
Így készül az igazi hecsedlilekvár, máris lehet szedni a csipkebogyót
Ez a különleges lekvár nemcsak finom, de nagyon egészséges is! Érdemes begyűjtőkörútra indulni a természetbe, hiszen most kezd érni a vadrózsa termése. Mutatjuk, hogyan készítheted el belőle a hecsedlit!
A csipkebogyót érdemes minden mennyiségben és formában fogyasztani, hiszen rengeteg C-vitamin van benne, és ha sokat eszel belőle, javul a szervezeted általános védekezőképessége. Ez az őszi termés valóságos gyógyír, gyulladásgátló- és antioxidáns hatása védi és gyógyítja a szervezetet, a belőle készült lekvár pedig nemcsak finom, de az immunrendszert is támogatja. Mutatjuk, hogyan készítheted el!

Csak az érett bogyókat szedd le
Vadrózsát szinte bárhol találhatsz a természetben, így valószínűleg elég csak egy rövidebb kirándulást tenned, hogy begyűjtsd a lekvárnak valót. Fontos, hogy úttest vagy ipari létesítmények mellett növő bokorról nem érdemes szedni a szennyeződések miatt. A bokrok bőségesen hozzák a csipkebogyót; válaszd ki a legsötétebb színűeket, és azokat szedd le. A lekvárnak való bogyók legyenek épek, sérülésmentesek.
Macerás feldolgozni
Minél előbb készítsd el a lekvárt, hiszen a csipkebogyó gyorsan romlik. Alaposan mosd meg a szemeket, majd éles késsel vágd le a bogyók két végét, és jöhet egy újabb mosás. Áztasd néhány órán át a lekvár-alapanyagot, így könnyebb dolgod lesz a főzéssel.
Hecsedli recept
Hozzávalók:
- 80 dkg csipkebogyó
- 40 dkg cukor
- víz

Elkészítés:
- A megtisztított csipkebogyót tedd fel egy lábasban, önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Főzd 45 percig, míg puha nem lesz; majd vedd le a tűzről.
- A kész masszát passzírozd át, hogy megszabadulj a magoktól. Az átpasszírozott lekvárt tedd vissza a tűzhelyre, add hozzá a cukrot, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik.
- Csírátlanított befőttes üvegekbe szedd, még forrón, majd jól zárd le az üvegeket, és tedd őket száraz dunsztba. Ha kihűltek, ki is veheted őket, és mehetnek a kamrába.






