RETRO RÁDIÓ

Mit lehet tenni, ha nem érik be a fügéd? Ez a trükk segít

Létrehozva2023. 08. 15. 18:00

A hűvös tavasz miatt idén kicsit később kezdett érni a füge, most tart az első szezon; és félő, hogy a másodiknak már nem lesz ideje beérni. De semmi vész, mutatjuk, hogyan tudod megmenteni!

Egyre többen tartanak fügefát vagy -bokrot a kertjükben, és nem véletlen, hiszen bőségesen terem, alig vannak kártevői, gyorsan nő, a termése pedig isteni finom és egészséges. Hazánk éghajlatán két körben számíthatnak a fügenövény-tulajdonosok bőséges termésre, az első kör általában július elején-közepén szokott beérni, a második pedig szeptember végén, októberben. Idén azonban késnek a fügebokrok, az első, nagyobb adag termés most érik; és így félő, hogy a következő adag nem érik be a fagyok előtt. De mi legyen a zöld fügékkel? Erre hoztunk néhány ötletet.

Ne hagyd a bokron a zöld fügét sem! Fotó: Pixabay.com

Készíts belőle befőttet!

Preserved,Whole,Figs,Fruits,In,Syrup,In,Glass,Jar,And
Finom édes lesz, mintha érett fügéből készült volna. Fotó: Fotema /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld füge
  • 2 kg cukor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  • A zöld fügéket jó alaposan mosd meg, vágd le a szárukat, majd szurkáld meg őket több helyen villával; erre azért van szükség, hogy átjárhassa őket a cukros befőttlé.
  • Tedd a fügéket egy lábosba, szórd rájuk a cukrot, öntsd fel őket annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi őket. Forrald fel a vizet, majd lassú tűzön, lefedve főzd egy órán át a fügéket.
  • Közben csírátlanítsd a befőttesüvegeket. Ha letelt az egy óra, vedd le a lábost a tűzről, és szedd ki a zöld fügéket, majd tedd őket az üvegbe. Fontos, hogy a levet még ne öntsd rájuk, előbb forrald fel újra, és szűrd le!
  • Tegyél az üvegekbe egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot, ezután öntsd a fügékre a forró levet úgy, hogy ellepje őket. Lezárás után hagyd az üvegeket száraz dunsztban kihűlni.

 

Különleges savanyúság lehet belőle

Close-up,Of,Preserved,Whole,Unripe,Fig,On,A,Spoon,Near
Sült húsok mellé tökéletes a zöld füge savanyúság. Fotó: Maryia_K /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg éretlen füge
  • 8 dl víz
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 3 kanál cukor
  • 1 ek só
  • 1 mk nátrium-benzoát
  • 1 mk borkén

Elkészítés:

  • Vágd le a fügék szárát, mosd meg őket, majd tedd fel a tűzhelyre egy fazék tiszta vízben. Egyet forralj rajtuk, azután vedd ki őket a vízből.
  • Tedd a vizet egy nagyobb tálba, add hozzá az ecetet, a cukrot, a sót, a tartósítószert és a borként, majd alaposan keverd össze, míg fel nem oldódnak a száraz hozzávalók.
  • A kihűlt fügéket szorosan tedd sterilizált befőttes üvegekbe, majd öntsd rájuk az alapvelet. Zárd le az üvegeket, majd tedd el a kamrába; dunsztolni nem szükséges.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.