RETRO RÁDIÓ

Gyorsabban megfő a lencse, ha ezt az egyszerű trükköt kipróbálod

Létrehozva2023. 12. 31. 11:30

Szilveszterkor és újév napján nem maradhat el a lencse; na de kinek van kedve vagy ideje órákon át főzni? Szerencsére nem kell a tűzhely mellett tölteni a fél napot; mutatjuk a praktikát!

Itt az év vége, amikor nem hiányozhat a lencseleves vagy -főzelék az asztalról, hiszen a néphagyomány úgy tartja, hogy a lencse szerencsét, bőséget és pénzt varázsol a jövő évre. Érdemes tehát elkészíteni ezt a szerencsehozó ételt, főleg, hogy a lencse nagyon egészséges is: hiszen nemcsak a fehérjetartalma magas, de tele van rostokkal és vassal is. Bár egyszerű receptekkel tele van az internet, maga a főzés igencsak hosszadalmas tud lenni, ha nem ismered a trükkjét. Mutatjuk, hogyan fő meg hamarabb a lencse!

Chef,Cooking,Tasty,Lentils,On,Electric,Stove,In,Kitchen
Érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy gyorsabban kész legyen a lencse! Fotó: Africa Studio / Shutterstock

Az áztatás nem maradhat el

Ezt a trükköt mindenki ismeri, aki valaha is főzött már lencsét vagy szárazbabot, hiszen enélkül kegyetlen sokáig tart, mire megpuhul ez a zöldség. Az áztatás akkor a leghatásosabb, ha legalább 8-12 órán át tart, vagyis a legjobb, ha előző este már beteszed egy tál vízbe a lencsét, és benne hagyod a főzésig. A víz legyen a lencse tömegének legalább a kétszerese, ugyanis az ázás közben a lencse meg fog duzzadni.

Legyen friss az alapanyag

Még áztatás mellett is előfordulhat, hogy sokára puhul meg a lencse, és ennek az is lehet az oka, hogy nem friss, amit vettél a boltban. Minél öregebb a lencse, annál hosszabb ideig fő; érdemes kimértet venni a piacon, így láthatod a szemek állapotát. 

Ecetet csak a végén tegyél bele!

Ha savanyú, vagy paradicsomos lencsét készítesz, nem tanácsos a főzés elején hozzáadni a savas hozzávalókat, mert ezek megnyújthatják a lencse főzési idejét. Csak akkor tedd ezeket a fazékba, ha már puha a lencse, és csak pár percet főzd ezután. 

Lassú tűzön főzd

Ha szeretnéd, hogy minél több hasznos anyag megmaradjon a lencsédben, akkor nem érdemes nagy lángon rotyogtatni a főzeléket; éppen csak gyöngyözzön a víz, így nemcsak az íze lesz finomabb, de egészségesebb is lesz.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.