
Így készül a nomád kenyér, 5 perc alatt kisül
Ha valami igazán különleges és gyors vacsorát szeretnél, próbáld ki ezt a receptet! Ez a nomád kenyér nemcsak finom, olcsó is, hiszen egyáltalán nem kell hozzá bekapcsolnod a sütőt!
Igazi különlegesség ez a kenyér, ami serpenyőben sül, egyszerű elkészíteni, és olcsó is. A nomád kenyér, vagy lepénykenyér nem csak köretnek jó, hiszen szendvicskrémmel, mártogatóssal, leves mellé, de magában, egy bögre tejjel is isteni finom. Ráadásul a végtelenségig variálhatod, tehetsz a tésztájába zöldfűszereket, ha kisült, tehetsz rá fokhagymás kenőkét vagy friss vajat, és isteni finom lesz a házi gírosz mellé. Mindemellett a nomád kenyér igazi spórolós étel is, hiszen nem a sütőben, hanem serpenyőben sül, és pillanatok aranybarna és ropogós lesz, így nem pörgeti a villanyórát. Mutatjuk a receptet!

Nomád kenyér recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl víz
- 4 ek étolaj
- 1 tk só
- 1,5 tk porélesztő
- 1 tk cukor

Elkészítés:
- Melegítsd langyosra a vizet, öntsd egy dagasztótálba, majd add hozzá a lisztet, az élesztőt, a cukrot és az étolajat. Alaposan dolgozd össze; lágy, enyhén ragadós kelt tésztát kell kapj. Ne dolgozd ki annyira, mint a sütőben sült kenyérhez a tésztát, nem kell rugalmasra gyúrni, inkább pizzatészta-jellegű, lágy legyen.
- Takard le egy konyharuhával a tésztát, hagyd kelni 40 percet. Ezután oszd 8 darabra.
- A tésztadarabokból formázz kis cipókat, majd takard le őket, és hagyd pihenni 10 percet. Utána nyújtsd ki őket körülbelül három milliméter vastagságúra.
- Tedd a tűzhelyre a serpenyőt; fontos, hogy tapadásmentes, teflonbevonatú legyen! Zsiradékot nem kell használni a lepénykék kisütéséhez, egyszerűen dobd őket a forró serpenyőbe. Amikor elkezdenek hatalmas buborékok megjelenni a tésztán, és enyhén megemelkedik (1-2 perc alatt), akkor kész az egyik oldal; fordítsd meg a lepényt, és süsd további két percig a másik oldalát is.
- Frissen sülve megkenheted fűszerolajjal, vajjal, de önmagában is nagyon finom.






