Létrehozva: 2023.02.09.
Módosítva: 2023.02.09.

Így készül a nomád kenyér, 5 perc alatt kisül

Ha valami igazán különleges és gyors vacsorát szeretnél, próbáld ki ezt a receptet! Ez a nomád kenyér nemcsak finom, olcsó is, hiszen egyáltalán nem kell hozzá bekapcsolnod a sütőt!

Igazi különlegesség ez a kenyér, ami serpenyőben sül, egyszerű elkészíteni, és olcsó is. A nomád kenyér, vagy lepénykenyér nem csak köretnek jó, hiszen szendvicskrémmel, mártogatóssal, leves mellé, de magában, egy bögre tejjel is isteni finom. Ráadásul a végtelenségig variálhatod, tehetsz a tésztájába zöldfűszereket, ha kisült, tehetsz rá fokhagymás kenőkét vagy friss vajat, és isteni finom lesz a házi gírosz mellé. Mindemellett a nomád kenyér igazi spórolós étel is, hiszen nem a sütőben, hanem serpenyőben sül, és pillanatok aranybarna és ropogós lesz, így nem pörgeti a villanyórát. Mutatjuk a receptet!

A nomád kenyér akár a sparhelten is kisüthető! Fotó: ripost.hu

Nomád kenyér recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 4 ek étolaj
  • 1 tk só
  • 1,5 tk porélesztő
  • 1 tk cukor
Akkor finom, ha ropogósra, aranybarnára sül. Fotó: ripost.hu

Elkészítés:

  • Melegítsd langyosra a vizet, öntsd egy dagasztótálba, majd add hozzá a lisztet, az élesztőt, a cukrot és az étolajat. Alaposan dolgozd össze; lágy, enyhén ragadós kelt tésztát kell kapj. Ne dolgozd ki annyira, mint a sütőben sült kenyérhez a tésztát, nem kell rugalmasra gyúrni, inkább pizzatészta-jellegű, lágy legyen.
  • Takard le egy konyharuhával a tésztát, hagyd kelni 40 percet. Ezután oszd 8 darabra. 
  • A tésztadarabokból formázz kis cipókat, majd takard le őket, és hagyd pihenni 10 percet. Utána nyújtsd ki őket körülbelül három milliméter vastagságúra.
  • Tedd a tűzhelyre a serpenyőt; fontos, hogy tapadásmentes, teflonbevonatú legyen! Zsiradékot nem kell használni a lepénykék kisütéséhez, egyszerűen dobd őket a forró serpenyőbe. Amikor elkezdenek hatalmas buborékok megjelenni a tésztán, és enyhén megemelkedik (1-2 perc alatt), akkor kész az egyik oldal; fordítsd meg a lepényt, és süsd további két percig a másik oldalát is.
  • Frissen sülve megkenheted fűszerolajjal, vajjal, de önmagában is nagyon finom.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek