5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Nagyanyáink módszere verhetetlen: Íme, az igazi tyúkhúsleves 5 titka

Létrehozva2023. 11. 12. 12:00

A hűvös őszi időben nincs is jobb egy nagy tányér illatos, gőzölgő tyúkhúslevesnél. De mitől lesz szép sárga, és igazán tápláló? Mutatjuk a trükköt!

Valóságos orvosság a tyúkhúsleves, ha meghűltél, de legtöbbször főleg az íze miatt kerül az asztalra. Régen minden hétvégén elkészült, és sokan ma is tartják a hagyományt, hiszen nincs is annál jobb, mint amikor a fazékban gyöngyözik a finom csirke, és mellette a friss zöldségek. Az igazi húsleves leve tiszta, átlátszó, az ízek pedig tökéletes harmóniában vannak. De mitől lesz olyan, ahogy a nagyi készítette? Ha ezt az öt lépést betartod, tökéletes tyúkhúslevest tehetsz az asztalra hétvégén.

Clear,Chicken,Broth,With,Pieces,Of,Free,Range,Farm,Organic
A tökéletes tyúkhúsleves aranysárga, a leve pedig tiszta, áttetsző. Fotó: from my point of view

1. Friss, minőségi alapanyagok

A jó húsleves titka a házi tyúk; persze nem mindenkinek kapirgálnak baromfik az udvaron, hogy válogatni tudjon belőlük, de ha húslevest szeretnél készíteni, érdemes olyan hentest keresned, ahol háztáji, tanyasi csirkét árulnak. Hiszen a leves lelke a hús! A minőségre érdemes a zöldségeknél is figyelni, legyenek minél frissebbek, és a legjobb, ha a petrezselyem- és zellerzöld nem szárított, hanem frissen szedett.

2. Ne az elején tedd bele a sót

Az előkészített csirkét tedd fel egy jó nagy fazékban, hideg vízben a tűzhelyre, és kezdd el forralni. Szedd le a habot, majd add hozzá a sót; így még egyszer habzani fog a leves. Ahányszor csak szükséges, szedd le a habot újra és újra, ettől lesz ugyanis tiszta, áttetsző a húslevesed. Ha már nem jön több hab, hagyd fél órát főni a csirkét – de nem mindegy, hogyan.

3. Lassú tűzön főzd

A tyúkhúsleves egyik legnagyobb titka, hogy lassan kell főzni, így sokkal gazdagabb lesz az ízvilága. Fél órát hagyd egyedül, a sós vízben főni a húst úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz, majd mehetnek a levesbe a zöldségek: 4-5 kisebb sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy kisebb, kockákra vágott karalábé, egy zellergumó, egy fél hagyma, és tehetsz bele egy cikk fokhagymát, egy paprikát és egy paradicsomot is.

4. Ne feledkezz meg a fűszerezésről se

Sokan csak beleborítanak néhány kanál vegetát a húslevesbe, de sokkal finomabb és különlegesebb lesz, ha magad fűszerezed. Tegyél a levesbe egy csokor friss petrezselyemzöldet és egy csokor zellerzöldet, és tegyél hozzá lestyánt is – ettől a zöldfűszertől fantasztikus íze lesz a húslevesednek. Ízlés szerint tehetsz bele borsot, reszelt szerecsendiót is.

5. Külön főzd meg a tésztát

Ha minden a fazékba került, vedd a legkisebb lángra a tűzhelyed, és gyöngyözve főzd legalább 4-5 órán keresztül, hiszen minél tovább fő, annál finomabb lesz. Ha letelt az idő, szedd ki a zöldségeket, a húst egy hőálló tálba, majd vegyél ki egy kisebb lábasba egy kis levest, és ebben főzd meg a levestésztát. A végén a nagy fazékban keverd össze a többi hozzávalóval és a lével, és már tálalhatod is!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.