RETRO RÁDIÓ

Így készül a nomád kenyér, 5 perc alatt kisül

Létrehozva2023. 02. 09. 11:00
Frissítve2023. 02. 09. 15:15

Ha valami igazán különleges és gyors vacsorát szeretnél, próbáld ki ezt a receptet! Ez a nomád kenyér nemcsak finom, olcsó is, hiszen egyáltalán nem kell hozzá bekapcsolnod a sütőt!

Igazi különlegesség ez a kenyér, ami serpenyőben sül, egyszerű elkészíteni, és olcsó is. A nomád kenyér, vagy lepénykenyér nem csak köretnek jó, hiszen szendvicskrémmel, mártogatóssal, leves mellé, de magában, egy bögre tejjel is isteni finom. Ráadásul a végtelenségig variálhatod, tehetsz a tésztájába zöldfűszereket, ha kisült, tehetsz rá fokhagymás kenőkét vagy friss vajat, és isteni finom lesz a házi gírosz mellé. Mindemellett a nomád kenyér igazi spórolós étel is, hiszen nem a sütőben, hanem serpenyőben sül, és pillanatok aranybarna és ropogós lesz, így nem pörgeti a villanyórát. Mutatjuk a receptet!

A nomád kenyér akár a sparhelten is kisüthető! Fotó: ripost.hu

Nomád kenyér recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 4 ek étolaj
  • 1 tk só
  • 1,5 tk porélesztő
  • 1 tk cukor
Akkor finom, ha ropogósra, aranybarnára sül. Fotó: ripost.hu

Elkészítés:

  • Melegítsd langyosra a vizet, öntsd egy dagasztótálba, majd add hozzá a lisztet, az élesztőt, a cukrot és az étolajat. Alaposan dolgozd össze; lágy, enyhén ragadós kelt tésztát kell kapj. Ne dolgozd ki annyira, mint a sütőben sült kenyérhez a tésztát, nem kell rugalmasra gyúrni, inkább pizzatészta-jellegű, lágy legyen.
  • Takard le egy konyharuhával a tésztát, hagyd kelni 40 percet. Ezután oszd 8 darabra. 
  • A tésztadarabokból formázz kis cipókat, majd takard le őket, és hagyd pihenni 10 percet. Utána nyújtsd ki őket körülbelül három milliméter vastagságúra.
  • Tedd a tűzhelyre a serpenyőt; fontos, hogy tapadásmentes, teflonbevonatú legyen! Zsiradékot nem kell használni a lepénykék kisütéséhez, egyszerűen dobd őket a forró serpenyőbe. Amikor elkezdenek hatalmas buborékok megjelenni a tésztán, és enyhén megemelkedik (1-2 perc alatt), akkor kész az egyik oldal; fordítsd meg a lepényt, és süsd további két percig a másik oldalát is.
  • Frissen sülve megkenheted fűszerolajjal, vajjal, de önmagában is nagyon finom.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.