RETRO RÁDIÓ

Birsalma helyett fügéből is készíthetsz sajtot, isteni ez a recept

Létrehozva2023. 09. 29. 09:30

Van, akinél annyi füge terem, hogy nem tudja hova tenni; ha közéjük tartozol, a lekvár és a befőtt mellett érdemes ezt az ínyencséget is elkészítened belőle. Az egész család imádni fogja!

Minden évben népszerű a birsalmasajt a befőzőszezonban, és nem véletlen, hiszen ez a különleges csemege egész télen kapós – ha el nem fogy addig. Azonban akkor sem kell lemondanod róla, ha nem termett eleget a birsalmafád, vagy nem tudsz olcsón birsalmához jutni a piacon. Ha van bőtermő fügebokor a kertedben, akkor annak a terméséből is készíthetsz isteni finom sajtot, hiszen a fügében rengeteg a pektin, így könnyen elérhető vele a kívánt sajt-állag. Az íze pedig mennyei! Egy Facebook csoportban egy háziasszony, Juhászné Marcsi megosztotta a tuti receptet, érdemes kipróbálni!

Finom és mutatós csemege a fügesajt. Fotó: Juhászné Marcsi / Facebook

Fügesajt recept

Hozzávalók:

  • 2 kg füge
  • 1 csapott mokkáskanál citromsav
  • 1 kg cukor
Formákba öntve hagyd kihűlni és szilárdulni. Fotó: Juhászné Marcsi /  Facebook

Elkészítés:

  • Alaposan mosd és tisztítsd meg a fügét, majd tedd egy nagyobb fazékba, öntsd rá a cukrot és a citromsavat, és jól nyomkodd össze! (A füge édességétől is függ, mennyi cukor kell hozzá, ezért a művelet előtt kóstold meg a gyümölcsöt).
  • Állandó kevergetés mellett főzd egy órán át, majd botmixerrel pürésítsd a fügét, és főzd még másfél órát. Akkor van készen, ha megáll a kanálon a lekvár.
  • A masszát tedd formákba, majd hűvös helyen pihentesd 24 órán keresztül. Ezután egy rácsra tegyél sütőpapírt, borítsd ki rá a formából a fügesajtokat, majd hűvös, szellős helyen szárítsd tovább. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.