
Csodálatos gyógyereje van a fügelevélnek, így készítsd el
A fügéből isteni lekvár, chutney és befőtt készíthető; ám ha van saját bokrod, érdemes a leveleit is felhasználni. Isteni finom szörpöt készíthetsz belőle, ami igazi gyógyír!
A befőzési szezont mindig a szörpök nyitják: orgona, bodza, menta és citromfű, de a lelkesebbek készítenek hársfavirágból és levendulából is szörpöt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fügefa leveléből is isteni finom szörp készülhet, ami nemcsak hűsít, de gyógyít is. A füge levelében található jótékony anyagok enyhítik a cukorbetegség tüneteit, segítenek székrekedés esetén, és stabilizálják a vérnyomást. A fügelevél-szörp íze különleges, egyszerre emlékeztet a fügére és a kókuszra, és egy kevés jéggel és citrommal a nyári hőségben nagyon jól tud esni. Az elkészítése pedig pofonegyszerű; mutatjuk a receptet.

Fügelevél szörp
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- fél kg cukor
- 20 g citromsav
- 15 g citromsav
- 10 db fügelevél
Elkészítés:
- Mosd meg a fügeleveleket, majd aprítsd fel őket éles késsel.
- A cukorral, vízzel, citromsavval főzz szirupot; de nem kell, hogy túl sűrű legyen, elég, ha pár percig forralod.
- Ha langyosra hűlt a szirup, turmixold össze a fügelevelekkel. Szűrd le, tedd zárható üvegbe; a hűtőszekrényben egy hétig is eláll.
- Akár tartósíthatod is télire dunsztolással, de ebben az esetben el fogja veszíteni a szörp a szép, zöld színét. Mivel a fügelevél egészen október végéig szedhető, ezért érdemes inkább mindig frissen készíteni a szörpöt.






