Létrehozva: 2023.08.15.

Mit lehet tenni, ha nem érik be a fügéd? Ez a trükk segít

A hűvös tavasz miatt idén kicsit később kezdett érni a füge, most tart az első szezon; és félő, hogy a másodiknak már nem lesz ideje beérni. De semmi vész, mutatjuk, hogyan tudod megmenteni!

Egyre többen tartanak fügefát vagy -bokrot a kertjükben, és nem véletlen, hiszen bőségesen terem, alig vannak kártevői, gyorsan nő, a termése pedig isteni finom és egészséges. Hazánk éghajlatán két körben számíthatnak a fügenövény-tulajdonosok bőséges termésre, az első kör általában július elején-közepén szokott beérni, a második pedig szeptember végén, októberben. Idén azonban késnek a fügebokrok, az első, nagyobb adag termés most érik; és így félő, hogy a következő adag nem érik be a fagyok előtt. De mi legyen a zöld fügékkel? Erre hoztunk néhány ötletet.

Ne hagyd a bokron a zöld fügét sem! Fotó: Pixabay.com

Készíts belőle befőttet!

Preserved,Whole,Figs,Fruits,In,Syrup,In,Glass,Jar,And
Finom édes lesz, mintha érett fügéből készült volna. Fotó: Fotema /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld füge
  • 2 kg cukor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  • A zöld fügéket jó alaposan mosd meg, vágd le a szárukat, majd szurkáld meg őket több helyen villával; erre azért van szükség, hogy átjárhassa őket a cukros befőttlé.
  • Tedd a fügéket egy lábosba, szórd rájuk a cukrot, öntsd fel őket annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi őket. Forrald fel a vizet, majd lassú tűzön, lefedve főzd egy órán át a fügéket.
  • Közben csírátlanítsd a befőttesüvegeket. Ha letelt az egy óra, vedd le a lábost a tűzről, és szedd ki a zöld fügéket, majd tedd őket az üvegbe. Fontos, hogy a levet még ne öntsd rájuk, előbb forrald fel újra, és szűrd le!
  • Tegyél az üvegekbe egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot, ezután öntsd a fügékre a forró levet úgy, hogy ellepje őket. Lezárás után hagyd az üvegeket száraz dunsztban kihűlni.

 

Különleges savanyúság lehet belőle

Close-up,Of,Preserved,Whole,Unripe,Fig,On,A,Spoon,Near
Sült húsok mellé tökéletes a zöld füge savanyúság. Fotó: Maryia_K /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg éretlen füge
  • 8 dl víz
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 3 kanál cukor
  • 1 ek só
  • 1 mk nátrium-benzoát
  • 1 mk borkén

Elkészítés:

  • Vágd le a fügék szárát, mosd meg őket, majd tedd fel a tűzhelyre egy fazék tiszta vízben. Egyet forralj rajtuk, azután vedd ki őket a vízből.
  • Tedd a vizet egy nagyobb tálba, add hozzá az ecetet, a cukrot, a sót, a tartósítószert és a borként, majd alaposan keverd össze, míg fel nem oldódnak a száraz hozzávalók.
  • A kihűlt fügéket szorosan tedd sterilizált befőttes üvegekbe, majd öntsd rájuk az alapvelet. Zárd le az üvegeket, majd tedd el a kamrába; dunsztolni nem szükséges.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek