
Elképesztő egyszerű trükk, így lesz tökéletes a farsangi fánk
Az igazán jó szalagos fánk könnyű, a tésztája foszlós, és nem szívja tele magát olajjal. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, érdemes egy apró cselhez folyamodnod...
Bár az ünnepeknek vége, a finomságokról nem kell lemondani, hiszen január 6-án kezdődik a nagyböjt előtti farsangi időszak, ami nem telhet el szalagos fánk sütése nélkül. Sokan azt hiszik, rengeteg gyakorlat kell a tökéletes farsangi fánk elkészítéséhez, de ez szerencsére nem így van; bátran belefoghatnak kezdő szakácsok is, de az tény, hogy nem érdemes sietni vele, így csak akkor ess neki, ha sok időd van a sütésre. Amilyen egyszerű a recept, olyan könnyen el is lehet rontani; a legtöbbször nehéz, túlságosan olajos lesz a tészta, vagy nem kel meg. A tökéletes farsangi fánkhoz elsősorban türelem kell; de mutatunk még néhány hasznos tippet, hogyan lesz az igazi!

Megfelelő hőmérséklet
A kelt tészták érzékenyek a hőingadozásra, ezért a konyhádban legyen egyenletes meleg, és arra is ügyelj, hogy a hozzávalók is szoba-hőmérsékletűek legyenek, vagyis érdemes őket jó előre kivenni a hűtőből.
Hosszú kelesztés
Ha begyúrtad a kelt tésztát, legalább egy órán át hagyd meleg helyen kelni; takard le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki a teteje. Várd meg, míg a kétszeresére feljön, csak ekkor nyújtsd ki; de a sodrófával is óvatosan dolgozz, ne nyomd keményen rá a tésztára, éppen csak simítsd át rajta. Ezután szaggasd ki a fánkokat egy pohárral, majd takard le őket, és keleszd újra; ezúttal húsz perc elég nekik. Ha ezt a lépést kihagyod, laposak lesznek a fánkok.
Ne spórolj az olajjal
Csakis akkor lesz tökéletes a farsangi fánk, ha bő, forró olajban sütöd ki. Az olaj legyen legalább 170-180 Celsius fokos; ha nem elég forró, a tészta megszívja magát vele. Ne pakold tele a lábast a tésztákkal, mert visszahűtik az olajat, inkább több körben süsd a fánkokat.
Farsangi fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 4 db tojássárgája
- 6 dkg vaj
- 1 csip. só
- 5 dl étolaj
Elkészítés:
- 1 dl tejjel és egy teáskanál cukorral futtasd fel az élesztőt. A tojássárgákat közben keverd habosra a porcukorral, öntsd hozzá a maradék tejet, és alaposan dolgozd össze. Ezután add hozzá az élesztőt, a lisztet, gyúrd ki a tésztát, majd tedd meleg helyre keleszteni.
- Ha a kétszeresére dagadt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval vagy egy vizespohárral szaggasd ki a fánkokat, majd keleszd őket 20-30 percig.
- Egy lábasban vagy magas falú serpenyőben forrósítsd fel az olajat. A megkelt fánkok közepét nyomd be az ujjaddal, és úgy tedd őket a forró olajba, hogy a felső felük kerüljön alulra. Fedd le a lábast. Ha a fánk oldala piros, szalagos, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd tovább.
- Az olajat csepegtesd le a kész fánkokról szűrőn vagy papírtörlőn, majd porcukorral és/vagy lekvárral, még melegen tálald őket.








