Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.10.15.

Ne dobd ki az alma héját, hihetetlen, mi mindenre jó

Befőzéskor általában kidobja az ember, pedig érdemes inkább félretenni, és felhasználni, hiszen rengeteget spórolhatsz! Az alma héja szerencsére sokféleképpen újrahasznosítható; mutatjuk, mi készülhet belőle!

Idén szép volt az almatermés; akár a saját kertedben termett, akár a piacon vetted, ha befőzöl, jó, ha az alma héja nem a kukában végzi. Akárcsak az alma, a héj is értékes tápanyagokat tartalmaz, így érdemes kihasználni a jótékony hatásait. Az alaposan megmosott almák héját a hámozás után tedd félre, majd a befőzés után fel is dolgozhatod – mutatjuk, mi mindent készíthetsz belőle!

Kár kidobni az alma héját, rengeteg mindenre használhatod! Fotó: Pixabay.com

Almaecet

Jótékony hatásait nem kell hosszan ecsetelni: ízületi fájdalmakra kiváló gyógyír, diétázók pedig a zsírégető hatása miatt szeretik használni. De mindemellett salátákra locsolva, dresszingekhez hozzáadva isteni ízű hozzávaló. A készítése pedig, bár időigényes, pofonegyszerű. 2 kg almához számolj 20 dkg cukrot és 2 liter vizet; ezen kívül egy 5 literes befőttesüvegre lesz még szükséged. Az alma héját válogasd át, csak az ép darabok kerüljenek az ecetbe. Tedd a héjakat az ötliteres üveg aljára, öntsd rá a cukrot, majd a felforralt és visszahűtött vizet. Az üveg száját takard be egy gézdarabbal vagy vászonruhával, és állítsd az egészet meleg, árnyékos helyre. Három hétig érleld az eceted; közben naponta kavard meg egy fakanállal. Ha letelt az idő, szűrd le a levet, dobd ki a héjakat, az üveget pedig újra fedd le, majd állítsd hűvös helyre. Néhány hét érlelés után fehér, kocsonyás réteg formájában megjelenik a tetején az ecetágy; ekkor már le lehet fejteni egy cső segítségével az ecetet. Told félre az ecetágyat, dugd be a csövet a folyadékba, majd szívd meg, és hagyd, hogy átcsorogjon egy másik üvegbe. Az ecetet ezután tedd lezárható (dugós vagy csatos) üvegbe, és máris felhasználható.

Almachips

Finom, egészséges nassolnivaló, amit gyerekjáték otthon is elkészíteni. Alapvetően vékony szeletekre vágott almából készül, de a héjakat is feldolgozhatod így. Helyezd a héjakat sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy szellősen legyenek, ne fedjék egymást, majd ízlés szerint szórd meg egy kevés fahéjjal őket. Melegítsd elő a sütőt 90-100 fokra, tedd be a tepsit az almákkal, és süsd őket ezen az alacsony hőfokon 2,5 órán keresztül. Ha letelt az idő, kapcsold ki a sütőt, hagyd, hogy odabent hűljenek ki az almák; így még ropogósabb lesz a chipsed!

Almatea

Illatos, finom teát is készíthetsz az alma héjából; ehhez nem kell mást tenned. 2 alma héjára önts 3 dl vizet, adj hozzá egy kevés fahéjat és szegfűszeget, majd tedd fel a tűzre, és forrald 10 percig. Leszűrés után mézzel is citrommal ízesítsd. Gyógyteát is készíthetsz a héjakból, ehhez nyersen kell felhasználnod őket, hiszen így minden hatóanyag megmarad. 2 alma héjára önts fél liter forralt vizet, majd lefedve hagyd állni 10-15 percet.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet