A krumplifőzés alap a konyhában, de nagyanyáink trükkjeit ennél az egyszerű feladatnál is bedobhatjuk. Mutatunk három öletet is.
Sós vízben főtt, darabokra, kockára vágott krumpli
Készíts elő egy lábas, tegyél bele hidegvizet.
Pucold meg a burgonyát krumplihámozóval, vágd össze kockára, vagy olyan formára, amit az étel megkíván.
Mosd meg a krumplit váltott vízzel, és a végén egy lábosba tedd bele, annyi vízzel, ami ellepi. Sózd meg, tegyél rá fedőt. Kezd el főzni nagy lángon.
Amikor forr a víz, vedd le a lángot, a fedőt igazítsd félre, majd ellenőrízd, hogy megfőtt-e a krumpli (10-11 perc). Ha igen, akkor zárd el a lángot.
Szűrd le még forrón.
Héjában főtt krumpli készítése
Válogass ki nagyjából egyforma krumplikat, és mosd meg őket alaposan.
Szúrkáld meg őkettűvel, hogy hamarabb megpuhuljanak és a sót is magukba szívják.
Meleg vízben tedd oda egy lábosba, nagy lángon főzni forrásig.
Vedd lejjebb a lángot, a fedőt igazítsd féloldalasra. Ellenőrizd, hogy elég puha-e. Ha készen van, akkor zárd el a lángot.
A fedőt úgy tedd a lábosra, hogy a víz ki tudjon folyni, szűrd le, de vigyázz, hogy a gőz ne égessen meg!
Ez az igazi nagyi-féle trükk
Az alaposan megmosott, kissé megsikált héjas krumplit tedd egy nagy lábosba úgy, hogy csak egy szelet héjat húzol le róla egy csíkban. Majd önts rá annyi vízet, hogy épp ellepje.
Tégy a vízbe a són kívül egy kevéske cukrot is.
Ha megfőtt, öntsd le a vizet.
Pár percre tedd vissza a lángra a krumplival együtt a teli lábast.
Időnként rázogatva, szárítsd egyenletesen ki a burgonyát.
Mesteri fogás, egyszerű kis trükk, és a krumpli nagyságrendekkel finomabb és zamatosabb lesz.
Melyik a legjobb főzni való krumpli?
A szilárd állományúak csoportjába azok a fajták tartoznak, amelyek főzés közben sem főnek szét, hanem feszesek maradnak, emiatt megfőve is jól darabolhatók. Ezekből készíthetők a legjobb krumplisaláták, hidegtálak, és a nem csak finom, hanem mutatós rakott krumpli is.
Krumplifajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata