
Egyszerű trükk: így lesz igazán tökéletes a sült tök
Újra itt a tökszezon, amikor szinte kötelező ezt az őszi-téli csemegét elkészíteni. Egészséges, laktat, és nem mellesleg nagyon finom is. Nem bonyolult elkészíteni, de ahhoz, hogy kihozd a sütőtök ízéből a maximumot, nem árt némi rafinéria...
A sütőtök rendkívül egészséges, hiszen magas a rosttartalma, tele van vitaminokkal, így érdemes minél többet enni belőle! Leggyakrabban sütve kerül az asztalra, és nem véletlen, hiszen a frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni. Nem is olyan egyszerű azonban tökéletesre sütni, hogy kívül piros, belül krémes és édes legyen. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a sült tök!

Tökéletes sült tök recept
Hozzávalók:
- 1 db érett sütőtök
- kevés méz
- olívaolaj
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg a sütőtököt, majd vágd fel kisebb darabokra: a kis méretű tököket elég hosszában kettévágni, a nagyobbakat negyedekre darabold. Arra figyelj, hogy egyforma darabok kerüljenek majd a tepsibe. Éles késsel dolgozz, a tök héja nagyon kemény! Figyelem: a magokat ne szedd ki sütés előtt, ettől csak még zamatosabb lesz a tököd – ráérsz kikanalazni őket a már megsült tökből.
- Tedd a feldarabolt tököket sütőpapírral bélelt tepsire, majd csurgass rájuk egy kevés olajat és egy leheletnyi mézet.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, tedd be a tököket, és süsd őket 40-60 percig. A méz karamellizálódni fog a tetején, a tök bele édes, puha lesz.
- Melegen tálald! Ha esetleg lenne maradék, abból pedig készíthetsz süteményeket, vagy akár isteni sütőtök-krémlevest is!






