Krausz Gábor
Ha nem akarsz balesetet és lakástüzet, akkor tartsd távol ezeket a mikrohullámú sütődtől. Mutatjuk, milyen ételeket érdemes a mikró helyett inkább a tűzhelyen vagy a sütőben melegíteni!
A mikrohullámú sütő mára a modern konyha elengedhetetlen elektronikai eszköze, de vajon tudod-e, hogy bizonyos ételek és tárgyak melegítése valóságos időzített bombává változtathatja a mikródat? Ha nem akarsz balesetet vagy lakástüzet, tartsd távol ezeket az ételeket a mikrótól!
Sokan próbálkoznak a tojás mikróban való főzésével, de én ezt nem ajánlanám! A tojás ugyanis, ha mikróba helyezzük, a melegítés hatására szó szerint felrobbanhat, szétfröcskölve tartalmát és potenciálisan sérülést okozva, akár neked, de a mikródnak biztosan. Jobb, ha a tojásnál inkább a hagyományos főzési módszert választod.
Talán még nem fordult meg a fejedben, de a szőlő mikróba helyezve felrobbanhat és kigyulladhat! Ugyanis ilyenkor a mikrohullámoknak köszönhetően a gyümölcs kiszárad, és amikor elveszti a víztartalmát, akkor füstölni kezd, majd égésben bontakozik ki. Tehát ne kockáztass!
Az anyatej mikróban történő melegítése sem ajánlott. Ez azért van, mert a mikróban történő melegítés egyenetlen hőeloszlást eredményezhet, amely miatt a tej talán túl forróvá válhat, és megégetheti a babát. Ráadásul a mikrózás csökkentheti az anyatej tápértékét is. Használj inkább egy edényt a melegítéshez.
Soha ne tegyél fémet a mikróba!
- ezt jól jegyezd meg. Ugyanis a fémek visszaverik a sugárzó mikrohullámokat, és így nem a mikróban lévő tartalom hevítődik, hanem maga a mikró. Ha pedig ez a folyamat huzamosabb ideig történik, akkor akár szikrázáshoz vagy tűzhöz is vezethet. De ugyanilyen veszélyes az alufólia is, mivel az pedig könnyen lángra kaphat.
A csípős paprikákban lévő kapszaicin a mikróban lévő hő hatására füstként szabadulhat fel, és ez irritálhatja a szemet és a légutakat, amikor kivesszük a várva várt ételünket. Ennek a füstnek a belélegzése komoly kellemetlenséget okozhat, szinte ahhoz hasonlítható, mintha lefújtak volna egy paprika-sprayvel. Tehát jobb, ha a paprikát inkább a hagyományos módon melegíted.
Az olajos ételek, mint például a sült krumpli vagy a rántott hús, a mikróban melegítve túlforrósodhatnak, és a felforrósodott olaj szétfröcskölődhet, amely akár égési sérüléseket okozhat. Ezért inkább használj sütőt vagy serpenyőt az olajos ételek újramelegítéséhez.
A főtt rizs mikróban történő újramelegítése is veszélyes lehet, mivel a rizsben lévő Bacillus cereus baktériumok túlélhetik a melegítést, főleg, ha korábban a rizst szobahőmérsékleten tároltuk, és az említett baktériumok sikeresen elszaporodtak az alapanyagban. A mikró általi újramelegítés pedig nem mindig pusztítja el ezeket a toxinokat, ami akár ételmérgezéshez vezethet.
Hasonlóan a rizshez, ha a főtt burgonyát, szobahőmérsékleten hagytuk állni a főzés után, akkor az ideális táptalaj lehet a Clostridium botulinum baktérium számára. A mikróban történő újramelegítés pedig ezen esetben sem mindig pusztítja el a baktérium által termelt toxinokat, így azok botulizmust okozhatnak.
A gombákban megtalálható nitrátok a hő hatására könnyen nitritté alakulhatnak át, különösen, ha nem megfelelő módon melegítjük fel őket. Így a mikróban történő újramelegítésük, semmiképpen sem ajánlott, hiszen az ételek elfogyasztása egészségkárosító hatásokat válthat ki. Ezért a legjobb, ha a gombás, illetve spenótos ételeket frissen fogyasztod el.
Ne kockáztass! A fenti ételek és tárgyak mikróban történő melegítése súlyos következményekkel járhat. Érdemes mindig gondosan megválasztani, hogy mit, és hogyan melegítesz.