RETRO RÁDIÓ

Egyszerű trükk: így lesz igazán tökéletes a sült tök

Létrehozva2023. 10. 13. 12:00
Frissítve2023. 10. 15. 11:48

Újra itt a tökszezon, amikor szinte kötelező ezt az őszi-téli csemegét elkészíteni. Egészséges, laktat, és nem mellesleg nagyon finom is. Nem bonyolult elkészíteni, de ahhoz, hogy kihozd a sütőtök ízéből a maximumot, nem árt némi rafinéria...

A sütőtök rendkívül egészséges, hiszen magas a rosttartalma, tele van vitaminokkal, így érdemes minél többet enni belőle! Leggyakrabban sütve kerül az asztalra, és nem véletlen, hiszen a frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni. Nem is olyan egyszerű azonban tökéletesre sütni, hogy kívül piros, belül krémes és édes legyen. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a sült tök!

Roasting,Butternut,Pumpkin,,For,A,Warming,Soup.,Top,View,On
A tökéletes sült tök titka a forró sütő és egy kevés méz. Fotó: Robyn Mackenzie /  Shutterstock


Tökéletes sült tök recept

Hozzávalók:

  • 1 db érett sütőtök
  • kevés méz
  • olívaolaj

Elkészítés: 

  • Alaposan mosd meg a sütőtököt, majd vágd fel kisebb darabokra: a kis méretű tököket elég hosszában kettévágni, a nagyobbakat negyedekre darabold. Arra figyelj, hogy egyforma darabok kerüljenek majd a tepsibe. Éles késsel dolgozz, a tök héja nagyon kemény! Figyelem: a magokat ne szedd ki sütés előtt, ettől csak még zamatosabb lesz a tököd – ráérsz kikanalazni őket a már megsült tökből.
  • Tedd a feldarabolt tököket sütőpapírral bélelt tepsire, majd csurgass rájuk egy kevés olajat és egy leheletnyi mézet.
  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, tedd be a tököket, és süsd őket 40-60 percig. A méz karamellizálódni fog a tetején, a tök bele édes, puha lesz.
  • Melegen tálald! Ha esetleg lenne maradék, abból pedig készíthetsz süteményeket, vagy akár isteni sütőtök-krémlevest is!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.