tóth gabi
A világ legegyszerűbb dolgának tűnik a rizskészítés, mégis gyakran csusszannak be bakik. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy odaragad, rosszabb esetben odaég a lábas aljához. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elkerülni!
A rizs az egyik legegészségesebb köret, hiszen könnyen emészthető, gluténmentes, és mindemellett finom is. Diéta alatt nem árt óvatosnak lenni vele, és figyelni a mennyiségre, mert ha renszeresen túl sokat fogyasztasz belőle, akkor bizony hizlal. Gyorsan elkészíthető, ám ez nem jelenti azt, hogy egyszerű is tökéletes rizst főzni, hiszen ragacsos lehet, vagy – ami gyakoribb – leéghet főzés közben. Ha betartod ezeket a szabályokat, akkor viszont ez nem fog többet előfordulni.
Tartsd be az arányokat
Van, hogy azért ég le a rizs, mert túl kevés a főzővíz, ezért érdemes az 1:2 aranyszabályt betartani. Vagyis 1 bögre rizshez mindig adj 2 bögre vizet. Így biztosan elég lesz, nem kell pótolni, és nem ragad le a rizs.
Tilos kevergetni!
Sokan odateszik főni a rizst, és többször megkavarják fakanállal, hogy biztosan ne ragadjon le – ám pont ezzel a művelettel érik el, hogy odakozmáljon. A rizst főzés közben nem szabad piszkálni, sem a fedőt levenni; egyszerűen csak tedd fel sós vízben, fedd le, és főzd tíz percig. Ezután vedd le a tűzhelyről, tedd félre, és hagyd, hogy magába szívja a vizet még tíz percen át. A fedőt ez idő alatt se vedd le.
Kis lángon főzd
A fentieket azonban hiába tartod be, ha nagyon alágyújtasz, még mindig leéghet a rizs. Mindig kis lángon, óvatosan, lassan főzd, így nem csúszhat hiba a műveletbe.