
Birsalma helyett fügéből is készíthetsz sajtot, isteni ez a recept
Van, akinél annyi füge terem, hogy nem tudja hova tenni; ha közéjük tartozol, a lekvár és a befőtt mellett érdemes ezt az ínyencséget is elkészítened belőle. Az egész család imádni fogja!
Minden évben népszerű a birsalmasajt a befőzőszezonban, és nem véletlen, hiszen ez a különleges csemege egész télen kapós – ha el nem fogy addig. Azonban akkor sem kell lemondanod róla, ha nem termett eleget a birsalmafád, vagy nem tudsz olcsón birsalmához jutni a piacon. Ha van bőtermő fügebokor a kertedben, akkor annak a terméséből is készíthetsz isteni finom sajtot, hiszen a fügében rengeteg a pektin, így könnyen elérhető vele a kívánt sajt-állag. Az íze pedig mennyei! Egy Facebook csoportban egy háziasszony, Juhászné Marcsi megosztotta a tuti receptet, érdemes kipróbálni!

Fügesajt recept
Hozzávalók:
- 2 kg füge
- 1 csapott mokkáskanál citromsav
- 1 kg cukor

Elkészítés:
- Alaposan mosd és tisztítsd meg a fügét, majd tedd egy nagyobb fazékba, öntsd rá a cukrot és a citromsavat, és jól nyomkodd össze! (A füge édességétől is függ, mennyi cukor kell hozzá, ezért a művelet előtt kóstold meg a gyümölcsöt).
- Állandó kevergetés mellett főzd egy órán át, majd botmixerrel pürésítsd a fügét, és főzd még másfél órát. Akkor van készen, ha megáll a kanálon a lekvár.
- A masszát tedd formákba, majd hűvös helyen pihentesd 24 órán keresztül. Ezután egy rácsra tegyél sütőpapírt, borítsd ki rá a formából a fügesajtokat, majd hűvös, szellős helyen szárítsd tovább.






