Létrehozva: 2023.10.28.

Így készül az isteni birsalmasajt, mutatjuk a titkát

Nagyanyáink idejében még alap volt, egy időre aztán feledésbe merült, de szerencsére újra divatját éli a birsalmasajt. Ez a fenséges téli csemege nemcsak finom, egészséges is; mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni!

Régen minden kertben volt legalább egy birsalmafa, és nem véletlen: ez a fanyar gyümölcs csodát tesz az egészséggel, és nagyon finom lekvárt vagy birsalmasajtot lehet készíteni belőle. Bizonyított tény, hogy a birset már az ókorban is gyógynövényként tartották számon, hiszen rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, antioxidáns hatású, és segít, ha valaki gyomor- vagy bélproblémáktól szenved, hiszen erős görcsoldó hatása van. Üröm az örömben, hogy nyersen nem lehet fogyasztani, hiszen nemcsak kemény, de nagyon fanyar is; ám magas pektintartalmának köszönhetően olyan jól sűrűsödik, hogy könnyedén készíthető belőle darabolható sajt, amire aztán egész télen rá lehet járni. Bár nem egy gyors recept, mindenképpen érdemes birsalmasajtot készíteni, hiszen az egész család kedvence lehet.

Quince,Cheese,Or,Marmelada,Is,A,Sweet,,Thick,Jelly,Made
A birsalmasajtnak nincs párja télen! Fotó: Julia-Bogdanova / Shutterstock

Birsalmasajt recept

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • cukor
  • 1 db egész citrom
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 db szegfűszeg

Elkészítés:

  • Jó alaposan mosd meg a birsalmát, vágd negyedekbe hámozás nélkül. Távolítsd el a birsdarabokból a magházat, majd tedd a gyümölcsöt egy lábosba. Annyi vizet önts rá, amennyi éppen csak ellepi, adj a főzővízhez néhány karika citromot, kevés fahéjat, akár szegfűszeget is, majd forrald az egészet 15 percig.
  • Vedd le a tűzről a fazekat, öntsd át a főzőlevet egy másik edénybe, vedd ki a citromkarikákat, és botmixerrel pürésítsd a főtt birset. Most jöhet hozzá a cukor, ami mindig legyen feleannyi, mint a passzírozott birs mennyisége.
  • Tedd a tűzhelyre a cukorral elkevert birsmasszát, forrald fel, és pár percig sűrű kevergetés mellett főzd tovább. Néha kóstold meg; ha túl édes, csavarj bele friss citromlevet.
  • Pár perc főzés után vedd le a tűzhelyről a masszát, majd öntsd előkészített formákba. Itt arra ügyelj, hogy ne öntsd túl vastagra a sajtot, mert nem fog megszilárdulni hetek elmúltával sem. Várd meg, míg a formákba öntött massza kihűl, majd tedd hűvös helyre, és szárítsd ki – ez körülbelül egy hétig fog tartani. Ha úgy látod jónak, időnként forgasd át száradás közben a birsalmasajtot - erre akkor lehet szükség, ha túl nedves az alja, így ugyanis könnyen bepenészedhet.
  • A kiszáradt birsalmasajtokat vedd ki a formákból, a nagyobbakat vágd kockákra, majd sütőpapírba csomagolva hűtőben tárold, így hosszú ideig eláll. Fontos, hogy ne érje fény és hűvösön legyen. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

life.hu

Az év egyik legszebb csillaghullása várható vasárnap hajnalban

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús