Létrehozva: 2023.09.21.

Így készül az igazi hecsedlilekvár, máris lehet szedni a csipkebogyót

Ez a különleges lekvár nemcsak finom, de nagyon egészséges is! Érdemes begyűjtőkörútra indulni a természetbe, hiszen most kezd érni a vadrózsa termése. Mutatjuk, hogyan készítheted el belőle a hecsedlit!

A csipkebogyót érdemes minden mennyiségben és formában fogyasztani, hiszen rengeteg C-vitamin van benne, és ha sokat eszel belőle, javul a szervezeted általános védekezőképessége. Ez az őszi termés valóságos gyógyír, gyulladásgátló- és antioxidáns hatása védi és gyógyítja a szervezetet, a belőle készült lekvár pedig nemcsak finom, de az immunrendszert is támogatja. Mutatjuk, hogyan készítheted el!

A,Spoon,With,Rose,Hip,Marmelade
A hecsedlit magad is könnyen elkészítheted! Fotó: Sarah Biesinger /  Shutterstock

Csak az érett bogyókat szedd le

Vadrózsát szinte bárhol találhatsz a természetben, így valószínűleg elég csak egy rövidebb kirándulást tenned, hogy begyűjtsd a lekvárnak valót. Fontos, hogy úttest vagy ipari létesítmények mellett növő bokorról nem érdemes szedni a szennyeződések miatt. A bokrok bőségesen hozzák a csipkebogyót; válaszd ki a legsötétebb színűeket, és azokat szedd le. A lekvárnak való bogyók legyenek épek, sérülésmentesek.

Macerás feldolgozni

Minél előbb készítsd el a lekvárt, hiszen a csipkebogyó gyorsan romlik. Alaposan mosd meg a szemeket, majd éles késsel vágd le a bogyók két végét, és jöhet egy újabb mosás. Áztasd néhány órán át a lekvár-alapanyagot, így könnyebb dolgod lesz a főzéssel.

Hecsedli recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg csipkebogyó
  • 40 dkg cukor
  • víz
Érdemes még forrón fejre állítani az üvegeket. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • A megtisztított csipkebogyót tedd fel egy lábasban, önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Főzd 45 percig, míg puha nem lesz; majd vedd le a tűzről.
  • A kész masszát passzírozd át, hogy megszabadulj a magoktól. Az átpasszírozott lekvárt tedd vissza a tűzhelyre, add hozzá a cukrot, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik.
  • Csírátlanított befőttes üvegekbe szedd, még forrón, majd jól zárd le az üvegeket, és tedd őket száraz dunsztba. Ha kihűltek, ki is veheted őket, és mehetnek a kamrába. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek