RETRO RÁDIÓ

Nem csak szörpnek remek, így használd a fügefa levelét

O.L.
Szerző
O.L.
Létrehozva2023. 08. 05. 09:00

A gyümölcse egyre népszerűbb hazánkban, a leveleiből pedig isteni, hűsítő szörp készülhet. De ezen kívül még számtalan módja van annak, hogyan használhatod fel a konyhában a fügefa levelét!

Pár évtizede egzotikus gyümölcsnek számított a füge, legfeljebb aszalt formájában találkozhattunk vele az üzletekben; az éghajlat átalakulásának köszönhetően azonban egyre több magyar kiskertben is megterem most már. A gyümölcse isteni csemege nyáron, frissen fogyasztva, de szoktak belőle lekvárt, befőttet, chutney-t is készíteni. Azonban a fügefa leveleit is fel lehet használni, egyre többen készítenek belőle nyáron szörpöt – de nem ez az egyetlen módja, ahogy hasznosíthatod.

Nemcsak a gyümölcs, a fügelevél is finom és egészséges! Fotó: Pixabay.com

Karban tartja a vércukorszintet

Tanulmányok bizonyítják, hogy a fügelevél hatóanyagai csökkentik a vércukorszintet, ezért a belőle készült teából érdemes naponta egyszer fogyasztani. Emellett a fügelevél segít a gyomor- és bélrendszeri rendellenességek leküzdésében, a gyomorfekély kezelésében, és a vérnyomást is stabilizálja. Mindemellett a koleszterinszint csökkentésében is igencsak hatásos. 

Akár meg is eheted

A fügelevél szörp, ha cukorsziruppal készül, nem a legjobb választás a cukorbetegségben szenvedők számára – de nem is feltétlenül muszáj szörpöt készíteni a levelekből, máshogy is fogyaszthatod. Zsenge leveleket szedj le a fügebokorról, majd tépkedd salátába, de akár szendvicsbe is teheted. Sőt, akár turmixba is kerülhetnek a zöld levelek, kellemes, friss ízt kölcsönöz a nyári italoknak.

Készíts belőle teát!

Fügelevél teát nagyon kevés helyen lehet kapni hazánkban, de ha van otthon fügebokrod, magad is kiszáríthatod az értékes leveleket, és elteheted télire. A teához csak egészséges, ép leveleket válogass, majd mosd meg őket, és készítsd elő a szárításra: egy vászonra terítsd ki őket úgy, hogy minél jobban átjárja őket a levegő, majd naponta többször forgasd is meg őket! Száraz, meleg, de közvetlen napfénytől védett helyen szárítsd a leveleket; akkor jók, amikor már barna színük van. Ezután zúzd össze a leveleket, és tedd egy légmentesen záródó befőttes üvege. Amikor készíted a teát, egy liter forrásban lévő vízhez tegyél két evőkanállal a szárított levelekből, forrald 15 percig, majd szűrd le, és fogyaszthatod is. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.