egy trükkre feltétlenül figyelj oda! Mutatjuk, mit kell tenned, hogy ne legyen száraz a karácsonyi süteményed.

Szerző Ripost

Karácsonykor szinte minden házban, otthonban készülnek a mézeskalácsok. Nincs annál jobb, mint amikor az omlós mézeskalács illata belengi a lakást, de sokan azért nem fognak neki a sütésnek, mert gyakran a végeredmény kőkemény lesz. Ezért nagyon fontos, hogy néhány szót váltsunk a süti tárolásáról. 

recept
Fotó: AY Amazefoto / shutterstock

Rögtön, amikor megsütöd, hagyd kihűlni a sütiket, és ha teheted, az ünnepek előtt 2-3 nappal korábban készítsd el mindet. Legyen idejük megpuhulni egy lezárt dobozban. Csak után díszítsd fel mindet.

Ne süsd túl sokáig!

A tésztát egyszerű tökéletesen összeállítani, de nagyon fontos, hogy ne süsd túl! Az omlós mézeskalács számára elég az 5-10 perc. A tészta vastagságától függ. Figyeld a tésztát, és amint a széle elkezd barnulni, vedd is ki! Így lesz omlós és puha.

Így tárold a mézeskalácsot:

Nagyon fontos, hogy légmentesen tárold a mézeskalácsokat, fóliában, vagy zárható edényben. Csak így maradnak puhák! Tedd hűvös helyre őket, nem feltétlenül szükséges a hűtőszekrénybe. Ha keménynek érzed, tegyél egy kisebb almát a dobozba, ettől is puha lesz a sütemény, mert átveszi a gyümölcs nedvességét. 

Omlós mézeskalács recept

recept
Fotó: Olyina V / shutterstock

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 7,5 dkg porcukor
  • 7,5 dkg margarin vagy vaj
  • 0,7 dl méz
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 1 tk szódabikarbóna

Így készítsd el:

  1. Keverd össze a száraz alapanyagokat – a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszert, majd alaposan keverd össze őket.
  2. Add hozzá a kockákra vágott margarint vagy vajat, és morzsold el a száraz hozzávalókat, akkor jó, ha zsemlemorzsa-szerű állaga van. Öntsd bele ezután a mézet, üsd bele a tojást.
  3. Gyúrd össze a tésztát; lágy állagú kell, hogy legyen. Csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe pár órára; a legjobb, ha egész éjszaka ott pihen.
  4. Belisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, majd szaggasd ki belőle a formákat. 
  5. 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 5-10 percig; akkor van kész, ha felpúposodik, és az alja megbarnult. 

Jó étvágyat!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek