RETRO RÁDIÓ

Ezért ne mikrózd sose az anyatejet!

Létrehozva2025. 03. 29. 11:45

Ha nem akarsz balesetet és lakástüzet, akkor tartsd távol ezeket a mikrohullámú sütődtől. Mutatjuk, milyen ételeket érdemes a mikró helyett inkább a tűzhelyen vagy a sütőben melegíteni!

A mikrohullámú sütő mára a modern konyha elengedhetetlen elektronikai eszköze, de vajon tudod-e, hogy bizonyos ételek és tárgyak melegítése valóságos időzített bombává változtathatja a mikródat? Ha nem akarsz balesetet vagy lakástüzet, tartsd távol ezeket az ételeket a mikrótól! 

mikró
Nagyon hasznos kis gép a mikró, de nem mindent tehetünk bele Fotó: Pexels

Veszélyes ételek, ha mikróba kerülnek

Tojás – a robbanásveszélyes  

Sokan próbálkoznak a tojás mikróban való főzésével, de én ezt nem ajánlanám! A tojás ugyanis, ha mikróba helyezzük, a melegítés hatására szó szerint felrobbanhat, szétfröcskölve tartalmát és potenciálisan sérülést okozva, akár neked, de a mikródnak biztosan. Jobb, ha a tojásnál inkább a hagyományos főzési módszert választod.  

Szőlő – lángra kaphat 

Talán még nem fordult meg a fejedben, de a szőlő mikróba helyezve felrobbanhat és kigyulladhat! Ugyanis ilyenkor a mikrohullámoknak köszönhetően a gyümölcs kiszárad, és amikor elveszti a víztartalmát, akkor füstölni kezd, majd égésben bontakozik ki. Tehát ne kockáztass! 

Anyatej – veszélyes a csecsemőkre 

Az anyatej mikróban történő melegítése sem ajánlott. Ez azért van, mert a mikróban történő melegítés egyenetlen hőeloszlást eredményezhet, amely miatt a tej talán túl forróvá válhat, és megégetheti a babát. Ráadásul a mikrózás csökkentheti az anyatej tápértékét is. Használj inkább egy edényt a melegítéshez.  

Fém edények és alufólia – a szikrázó veszélyforrások 

Soha ne tegyél fémet a mikróba!

 - ezt jól jegyezd meg. Ugyanis a fémek visszaverik a sugárzó mikrohullámokat, és így nem a mikróban lévő tartalom hevítődik, hanem maga a mikró. Ha pedig ez a folyamat huzamosabb ideig történik, akkor akár szikrázáshoz vagy tűzhöz is vezethet. De ugyanilyen veszélyes az alufólia is, mivel az pedig könnyen lángra kaphat. 

A pattogatott kukorica kivételt képez, de kizárólag csak a tasakban. Műanyag edényben már nem Fotó:  Pexels

Csípős paprika – A füstölgő irritáció 

A csípős paprikákban lévő kapszaicin a mikróban lévő hő hatására füstként szabadulhat fel, és ez irritálhatja a szemet és a légutakat, amikor kivesszük a várva várt ételünket. Ennek a füstnek a belélegzése komoly kellemetlenséget okozhat, szinte ahhoz hasonlítható, mintha lefújtak volna egy paprika-sprayvel. Tehát jobb, ha a paprikát inkább a hagyományos módon melegíted.  

Olajban gazdag ételek – a fröccsenés veszélye 

Az olajos ételek, mint például a sült krumpli vagy a rántott hús, a mikróban melegítve túlforrósodhatnak, és a felforrósodott olaj szétfröcskölődhet, amely akár égési sérüléseket okozhat. Ezért inkább használj sütőt vagy serpenyőt az olajos ételek újramelegítéséhez.  

Főtt rizs – a láthatatlan baktériumtelep 

A főtt rizs mikróban történő újramelegítése is veszélyes lehet, mivel a rizsben lévő Bacillus cereus baktériumok túlélhetik a melegítést, főleg, ha korábban a rizst szobahőmérsékleten tároltuk, és az említett baktériumok sikeresen elszaporodtak az alapanyagban. A mikró általi újramelegítés pedig nem mindig pusztítja el ezeket a toxinokat, ami akár ételmérgezéshez vezethet.  

Burgonya – mérgező lehet 

Hasonlóan a rizshez, ha a főtt burgonyát, szobahőmérsékleten hagytuk állni a főzés után, akkor az ideális táptalaj lehet a Clostridium botulinum baktérium számára. A mikróban történő újramelegítés pedig ezen esetben sem mindig pusztítja el a baktérium által termelt toxinokat, így azok botulizmust okozhatnak.  

Gomba és spenót – káros nitrátok 

A gombákban megtalálható nitrátok a hő hatására könnyen nitritté alakulhatnak át, különösen, ha nem megfelelő módon melegítjük fel őket. Így a mikróban történő újramelegítésük, semmiképpen sem ajánlott, hiszen az ételek elfogyasztása egészségkárosító hatásokat válthat ki. Ezért a legjobb, ha a gombás, illetve spenótos ételeket frissen fogyasztod el.  

Gondold át, lehet hogy egyes ételeket inkább érdemes lenne a sütőben melegíteni Fotó:  Pexels

Ne kockáztass! A fenti ételek és tárgyak mikróban történő melegítése súlyos következményekkel járhat. Érdemes mindig gondosan megválasztani, hogy mit, és hogyan melegítesz.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.