Létrehozva: 2023.11.21.

Soha többé nem ég le a rizs, ha ezt a nagy trükköt megismered

A világ legegyszerűbb dolgának tűnik a rizskészítés, mégis gyakran csusszannak be bakik. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy odaragad, rosszabb esetben odaég a lábas aljához. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elkerülni!

A rizs az egyik legegészségesebb köret, hiszen könnyen emészthető, gluténmentes, és mindemellett finom is. Diéta alatt nem árt óvatosnak lenni vele, és figyelni a mennyiségre, mert ha renszeresen túl sokat fogyasztasz belőle, akkor bizony hizlal. Gyorsan elkészíthető, ám ez nem jelenti azt, hogy egyszerű is tökéletes rizst főzni, hiszen ragacsos lehet, vagy – ami gyakoribb – leéghet főzés közben. Ha betartod ezeket a szabályokat, akkor viszont ez nem fog többet előfordulni.

Cooking,Rice,In,Metal,Pan,On,Hotplate,In,Kitchen
Ha néhány szabályt betartasz, nem ég oda a rizs. Fotó: Africa Studio /  Shutterstock

Tartsd be az arányokat

Van, hogy azért ég le a rizs, mert túl kevés a főzővíz, ezért érdemes az 1:2 aranyszabályt betartani. Vagyis 1 bögre rizshez mindig adj 2 bögre vizet. Így biztosan elég lesz, nem kell pótolni, és nem ragad le a rizs.

Tilos kevergetni!

Sokan odateszik főni a rizst, és többször megkavarják fakanállal, hogy biztosan ne ragadjon le – ám pont ezzel a művelettel érik el, hogy odakozmáljon. A rizst főzés közben nem szabad piszkálni, sem a fedőt levenni; egyszerűen csak tedd fel sós vízben, fedd le, és főzd tíz percig. Ezután vedd le a tűzhelyről, tedd félre, és hagyd, hogy magába szívja a vizet még tíz percen át. A fedőt ez idő alatt se vedd le.

Kis lángon főzd

A fentieket azonban hiába tartod be, ha nagyon alágyújtasz, még mindig leéghet a rizs. Mindig kis lángon, óvatosan, lassan főzd, így nem csúszhat hiba a műveletbe.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek