tóth gabi
A hűvös őszi időben nincs is jobb egy nagy tányér illatos, gőzölgő tyúkhúslevesnél. De mitől lesz szép sárga, és igazán tápláló? Mutatjuk a trükköt!
Valóságos orvosság a tyúkhúsleves, ha meghűltél, de legtöbbször főleg az íze miatt kerül az asztalra. Régen minden hétvégén elkészült, és sokan ma is tartják a hagyományt, hiszen nincs is annál jobb, mint amikor a fazékban gyöngyözik a finom csirke, és mellette a friss zöldségek. Az igazi húsleves leve tiszta, átlátszó, az ízek pedig tökéletes harmóniában vannak. De mitől lesz olyan, ahogy a nagyi készítette? Ha ezt az öt lépést betartod, tökéletes tyúkhúslevest tehetsz az asztalra hétvégén.
1. Friss, minőségi alapanyagok
A jó húsleves titka a házi tyúk; persze nem mindenkinek kapirgálnak baromfik az udvaron, hogy válogatni tudjon belőlük, de ha húslevest szeretnél készíteni, érdemes olyan hentest keresned, ahol háztáji, tanyasi csirkét árulnak. Hiszen a leves lelke a hús! A minőségre érdemes a zöldségeknél is figyelni, legyenek minél frissebbek, és a legjobb, ha a petrezselyem- és zellerzöld nem szárított, hanem frissen szedett.
2. Ne az elején tedd bele a sót
Az előkészített csirkét tedd fel egy jó nagy fazékban, hideg vízben a tűzhelyre, és kezdd el forralni. Szedd le a habot, majd add hozzá a sót; így még egyszer habzani fog a leves. Ahányszor csak szükséges, szedd le a habot újra és újra, ettől lesz ugyanis tiszta, áttetsző a húslevesed. Ha már nem jön több hab, hagyd fél órát főni a csirkét – de nem mindegy, hogyan.
3. Lassú tűzön főzd
A tyúkhúsleves egyik legnagyobb titka, hogy lassan kell főzni, így sokkal gazdagabb lesz az ízvilága. Fél órát hagyd egyedül, a sós vízben főni a húst úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz, majd mehetnek a levesbe a zöldségek: 4-5 kisebb sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy kisebb, kockákra vágott karalábé, egy zellergumó, egy fél hagyma, és tehetsz bele egy cikk fokhagymát, egy paprikát és egy paradicsomot is.
4. Ne feledkezz meg a fűszerezésről se
Sokan csak beleborítanak néhány kanál vegetát a húslevesbe, de sokkal finomabb és különlegesebb lesz, ha magad fűszerezed. Tegyél a levesbe egy csokor friss petrezselyemzöldet és egy csokor zellerzöldet, és tegyél hozzá lestyánt is – ettől a zöldfűszertől fantasztikus íze lesz a húslevesednek. Ízlés szerint tehetsz bele borsot, reszelt szerecsendiót is.
5. Külön főzd meg a tésztát
Ha minden a fazékba került, vedd a legkisebb lángra a tűzhelyed, és gyöngyözve főzd legalább 4-5 órán keresztül, hiszen minél tovább fő, annál finomabb lesz. Ha letelt az idő, szedd ki a zöldségeket, a húst egy hőálló tálba, majd vegyél ki egy kisebb lábasba egy kis levest, és ebben főzd meg a levestésztát. A végén a nagy fazékban keverd össze a többi hozzávalóval és a lével, és már tálalhatod is!