Így lesz isteni a töltött káposzta, ezt a különleges receptet neked is ismerned kell
Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról az isteni magyaros töltött káposzta. Lehet vitatkozni azon, hogy mi kerüljön bele, de a legfontosabb a végeredmény. Most mutatunk egy különleges receptet!
A magyaros töltött káposzta húsétel,de a húsmentes változatai is ismertek. Vannak,akik gombát, kukorica-, árpa-, esetleg köleskását tesznek töltelékként a káposztalevelekbe. A kukoricadarával dúsított változata a húsimádóknak is tökéletes, és azoknak is egészen biztosan ízleni fog, akiknek picit erős a sertéshús íze. Íme a különleges recept.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
40 dkg savanyú káposzta
10 dkg húsos szalonna
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
1 csipet őrölt babérlevél
1 csipet őrölt majoránna
1 l zöldségalaplé
2 evőkanál zsír
só
bors
A töltelékhez:
40 dkg darált hús
8-10 savanyúkáposzta-levél
5 evőkanál kukoricadara
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
1 tojás
1 kávéskanál füstölt őrölt pirospaprika
só
bors
Így készítsd el:
Készítsd el először a tölteléket. Hámozd meg és reszeld le a vöröshagymát, majd keverd össze a darált hússal és az áttört fokhagymával.
Ízesítsd a masszát sóval, borssal, kevéske füstölt pirospaprikával, végül dolgozd bele a kukoricadarát és az egész tojást is.
A savanyított káposztaleveleket terítsd ki, vágd ki belőle a középső vastag eret, ezzel ketté is vágtad a levelet. Tegyél mindegyikbe tölteléket, és csavard fel.
Vág fel a szalonnát apró darabokra, kevés zsiradékon egy nagy lábasban pirítsd meg őket.
Dobd rá finoman a finomra vágott vöröshagymát, és dinszteld meg átlátszóra, majd add hozzá az áttört fokhagymát és azzal is süsd egy percig.
Vedd le a tűzhelyről, és keverd hozzá az őrölt pirospaprikát.
Tedd vissza a tűzhelyre, forgasd bele a savanyú káposztát, öntsd rá a zöldségalaplevet, add hozzá a paradicsompürét és a fűszereket, majd forgasd jól össze. Óvatosan helyezd rá a töltelékeket, fedd le, és 40-45 perc alatt főzd készre.