
Nagyanyáink titkos hozzávalójától lesz tökéletes a zserbó
Zserbó nélkül sok helyen nincs ünnep, ám ez nem csoda, hiszen ez a rétegezett sütemény mennyei! Az elkészítése nem bonyolult, bár tény, hogy időigényes; és van egy hozzávaló, amitől sokkal omlósabb és könnyebb lesz...
Olyanról még soha nem hallottunk, hogy a zserbó ne fogyott volna el, hiszen szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné. Karácsonykor készül a legtöbb háztartásban, de érdemes máskor is nekiállni, hiszen a finom csokoládémáz, a diós töltelék és az édes tészta mindenkit levesz a lábáról. Kezdők gyakran félnek belevágni, pedig nem bonyolult a recept, és ha készítettél már kelt tésztát, akkor a zserbó sem foghat ki rajtad. Akárcsak a többi süteménynél, a zserbónál is van egy összetevő, amit érdemes belecsempészni, és ez nem más, mint a sertészsír! Nagyanyáink még ezzel készítették, és nemcsak azért, mert margarint kevésbé lehetett kapni, de azért is, mert sokkal lágyabb, puhább és omlósabb lesz tőle a tészta. Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes zserbó!

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg sertészsír
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 2 csipet só
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg lekvár
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek vaj
Elkészítés:
- Futtasd fel az élesztőt egy csipet cukorral és a tejjel. Morzsold el a lisztet a zsírral, adj hozzá 5 dkg-ot a porcukorból, egy csipet sót, a tojásokat, majd mehet bele a felfuttatott élesztő is. Ha kemény a tészta, adj hozzá még egy kevés tejet. Oszd három részre a tésztát, és pihentesd egy órán át.
- Nyújts a tésztából három egyforma méretű tésztalapot. Az elsőt tedd a sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg baracklekvárral, szórd meg dióval és porcukorral, majd szurkáld meg egy kicsit villával. Helyezd rá a második lapot, mehet erre is a lekvár és a dió, végül tedd rá a harmadikat is. A rétegezés után pihentesd fél órát a süteményt.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben süsd 40 percig a zserbót. Ha elkészült, hagyd, hogy kihűljön; ezután olvaszd meg az étcsokit a vajjal, és még langyosan kend a süti tetejére. Várd meg, míg a csokimáz teljesen megszilárdul, és csak ekkor szeleteld a zserbót.






