Létrehozva: 2023.09.29.

Birsalma helyett fügéből is készíthetsz sajtot, isteni ez a recept

Van, akinél annyi füge terem, hogy nem tudja hova tenni; ha közéjük tartozol, a lekvár és a befőtt mellett érdemes ezt az ínyencséget is elkészítened belőle. Az egész család imádni fogja!

Minden évben népszerű a birsalmasajt a befőzőszezonban, és nem véletlen, hiszen ez a különleges csemege egész télen kapós – ha el nem fogy addig. Azonban akkor sem kell lemondanod róla, ha nem termett eleget a birsalmafád, vagy nem tudsz olcsón birsalmához jutni a piacon. Ha van bőtermő fügebokor a kertedben, akkor annak a terméséből is készíthetsz isteni finom sajtot, hiszen a fügében rengeteg a pektin, így könnyen elérhető vele a kívánt sajt-állag. Az íze pedig mennyei! Egy Facebook csoportban egy háziasszony, Juhászné Marcsi megosztotta a tuti receptet, érdemes kipróbálni!

Finom és mutatós csemege a fügesajt. Fotó: Juhászné Marcsi / Facebook

Fügesajt recept

Hozzávalók:

  • 2 kg füge
  • 1 csapott mokkáskanál citromsav
  • 1 kg cukor
Formákba öntve hagyd kihűlni és szilárdulni. Fotó: Juhászné Marcsi /  Facebook

Elkészítés:

  • Alaposan mosd és tisztítsd meg a fügét, majd tedd egy nagyobb fazékba, öntsd rá a cukrot és a citromsavat, és jól nyomkodd össze! (A füge édességétől is függ, mennyi cukor kell hozzá, ezért a művelet előtt kóstold meg a gyümölcsöt).
  • Állandó kevergetés mellett főzd egy órán át, majd botmixerrel pürésítsd a fügét, és főzd még másfél órát. Akkor van készen, ha megáll a kanálon a lekvár.
  • A masszát tedd formákba, majd hűvös helyen pihentesd 24 órán keresztül. Ezután egy rácsra tegyél sütőpapírt, borítsd ki rá a formából a fügesajtokat, majd hűvös, szellős helyen szárítsd tovább. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek