RETRO RÁDIÓ

Elképesztő egyszerű trükk, így lesz tökéletes a farsangi fánk

Létrehozva2024. 01. 05. 16:30

Az igazán jó szalagos fánk könnyű, a tésztája foszlós, és nem szívja tele magát olajjal. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, érdemes egy apró cselhez folyamodnod...

Bár az ünnepeknek vége, a finomságokról nem kell lemondani, hiszen január 6-án kezdődik a nagyböjt előtti farsangi időszak, ami nem telhet el szalagos fánk sütése nélkül. Sokan azt hiszik, rengeteg gyakorlat kell a tökéletes farsangi fánk elkészítéséhez, de ez szerencsére nem így van; bátran belefoghatnak kezdő szakácsok is, de az tény, hogy nem érdemes sietni vele, így csak akkor ess neki, ha sok időd van a sütésre. Amilyen egyszerű a recept, olyan könnyen el is lehet rontani; a legtöbbször nehéz, túlságosan olajos lesz a tészta, vagy nem kel meg. A tökéletes farsangi fánkhoz elsősorban türelem kell; de mutatunk még néhány hasznos tippet, hogyan lesz az igazi!

Fresh,Donuts,With,Jam,For,Hanukkah,Celebration
Türelem és sok-sok idő a tökéletes farsangi fánk titka  Fotó: Viktoria Hodos / Shutterstock

Megfelelő hőmérséklet

A kelt tészták érzékenyek a hőingadozásra, ezért a konyhádban legyen egyenletes meleg, és arra is ügyelj, hogy a hozzávalók is szoba-hőmérsékletűek legyenek, vagyis érdemes őket jó előre kivenni a hűtőből. 

Hosszú kelesztés

Ha begyúrtad a kelt tésztát, legalább egy órán át hagyd meleg helyen kelni; takard le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki a teteje. Várd meg, míg a kétszeresére feljön, csak ekkor nyújtsd ki; de a sodrófával is óvatosan dolgozz, ne nyomd keményen rá a tésztára, éppen csak simítsd át rajta. Ezután szaggasd ki a fánkokat egy pohárral, majd takard le őket, és keleszd újra; ezúttal húsz perc elég nekik. Ha ezt a lépést kihagyod, laposak lesznek a fánkok.

Ne spórolj az olajjal

Csakis akkor lesz tökéletes a farsangi fánk, ha bő, forró olajban sütöd ki. Az olaj legyen legalább 170-180 Celsius fokos; ha nem elég forró, a tészta megszívja magát vele. Ne pakold tele a lábast a tésztákkal, mert visszahűtik az olajat, inkább több körben süsd a fánkokat. 

Farsangi fánk recept

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 1 csip. só
  • 5 dl étolaj

Elkészítés:

  • 1 dl tejjel és egy teáskanál cukorral futtasd fel az élesztőt. A tojássárgákat közben keverd habosra a porcukorral, öntsd hozzá a maradék tejet, és alaposan dolgozd össze. Ezután add hozzá az élesztőt, a lisztet, gyúrd ki a tésztát, majd tedd meleg helyre keleszteni.
  • Ha a kétszeresére dagadt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval vagy egy vizespohárral szaggasd ki a fánkokat, majd keleszd őket 20-30 percig. 
  • Egy lábasban vagy magas falú serpenyőben forrósítsd fel az olajat. A megkelt fánkok közepét nyomd be az ujjaddal, és úgy tedd őket a forró olajba, hogy a felső felük kerüljön alulra. Fedd le a lábast. Ha a fánk oldala piros, szalagos, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd tovább.
  • Az olajat csepegtesd le a kész fánkokról szűrőn vagy papírtörlőn, majd porcukorral és/vagy lekvárral, még melegen tálald őket.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.