Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.05.

Nem csak szörpnek remek, így használd a fügefa levelét

A gyümölcse egyre népszerűbb hazánkban, a leveleiből pedig isteni, hűsítő szörp készülhet. De ezen kívül még számtalan módja van annak, hogyan használhatod fel a konyhában a fügefa levelét!

Pár évtizede egzotikus gyümölcsnek számított a füge, legfeljebb aszalt formájában találkozhattunk vele az üzletekben; az éghajlat átalakulásának köszönhetően azonban egyre több magyar kiskertben is megterem most már. A gyümölcse isteni csemege nyáron, frissen fogyasztva, de szoktak belőle lekvárt, befőttet, chutney-t is készíteni. Azonban a fügefa leveleit is fel lehet használni, egyre többen készítenek belőle nyáron szörpöt – de nem ez az egyetlen módja, ahogy hasznosíthatod.

Nemcsak a gyümölcs, a fügelevél is finom és egészséges! Fotó: Pixabay.com

Karban tartja a vércukorszintet

Tanulmányok bizonyítják, hogy a fügelevél hatóanyagai csökkentik a vércukorszintet, ezért a belőle készült teából érdemes naponta egyszer fogyasztani. Emellett a fügelevél segít a gyomor- és bélrendszeri rendellenességek leküzdésében, a gyomorfekély kezelésében, és a vérnyomást is stabilizálja. Mindemellett a koleszterinszint csökkentésében is igencsak hatásos. 

Akár meg is eheted

A fügelevél szörp, ha cukorsziruppal készül, nem a legjobb választás a cukorbetegségben szenvedők számára – de nem is feltétlenül muszáj szörpöt készíteni a levelekből, máshogy is fogyaszthatod. Zsenge leveleket szedj le a fügebokorról, majd tépkedd salátába, de akár szendvicsbe is teheted. Sőt, akár turmixba is kerülhetnek a zöld levelek, kellemes, friss ízt kölcsönöz a nyári italoknak.

Készíts belőle teát!

Fügelevél teát nagyon kevés helyen lehet kapni hazánkban, de ha van otthon fügebokrod, magad is kiszáríthatod az értékes leveleket, és elteheted télire. A teához csak egészséges, ép leveleket válogass, majd mosd meg őket, és készítsd elő a szárításra: egy vászonra terítsd ki őket úgy, hogy minél jobban átjárja őket a levegő, majd naponta többször forgasd is meg őket! Száraz, meleg, de közvetlen napfénytől védett helyen szárítsd a leveleket; akkor jók, amikor már barna színük van. Ezután zúzd össze a leveleket, és tedd egy légmentesen záródó befőttes üvege. Amikor készíted a teát, egy liter forrásban lévő vízhez tegyél két evőkanállal a szárított levelekből, forrald 15 percig, majd szűrd le, és fogyaszthatod is. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek