
Így lesz isteni a töltött káposzta, ezt a különleges receptet neked is ismerned kell
Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról az isteni magyaros töltött káposzta. Lehet vitatkozni azon, hogy mi kerüljön bele, de a legfontosabb a végeredmény. Most mutatunk egy különleges receptet!
A magyaros töltött káposzta húsétel,de a húsmentes változatai is ismertek. Vannak,akik gombát, kukorica-, árpa-, esetleg köleskását tesznek töltelékként a káposztalevelekbe. A kukoricadarával dúsított változata a húsimádóknak is tökéletes, és azoknak is egészen biztosan ízleni fog, akiknek picit erős a sertéshús íze. Íme a különleges recept.

Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 40 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 csipet őrölt babérlevél
- 1 csipet őrölt majoránna
- 1 l zöldségalaplé
- 2 evőkanál zsír
- só
- bors
A töltelékhez:
- 40 dkg darált hús
- 8-10 savanyúkáposzta-levél
- 5 evőkanál kukoricadara
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 tojás
- 1 kávéskanál füstölt őrölt pirospaprika
- só
- bors
Így készítsd el:
- Készítsd el először a tölteléket. Hámozd meg és reszeld le a vöröshagymát, majd keverd össze a darált hússal és az áttört fokhagymával.
- Ízesítsd a masszát sóval, borssal, kevéske füstölt pirospaprikával, végül dolgozd bele a kukoricadarát és az egész tojást is.
- A savanyított káposztaleveleket terítsd ki, vágd ki belőle a középső vastag eret, ezzel ketté is vágtad a levelet. Tegyél mindegyikbe tölteléket, és csavard fel.
- Vág fel a szalonnát apró darabokra, kevés zsiradékon egy nagy lábasban pirítsd meg őket.
- Dobd rá finoman a finomra vágott vöröshagymát, és dinszteld meg átlátszóra, majd add hozzá az áttört fokhagymát és azzal is süsd egy percig.
- Vedd le a tűzhelyről, és keverd hozzá az őrölt pirospaprikát.
- Tedd vissza a tűzhelyre, forgasd bele a savanyú káposztát, öntsd rá a zöldségalaplevet, add hozzá a paradicsompürét és a fűszereket, majd forgasd jól össze. Óvatosan helyezd rá a töltelékeket, fedd le, és 40-45 perc alatt főzd készre.
- Tejföllel, friss kenyérrel tálalhatod is.
Jó étvágyat!
forrás: mindmegette.hu







