
Nem érett be a paprikád? Ezzel a módszerrel megmentheted
Bár még nem jöttek el az őszi fagyok, a most még zöld paprikák már nem fognak beérni. De ez nem jelenti azt, hogy ki kellene őket dobni; mutatjuk, milyen finomságot készíthetsz éretlen paprikából!
Legyen szó bármilyen fajtájú paprikáról, ha van még éretlen, zöld termés a bokrokon, az jó eséllyel már nem fog beérni. Ugyanis az éréshez melegre van szüksége és napsütésre, és bár még időnként tavaszias az időjárás, ez kevés lesz ahhoz, hogy bepirosodjanak a paprikáid. Ha már szeretnéd leszedni a konyhakertet, vagyis nem adsz nekik esélyt beérni a fagyokig, akkor sem kell kidobni a zöld, éretlen paprikákat: isteni savanyúságot készíthetsz belőlük! A legjobb az egészben pedig az, hogy mivel egy-két szem már piros, még színes is lesz az üvegek tartalma. Mutatjuk a receptet!

Zöld paprika savanyúság
Hozzávalók:
- 2 kg paprika
- 6 ek 20%-os ecet
- 10 db egész feketebors
- 2 ek só
- 4 ek cukor
- 1 ek mustármag
- 3 liter víz

Elkészítés
- A paprikákat alaposan mosd meg. A nagyobb darabokat (pl. kaliforniai vagy kápia paprika) csumázd ki és vágd csíkokra, a kisebbek egyben is mehetnek az üvegekbe.
- A megtisztított, feldolgozott paprikákat jó szorosan tedd csírátlanított befőttes üvegekbe, majd készítsd el a felöntőlevet.
- Öntsd a vizet egy fazékba, add hozzá a fűszereket, a sót és a cukrot, majd forrald fel. Még forrón kanalazd a paprikával kitömött üvegekbe úgy, hogy a peremtől 1-1,5 centi szabad hely maradjon. Zárd le az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyd őket kihűlni. A savanyúság máris fogyasztható kihűlés után, de érdemes vele várni néhány hetet, hogy összeérjenek az ízek.






