tóth gabi
Könnyű összedobni, mindenki szereti, és ha nem ötven darabot készítesz egyszerre, gyorsan meg is van. Azonban van, hogy nem sikerül tökéletesre, vagy akár ehetetlen lesz; mutatjuk, mi az a hiba, amit kerülj el.
Ahol gyerekek vannak, ott gyakran kell palacsintát sütni, hiszen a kicsik nem tudnak ellenállni neki, de édesszájú felnőttek is imádják. A jó tészta nem csomós, kellőképpen híg, hogy el tudjon terülni, és ha mindent jól csinálsz, egyenletesen átsülnek a palacsinták, és könnyű lesz feltekerni őket. Ha egyszer megtanultad a technikáját, bármikor össze tudsz dobni egy adag finom palacsintát; de még így is csúszhatnak bakik a sütésbe. Sokszor ezek olyan hibák, amikre még a rutinos palacsintasütők se gondolnak. Ezeket kerüld el, hogy tökéletes legyen a végeredmény!
1. Túl sokáig pihen a tészta
Bár úgy tűnhet, spórolsz az idővel, ha jóval hamarabb, például előző este bekevered a tésztát, de ezzel nem teszel jót a palacsintával, hiszen minél frissebb a tészta, annál finomabb lesz. Érdemes fél órával azelőtt bekeverni, hogy nekifogsz a sütésnek; ennyi állás még kell is a tésztának, de órákig nem szabad pihentetni.
2. Nem jó a serpenyőd
Vastag, de nem túl vastag falú serpenyőben sül meg a legszebben a palacsinta; ha túl vékony, könnyen odakap, és fordításkor elszakad a tészta.
3. Túl forró a tűzhely
Nehéz eltalálni az ideális hőfokot a sütéshez, hiszen alacsony fokozaton nem sül meg, magas fokozaton megéghet, és ha túlhevül az olaj, odaég a palacsinta, ilyenkor érdemes lejjebb venni a lángot. A legjobb, ha kitapasztalod, hogy a te tűzhelyeden hogyan ideális a sütés; így meglehet, hogy az első néhány palacsintát elrontod, de később zökkenőmentesen fog haladni a munka.
4. Korán akarod megfordítani
Alapszabály, hogy a palacsintát csak egyszer kell megfordítani, a túl sok forgatástól elszakadhat. Onnan lehet tudni, hogy itt az ideje a forgatásnak, amikor a tetején lévő buborékok kipukkadnak. Bár látványos, ha dobva fordítod meg, egyáltalán nem kell ragaszkodni ehhez a módszerhez, ha nincs még hozzá rutinod; elegendő egy palacsintaforgató is!
5. Vajat használsz a sütéshez
Bár a vajas íz biztosan jól állna a tésztának, sajnos a vajat nem lehet olyan magas hőfokra felhevíteni, hogy megsüljön benne a palacsinta; használj inkább napraforgóolajat.