A burgonya tepsiben elkészítve köretnek, de önálló ételnek is isteni. Ahány ház, annyiféleképpen szokták elkészíteni. Mi most három recepttel kedveskedünk. Érdemes mindet kipróbálni!
Tepsis burgonyából soha nem elég! Sült húsok mellé elengedhetetlen, fantasztikus köret. De egy kis cukkinivel, vagy más zöldségekkel is elkészítheted, és így főételként is tálalhatod. Ezt a három receptet érdemes kipróbálni, és amelyik a legjobban tetszik, azt esetleg rendszeresen is elkészítheted a családnak.
1. Fokhagymás rozmaringos burgonya
Hozzávalók:
1 kg magas keményítő tartalmú, sütni való burgonya
3 ek olívaolaj, vagy vaj
só
4-5 gerezd fokhagyma,
rozmaring
Így készítsd el:
Hámozd meg a burgonyát, vágd fel úgy, mintha petrezselymes krumplit készítenél.
Sós vízben 7-10 percig főzd félpuhára.
Melegítsd elő a sütőt 200 C fokra.
Szűrd le a vizet, és hagyd a krumplit a szűrőben 3 percig kigőzölni. Közben rázogasd meg, hogy a víz lecsepegjen. Nem baj, ha a krumpli kicsit összenyomódik.
Tedd a krumplikat sütőpapírra a tepsibe, adj hozzá olajat, vagy vajat, sózd meg, tedd hozzá a félbevágott fokhagymákat és a rozmaringot, majd tedd be a sütőbe.
45 perc alatt aranybarnára sül a krumpli, de közben kevergesd őket át. Isteni finom lesz a tepsis krumpli.
Jó étvágyat!
2. Sajtos tepsis krumpli
Hozzávalók:
1 kg burgonya
kakukkfű (vagy/és ízlés szerinti zöldfűszer)
1 dl olaj
só
20 dkg reszelt sajt,
piros paprika
Így készítsd el:
Pucold meg a krumplikat, 3 mm vastagságúra karikázd fel. Egy fazékba tedd fel főni 1 tk sóval és annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor puha, szűrd le. ( ne főzd szét! )
A sütőt 180 C fokra melegítsd elő. Tepsit béleld ki sütőpapírral, olajozd ki, és tedd bele a főtt krumpliszeleteket. Forgasd bele az olajba a krumplikat, és tedd a tepsit a sütőbe. Tegyél rá zöldfűszert. 20 perc után vedd ki.
A reszelt sajtot keverd össze egy kevés pirospaprikával, hintsd rá a sült krumplikra, és tedd vissza a sütőbe, várd meg, míg rápirul a sajt.
Jó étvágyat!
3.Cukkinis tepsis burgonya
Hozzávalók:
40 dkg burgonya
40 dkg cukkini
vaj
zsemlemorzsa a tepsibe
morzsolt kakukkfű
bazsalikom
bors
4 db paradicsom, karikákra vágva
10 dkg mascarpone
10 dkg feta sajt
2 dl tejszín
parmezán
Így készítsd el:
Pucold meg és karikázd fel a burgonyákat és a cukkinit. Sózd meg óvatosan.
A tepsit vajazd ki és szórd meg zsemlemorzsával, majd a felváltva a krumplit és a cukkinit helyezd bele.
A tétegeket szórd meg morzsolt kakukkfűvel és egy kevés szárított bazsalikommal, borsozd meg az egészet.
Az egész tetejére paradicsomkarikákat, mascarponét és feta sajtot tegyél.Végül öntsd rá a tejszínt és szórd meg parmezánnal.
180 C fokra előmelegített sütőben, fóliával lefedve 30-40 percig süsd, utána távolítsd el a fóliát, és további 5-6 perc alatt süsd ropogósra.