Létrehozva: 2021.02.17.

Nagyanyáink trükkje, így fő meg gyorsabban a krumpli

Szeretnéd, ha gyorsabban elkészülne az ebéd? Ezzel az egyszerű trükkel sokkal hamarabb megfő a burgonya.

Szerző Sors Edina

A krumplifőzés alap a konyhában, de nagyanyáink trükkjeit ennél az egyszerű feladatnál is bedobhatjuk. Mutatunk három öletet is.

A krumplifőzés egy egyszerű trükkel felgyorsítható (Fotó: Shutterstock)

Sós vízben főtt, darabokra, kockára vágott krumpli

  • Készíts elő egy lábas, tegyél bele hidegvizet.
  • Pucold meg a burgonyát krumplihámozóval, vágd össze kockára, vagy olyan formára, amit az étel megkíván.
  • Mosd meg a krumplit váltott vízzel, és a végén egy lábosba tedd bele, annyi vízzel, ami ellepi. Sózd meg, tegyél rá fedőt. Kezd el főzni nagy lángon.
  • Amikor forr a víz, vedd le a lángot, a fedőt igazítsd félre, majd ellenőrízd, hogy megfőtt-e a krumpli (10-11 perc). Ha igen, akkor zárd el a lángot.
  • Szűrd le még forrón.
  • Héjában főtt krumpli készítése

  • Válogass ki nagyjából egyforma krumplikat, és mosd meg őket alaposan.
  • Szúrkáld meg őkettűvel, hogy hamarabb megpuhuljanak és a sót is magukba szívják.
  • Meleg vízben tedd oda egy lábosba, nagy lángon főzni forrásig.
  • Vedd lejjebb a lángot, a fedőt igazítsd féloldalasra. Ellenőrizd, hogy elég puha-e. Ha készen van, akkor zárd el a lángot.
  • A fedőt úgy tedd a lábosra, hogy a víz ki tudjon folyni, szűrd le, de vigyázz, hogy a gőz ne égessen meg!
  • Ez az igazi nagyi-féle trükk

  • Az alaposan megmosott, kissé megsikált héjas krumplit tedd egy nagy lábosba úgy, hogy csak egy szelet héjat húzol le róla egy csíkban. Majd önts rá annyi vízet, hogy épp ellepje.
  • Tégy a vízbe a són kívül egy kevéske cukrot is.
  • Ha megfőtt, öntsd le a vizet.
  • Pár percre tedd vissza a lángra a krumplival együtt a teli lábast.
  • Időnként rázogatva, szárítsd egyenletesen ki a burgonyát.
  • Mesteri fogás, egyszerű kis trükk, és a krumpli nagyságrendekkel finomabb és zamatosabb lesz.
  • Melyik a legjobb főzni való krumpli?

    A szilárd állományúak csoportjába azok a fajták tartoznak, amelyek főzés közben sem főnek szét, hanem feszesek maradnak, emiatt megfőve is jól darabolhatók. Ezekből készíthetők a legjobb krumplisaláták, hidegtálak, és a nem csak finom, hanem mutatós rakott krumpli is. Krumplifajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek